Treceți la conținutul principal

Speed Test pentru Blogul Tău

De când mi-am făcut blog am mai învăţat câte ceva despre programarea web, adică puţin HTML, CSS şi Javascript şi am tot încercat să-mi optimizez blogul pentru a-i creşte viteza de încărcare. Am mai citit pe ici-colo cum ar trebui să fie aranjat codul într-un site, adică unde să fie plasat codul CSS şi unde cel JavaScript, cum să instalez diferite plug-in-uri în Blogger, etc şi am încercat căt de mult posibil să implementez şi eu acele reguli.

Extensii pentru Firefox, Google Chrome şi Opera



De mare ajutor mi-a fost add-on-ul din Firefox şi Google Chrome numit Firebug, prin intermediul căruia puteam să văd diferite părţi din codul unor site-uri binecunoscute şi să încerc să înţeleg de ce a făcut asta sau cealaltă ...De-altfel am folosit şi Opera Dragonfly care este inclus în browserul Opera şi e super.

Prin intermediul acestor add-on-uri (sau extensii deja incluse în browsere) puteţi schimba dinamic interfaţa site-ului sau blogului vostru făcându-vă o idee cum ar arăta site-ul dacă aţi schimba un anumit element sau linie de cod. Pe mine asta m-a ajutat foarte mult.

Vreau să menţionez faptul că vorbesc din propria experienţă şi spun cu mâna pe inimă că blogul meu e departe de a fi perfect, nici măcar mediocru nu e! Vă relatez doar cum am procedat eu pentru a îmi mări viteza de încărcare a blogului.

Paşi pentru optimizarea blogului

Sunt pe internet o grămada de site-uri prin care puteţi verifica timpul de încărcare a unui blog dar eu prefer şi am preferat tot timpul să folosesc add-on-ul disponibil pentru Firefox şi Google Chrome numit Page Speed.

Template-ul la blogul meu l-am downloadat de pe site-ul Blogger Themes şi apoi l-am modificat pas cu pas. Am observat că imaginile din template se încărcau greu aşa că am încercat să le optimizez cu diferite programe online sau cu optipng din Linux. Unele site-uri de optimizare a imaginilor:

  • Yahoo! Smush.it - calitatea imaginii rămâne aceeaşi dar se îndepărtează biţii din imagine care sunt în plus. E unul dintre cele mai folosite servicii de pe web.
  • Dynamic Drive Image Optimizer - îţi dă posibilitatea să alegi ce calitate vrei la imagine. Eu unul atunci când nu folosesc optipng sau mogrify în Linux mă rezum la a folosi acest tool.

Clar că sunt mai multe site-uri de acest gen dar cele de mai sus eu le folosesc cel mai des.
Totuşi până la urmă am decis ca majoritatea imaginilor să le elimin din template.

Apoi prin intermediul Page Speed (dar şi YSlow) am văzut că fişierele JavaScript cât şi cele CSS externe nu erau optimizate aşa că am optimizat toate fişierele JavaScript şi CSS prin intermediul unor site-uri ca:

Cum spuneam folosesc Firebug în Firefox, iar în Google Chrome folosesc opţiunea existentă deja în browser numită Chrome Developer Tools. Ce mă bucur e faptul că am obţinut 95 de puncte din 100 atunci când am rulat Page Speed pe VasiaUVI.org, deci munca mea nu a fost în zadar.

E adevărat că mai trebuie o grămadă de alte lucruri de făcut pentru a optimiza o pagină de internet dar paşii de mai sus cel puţin vor ajuta un începător aşa ca mine. 

Eu zic că se merită să introduci puţin degetele în codul HTML şi CSS din spatele blogului şi să vezi ce este pe-acolo. Eu mi-am făcut blog mai mult pentru asta şi mai puţin pentru a câştiga bani sau faimă...(dovadă că nu câştig nimic din blog şi nici nu sunt cunoscut).

Internetul e plin de sfaturi cum să-ţi optimizezi blogul aşa că nu ezita să cauţi puţin pe Google sau Bing şi să începi să-ţi schimbi puţin câte puţin din codul blogului!

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.