Treceți la conținutul principal

Laptopul Groazei

Din păcate nu prea am reuşit să mai scriu pe blog! Dar motivul e că am o groază de probleme cu laptopul meu şi zilele astea am tot încercat să găsesc cauza (cauzele) pentru care se comportă într-un mod ciudat. Cred că am fire albe în cap din cauza lui. Ştiu că unii au fire albe în cap din cauza femeilor, na! eu am şi din cauza laptopului şi din cauza femeii. Acum încerc să elimin acest stres cauzat de laptop, celălalt nu cred că am şanse :).

Păi, să încerc că vă povestesc, pe scurt, de ce mă scoate din ţâţâni acest laptop şi să vă spun câteva sfaturi atunci când cumpăraţi un laptop oarecare. Şi am sa vi le spun din propria experienţă.

Mi-am cumpărat în ianuarie 2007 un laptop Asus X51R de la o firmă din Bucureşti ce deţine şi un site de unde poţi cumpăra online (momentan nu-i spun numele, poate mai încolo). Mi-a ajuns acasă chiar a doua zi după ce am făcut comanda, ceea ce m-a bucurat, deoarece aveam nevoie urgentă de acest laptop.

Problemele au început chiar din prima zi. Chiar de când m-am apucat să instalez Windows-ul pe el a început să-şi dea restart. Sincer nu mi-am dat seama, deoarece era primul laptop cu care lucram. Mi s-a restartat de câteva ori chiar în momentul instalării sistemului de operare. Dar până la urmă, cu greu am reuşit să termin instalarea. A doua zi am plecat la Suceava unde l-am înmânat logodnicei care trebuia să-l ia cu ea la Paris. Când l-am deschis să îl arît cum funcţionează, normal că s-a restartat de vreo câteva ori, ca apoi să meargă ore bune fără nicio problemă.

Nu mai puteam da înapoi! Logodnica trebuia să plece peste două zile la Paris şi îi trebuia neapărat un laptop pentru a-şi scrie licenţa. Aşa că i-am zis că o saţl trimit în garanţie după ce o să se întoarcă. Bineînţeles că acest laptop i-a scos peri albi şi ei în Franţa: restart-uri exact când îţi era lumea mai dragă.

Când a venit de la Paris (peste aproape 1 an) am instalat pe laptop şi o distribuţie foarte bună de Linux, OpenSuse. Am vrut să văd dacă are acelşi comportament ca şi în Windows. În Linux se bloca, chiar şi în timpul instalării sistemului, şi LED-ul de CapsLock clipea ca apoi sistemul să-şi dea restart.
Era clar că ceva nu era în regulă cu laptopul, că era ceva legat de hardware, nu de software. Două sisteme de operare total diferite aveau cam acelaşi comportament în ceea ce priveşte defecţiunea.

L-am trimis la firma de service, care bineînţeles e în Bucureşti. Acolo a stat câteva zile ca apoi să sosească aşa cum l-am trimis. Mi-au spus că au rulat 3dMark ore întregi şi nu s-a întâmplat nimic. Tind să-i cred, deoarece şi eu am rulat şi nu s-a întâmplat nimic, dar era de ajuns să deschidă nişte pagini de internet, sau un document Word, sau pur şi simplu să lase sistemul normal, fără nimic rulând, şi ar fi observat restarturile. Nu au făcut niciun test de memorie, cu toate că se presupune a fi profesionişti în domeniu.

În fine, m-am apucat eu să investighez. (chiar în acest moment mi s-a restartat din nou...bine că s-a salvat ce am scris că de altfel nu mă mai apucam de scris asta).

Am luat un aparat foto digital şi am început să filmez, să stau la gineală când laptopl se blochează sau restart-ează. Am instalat WindowsXP cât şi Ubuntu 9.10, dar de la atâtea restarturi mi s-a dat peste cap, Ubuntu nu merge aşa că l-am lăsat baltă momentan. Nici măcar nu pot sa-l instalez din nou deoarece mi se blocheată-restartează în timpul instalării, şi chiar când rulez de pe LiveCD.

Aşa că am prins pe video ce câteva ori cum se blochează în Linux şi se restartează în WindowsXP.
Un exemplu:


Am făcut un test de memorie RAM de pe LiveCD şi mi-a dat 18 erori, ceea ce e enorm având în vedere că nu trebuia să am nicio eroare:


Am să-l trimit, DIN  NOU, la firma de service şi sper să-mi rezolve problema. Dacă nu, următorul pas e Protecţia Consumatorului.

Acum, eu cred că mai bine e să-ţi cumperi electronice de la un magazin ce se află efectiv în oraşul în care te afli. Eu acum aş da în plus 50 sau 100 RON la un produs dacă aş şti că în caz de defect nu trebuie să-l trimit la Bucureşti sau cine ştie unde la sute de kilometrii. Nu am să mai cumpăr laptop fără un sistem de operare prealabil instalat, astfel o să pot vedea mult mai repede comportamentul şi eventualele defecţiuni.
Degeaba te avânţi la un produs cu mulţi ani de garanţie, dacă firma de service nu este în stare, sau pur şi simplu nu vrea să-ţi repare un defect neprovocat de tine. Mai bine mai puţini ani de garanţie şi poate un produs mai ieftin.


Update:de la momentul scrierii acestui post pana acum la acest "update" mi s-a restartatde 3 ori. Adica de 3 ori in 3 ore.Fain!

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.