Treceți la conținutul principal

Băiatu, nu Vrei Floricici?

Ieri am fost pe Nicolae Bălcescu, adică în gura târgului Sibiu, ca să văd ce mărţişoare să cumpăr. Ca şi anul trecut era plin de oameni, comercianţi şi gură-cască.

Am cumpărat câteva mărţişoare, cam scumpe de-altfel! Am vrut să iau şi nişte ghiocei dar nu înţeleg de ce erau aşa de scumpi, 2 Lei un mic, foarte mic bucheţel. Doar nu au prăşit ghioceii şi nu i-au plantat în spatele casei în grădină în loc de cartofi şi acum vin să-i vândă să-şi scoată paguba!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Click pentru a mari!

Foarte multe mărţişoare Made in China ceea ce nu mi-a plăcut deloc, de aceea am cumpărat doar mărţişoare realizate manual din lemn, fimo, sticlă sau ceramică. Unele erau excepţionale dar din păcate puţin cam scumpe!

Bineînţeles că erau şi nelipsiţii comercianţi de flori ofilite care îşi fac reclamă şi te cheamă să le cumperi floricicile....Da, exact aşa am vrut să scriu! O comerciantă minoritară mi-a zis Băiatu, nu vrei floricici? Pentru fata! Bineînţeles că nu am vrut floricici...Alta, din aceeaşi minoritate, vorbea cu alta şi i-a zis că a dat doi mărţişori, când eu ştiu că sunt mărţişoare nu mărţişori. Dar în fine, poate că nu ştiu eu!

Oricum, azi am purtat un mărţişor în piept şi o să-l port până când o să văd primul copac înflorit din această primăvară. Atunci o să-l dau jos şi o să-l leg de o creangă din acel copac. Se zice că o să am noroc! Se zice....

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Click pentru a mari!

Mi-am ales şi Baba şi sper că va fi o zi frumoasă atunci.

În Moldova tradiţia de 1 Martie e ca fetele să pună mărţişoare băieţilor în piept, iar pe 8 Martie, ziua femeii şi a mamelor, bărbaţii fac cadou ciocolată şi flori femeilor, nu mărţişoare. În Ardeal observ că şi pe 1 Martie fetele primesc mărţişoare de la bărbaţi, de parcă bărbaţii înainte stăteau şi făceau mărţişoare. Eu îmi aduc aminte că la şcoala generală aveam pieptul plin de mărţişoare.

Un articol bun găsiţi aici, de unde am şi scos câteva citate:
Semnificaţia şnurului de Mărţişor

Se crede că sarcina realizării acestor mici simboluri le revenea femeilor, care începeau să confecţioneze micile amulete încă din iarnă, din pietricele vopsite în alb şi roşu.

Însă culorile nu au fost alese întâmplător, astfel că şnurul mărţişorului simbolizează principiul purificării vieţii şi înţelepciunii, prin împletirea armonioasă a celor două fire de lână, cânepă sau mătase. Simbol al sacrificiului, culoarea roşie era atribuită femeii, iar culoarea albă conferită de albul norilor şi limpezimea apelor primăvara era specifică înţelepciunii bărbatului.

Mai târziu, în Moldova şi Bucovina acestea erau confecţionate din monede, legate cu un şnur împletit din fire subţiri de lână şi mătase din aceleaşi culori. Moneda era după rangul celui ce o poartă, de aur, argint sau bronz şi se purta pentru a avea noroc şi vreme bună în tot anul.

Fetele îl purtau la gât timp de 12 zile, apoi îl prindeau în păr şi îl ţineau până când înflorea primul pom sau până la sosirea berzelor. Şnurul se agăţa de o creangă înmugurită, iar cu moneda fetele cumpărau caş, pentru ca tot anul să fie frumoase şi protejate de soare.

În vechime, acest rit aducea foloase şi pentru recolta de peste an, astfel că agăţatul şnurului în copac îi ferea de îngheţ şi favoriza roade bogate.

De asemenea, celor tineri se ofereau mărgele viu colorate înşirate pe un lanţ, gest care semnifica puterea şi norocul, iar Mărţişorul se punea de regulă în zorii zilei până să apără soarele.

Cu timpul însă, obiceiul s-a inversat în Bucovina. Astfel, în zona Gura Humorului-Câmpulung Moldovenesc, în prima zi de martie sînt răsfăţaţi bărbaţii, femeile fiind cele care oferă mărtişoare sau mici obiecte simbolice. Nu există o explicaţie pentru acest nou obicei, dar acesta se păstrează cu străşnicie. Pe de altă parte, acestea nu pierd nimic dacă fac astfel de gesturi, ci dimpotrivă, ei vor fi impresionaţi, iar de opt martie vor întoarce acelaşi gest femeii.

Voi aţi dăruit sau aţi primit mărţişoare?

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.