Treceți la conținutul principal

CISNADIE



Localitatea: CISNADIE
Adresa: CISNADIE 
Scurtă descriere
Scurt istoric
Cadrul natural propice a favorizat locuirea zonei din timpuri stravechi. (Urme ale civilizatiei bronzului, tezaure monetare grecesti, urme ale civilizatiei dacice si romane). Prima atestare documentara a localitatii este din 1204 si este legata de asezarea pe actuala vatra a orasului a colonistilor sasi. Ei au edificat înca din sec. XIII biserica romanica, transformata ulterior în biserica fortificata.


Cisnadie la mijlocul sec. XIX
(litografie de G. Scheth)


În 1241 localitatea este pustiita de tatari, iar în 1493 este devastata de turci. Dupa aceasta data au loc mari lucrari de fortificare si de construire a celor trei incinte prevazute cu drumuri de straja si turnuri de aparare.
Multa vreme locuitorii Cisnadiei au concurat cu succes Sibiul, devenind cunoscuti în Transilvania prin atelierele de fabricat seceri si coase precum si prin breslele postavarilor ce prelucrau lâna furnizata de oierii din Marginimea Sibiului. 
Regele Vladislav al II-lea le acorda cisnadienilor dreptul de târg (1494), iar domnii Tarii Românesti le permiteau sasilor si românilor din Cisnadie sa pasca oile în muntii ce le apartineau.
Biserica evanghelica - mijlocul sec. XIX
(litografie de G. Scheth)

Treptat localitatea s-a profilat pe dezvoltarea industriilor textile. La 1460 sunt atestati peste 100 de mestesugari la o populatie de 200 familii pentru-ca, în a doua jumatate a sec. XIX sa apara industria de fabrica. La 1873 ia fiinta Asociatia tesatorilor de lâna, iar în 1888 tot la Cisnadie se inaugureaza prima scoala profesionala textila din Transilvania. 
În 1948, la nationalizare, existau în oras 102 fabrici si ateliere apartinând acestei branse industriale.

Populatia orasului este de 17.871 locuitori, dintre care 16.474 români, 1.064 germani, 227 maghiari, 89 tigani, s.a. 
Obiective cultural - turistice

1. Biserica evanghelica C.A. fortificata si cetatea


A fost construita în stil romanic la sfârsitul sec. XIII ca bazilica cu trei nave, cor, absida centrala, doua abside laterale si turn masiv deasupra corului. Dupa atacul turcesc din 1493 biserica a fost fortificata prin supraînaltarea si dotarea cu metereze a turnului central, supraînaltarea absidei si construirea deasupra portalurilor laterale a altor doua bastioane.
Biserica a fost înconjurata de trei centrui de ziduri prevazute cu coridoare de aparare, turnuri si bastioane precum si cu santuri ce puteau fi umplute cu apa, astazi astupate.

2. Muzeul textil ilustreaza bogata traditie a orasului. Sunt expuse piese legate de evolutia tehnologiei tesutului, documente si carti vechi.

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

Localizare

Este asezat într-o pitoreasca depresiune la poalele dealului Magura (1305 m), într-o zona înconjurata de paduri si livezi. Este situat la 14 km sud de municipiul Sibiu. În oras se ajunge pe un drum modernizat ce se desprinde din drumul E 81 la iesirea din Sibiu spre Talmaciu (5 km).

O alta varianta pleaca din Padurea Dumbrava si leaga satul Cisnadioara de orasul Cisnadie.


Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.