Treceți la conținutul principal

Ce Server DNS să Folosesc?

Înainte de a găsi răspunsul la această întrebare vreau mai întâi să explic puţin ce este un server DNS, sau mai bine zis să dau copy-paste la definiţia unui Server DNS:

DNS (Domain Name System)

Un sistem format din mai multe servere al caror principala sarcina este asocierea URL-urilor cu adrese IP reale. Un server DNS are sarcina de a furniza unui client adresa IP a unui anumit URL la cererea acestuia. Necesitatea acestui sistem este o consecinta directa a faptului ca un calculator este identificat pe internet printr-o adresa IP unica. (de pe Jjsoft.ro)

Din cauza acestor servere DNS aveţi posibilitatea să tastaţi în browser adrese precum www.google.ro sau www.yahoo.com în loc să introduceţi adresa IP ca de exemplu 74.125.43.104 (adresa IP a unui site Google). Dar o definiţie completă cât şi explicarea în detaliu a unui Server DNS puteţi găsi pe Wikipedia.

Avem posibilitatea să alegem în afară de Serverul DNS al provider-ului nostru de Internet (de exemplu RDS, UPC) un alt Server DNS ca OpenDNS sau Google Public DNS. Dar cum putem afla ce server este mai bun pentru noi? E foarte simplu în Linux (încă nu am încercat în Windows) şi vă pot explica ceea ce am făcut eu şi ce server e cel mai rapid pentru mine!

Prima oară am folosit programul open-source Namebench ce este un program gratuit de benchmark care are capacitatea de a căuta cel mai rapid Server DNS pentru conexiunea ta de Internet făcând comparaţie cu alte servere gratuite.

Namebech poate fi folosit pe Windows, Linux sau Mac. Se poate downloada de aici în variantele corespunzătoare sistemului de operare a fiecăruia. Pentru Linux se află arhivat dar este foarte uşor de folosit. Se descarcă arhiva .tgz într-un folder în directorul /home, se intră cu instrucţiunea cd în folderul namebench şi se execută programul scriind în terminal acestă comandă ./namebench.py , dar dacă doriţi să-l instalaţi permanent scrieţi sudo python setup.py install. Eu am ales prima variantă deoarece rulezi programul o dată şi apoi cine ştie când mai ai nevoie de el?!

Astfel am rulat programul şi am avut de aşteptat cam 5-7 minute după care mi s-au afişat rezultatele în format text în gnome-terminal . Rezultatul grafic îl puteţi găsi în folderul  /tmp sub formă de pagină .html sau fişier .csv .

Rezultatul meu atunci a fost că Serverul DNS de la Google este cel mai rapid pentru mine:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Deoarece am văzut că acest program aparţine 20% şi de Google nu prea am avut încredere în rezultatul afişsat. Astfel am făcut un test de viteză (Internet Speed) pe sit-ul SpeedTest.net :





Cel de-al doilea program folosit este DNS Benchmark dar care din nefericire nu are o versiune şi pentru Linux. Dar m-a salvat emulatorul de Windows Wine cu care programul de benchmark merge excelent. Astfel, utilizatorii de Linux pot folosi fără grijă acest program dacă au instalat Wine.

Intraţi pe pagina celor de la GRC (cei care au realizat DNS Benchmark) şi download-aţi programul. După aceasta deschideţi executabilul dând click dreapta şi alegeţi Open with Wine Windows Program Loader în Linux, iar în Windows simplu daţi dublu click. Se va deschide o fereastră din care selectaţi tab-ul Nameservers, apoi Response Time ce se află puţin mai jos. Ultimul pas este să apăsaţi pe Run Benchmark...

După ceva timp aveţi posibilitatea de a vedea rezultatul. Se pare că Serverul DNS cel mai rapid pentru mine nu este cel de la Google, aşa cum mi-a dat Namebench ci:


serverul 4.2.2.2.

Am realizat şi cu acest server un test de Internet şi într-adevăr e mai rapid, nu cu mult dar totuşi e mai rapid.



Ca să împac şi capra şi varza mi-am lăsat setat pe Wireless Serverul DNS 4.2.2.2, iar pe cablu direct Serverul DNS de la Google.

Mulţumesc lui @kabatology şi sit-ului Wine-reviws.net.

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.