Treceți la conținutul principal

Romania a semnat tratatul international #ACTA

Sincer, credeam ca Romania nu va semna atat de rapid acest tratat dar se pare ca ieri tocmai a facut-o sau cel putin a facut un pas important pentru adoptarea ei. Cand e vorba de a semna tratate/legi ce pot ingradi dreptul de exprimare, Romania semneaza fara nicio problema.

Cu toate ca am scris aici acum cateva zile despre ACTA  azi am gasit un articol unde este explicat foarte bine acest tratat. Articolul a fost scris pe Reddit. Mai jos aveti integral acel articol dar indicat e sa il cititi direct de pe Reddit:


S-a vorbit mult in ultima vreme despre ACTA, insa din ce-am observat inca exista destul de multa confuzie in jurul acestui tratat. Asa ca m-am gandit ca ar fi util un articol care sa contina mai toate informatiile necesare, prezentate cat mai clar.

Important de mentionat e ca nu sunt expert cand vine vorba de legislatie, asa ca daca gresesc cu ceva corecti-ma si voi edita imediat continutul acestui mesaj. Totodata nu primesc karma pentru articolul asta asa ca daca-l considerati util, upvote please pentru promovare.

Ce este ACTA?

ACTA nu este o lege. Este un tratat international. Asta inseamna ca odata adoptat, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) nu are niciun efect direct asupra legislatiei tarilor semnatare.

Efectul sau e unul indirect: ofera cadru legal tarilor semnatare pentru a crea legi ce-i pun in aplicare prevederile. Mergand mai departe, putem chiar spune ca le obliga sa creeze aceste legi, insa cum terminologia din tratat e destul de generala, legile pot sa difere destul de mult de la o tara la alta.

De ce nu ne place ACTA?

In primul rand modul in care a fost redactat a creat o gramada de semne de intrebare. Articolele sale au fost stabilite in secret si numeroasele cereri de publicare a continutului au fost ignorate sau refuzate. Intr-un final a fost nevoie de "leaks" pentru ca toate prevederile sa iasa la suprafata. Mai recent, pana si omul desemnat de Parlamentul European pentru a investiga tratatul [1] si-a dat demisia in semn de protest, semnaland ca se fac presiuni enorme pentru a grabi adoptarea acestui act.

Odata adoptat, ACTA poate fi folosit ca unealta de santaj de catre guvernele / corporatiile avantajate de continutul sau. State mai mici, gen Romania, vor fi supuse unor presiuni enorme din partea SUA de exemplu, nu doar pentru a trece legi care sa puna in aplicare ACTA, ci si legat de forma si duritatea acestor legi. Cum tratatul e extrem de vag in unele precizari, poate fi considerat respectat sau nu, in functie de interesele fiecarei parti.

Chiar daca au fost eliminate o serie de prevederi extrem de controversate, continutul sau ramane presarat de articole periculoase:

1. Industria de divertisment primeste o arma extrem de ascutita. Va putea pune presiuni monetare si legale asupra ISPurilor (gen UPC, RDS in Romania) daca acestea nu accepta sa-si urmareasca toti utilizatorii si chiar sa-i pedepseasca pe cei suspectati de incalcarea drepturilor de copyright. O astfel de masura ar duce la crearea unei forme de justitie privata, institutiile de stat gen tribunalul nefiind neaparat implicate in tot acest proces. Mai mult, companiile de divertisment ar avea dreptul sa primeasca datele personale ale clientilor unui anumit ISP. Si in acest caz, nu ar fi necesara aprobarea unui judecator.

2. Compensatiile financiare primite de companiile de divertisment se vor calcula in functie de pierderile financiare generate de piratarea respectivului material. Aceasta a fost si este o forma complet eronata de a calcula suma datorata de inculpat, rezultatul fiind imposibil de determinat precis si de obicei avantajand detinatorul de copyright, acesta transformand direct numarul de bucati piratate in vanzari pierdute.

3. Se introduce ideea ca si intermediarii sunt vinovati in cazul incalcarilor de copyright. Mai exact, site-urile ce nu gazduiesc continut ilegal insa contin linkuri catre astfel de materiale vor fi si ele supuse unor sanctiuni legale ce urmeaza sa fie stabilite. Mai rau, se introduce, printr-o exprimare extrem de generala (means of widespread distribution for infringing purposes) si ideea ca anumite tehnologii de raspandire a informatiei pot fi considerate ilegale. Astfel, tehnologii gen P2P, platorme de blogging, software-ul pentru emularea DVDurilor, etc vor putea fi supuse unui tratament restrictiv.

4. Un "comitet ACTA", independent de institutiile oricarei tari, numit si nu ales, va putea modifica continutul tratatului dupa ce a acesta a fost adoptat. Practic se pot face o multime de amendamente ce nu vor fi supuse niciodata vreunui vot democratic. Astfel, prin adoptarea ACTA, fiecare tara ofera companiilor de divertisment un cec semnat in alb.

5. Exista si prevederi extrem de controversate legate de fabricarea medicamentelor, insa aici nu detin informatii suficiente pentru a da detalii clare. Din ce-am inteles, medicamentele generice vor disparea, lasand locul celor "branduite", acest lucru ducand la cresterea preturilor si eliminarea unui anumit tip de concurenta. Daca are cineva mai multe detalii, I'm all ears.

Pana la urma, toate aceste prevederi sunt formulate intr-un mod extrem de general si ambiguu, astfel ca implementarile de la tara la tara pot sa difere enorm. Insa odata acest act adoptat, e greu de imaginat ca nu se vor face presiuni enorme pentru ca fiecare lege asociata ACTA sa fie cat mai favorabila marilor corporatii de divertisment din SUA sau din orice alta tara mai influenta.

Surse folosite:

[2] http://www.laquadrature.net/en/node/4104/

[3] http://www.reddit.com/r/politics/comments/or8ag/ive_read_the_final_version_of_acta_heres_what_you/

Adoptarea ACTA

Acest proces implica doi pasi: mai intai semnarea actului de catre tarile doritoare (un proces ce dpdv legal nu inseamna mare lucru, insa exprima intentia de adoptare si acordul pentru continutul documentului) iar apoi adoptarea (votarea) acestui act in interiorul institutiilor legislative din fiecare tara semnatara.

In SUA, presedintele Obama s-a folosit de un mic truc legislativ si a adoptat singur singurel tratatul, nemaifiind nevoie de aprobarea Congresului. In Uniunea Europeana acest lucru nu-i posibil asa ca ACTA va fi supus votului Parlamentului European pentru a se decide daca va fi adoptat sau nu. In caz de vot negativ, [4] procesul de semnare ce s-a derulat in aceste zile devine absolut nesemnificativ. Deci nu-i nimic pierdut deocamdata!

Legat de votul din Parlamentul European

Ca si in Parlamentul Romaniei, inainte de votul in plen (unde voteaza toti parlamentarii, 700+ in cazul PE), legea / tratatul trebuie sa treaca prin diverse comisii speciale ce in final vor da o recomandare de vot: pozitiva sau negativa.

[5] INTA e comitetul principal ce se ocupa de ACTA. Prima discutie legata de ACTA in cadrul acestui comitet va avea loc pe 29 Februarie / 1 Martie. Recomandarea finala va fi data undeva in lunile Aprilie / Mai.

Alte comisii isi vor exprima si ele recomandarea fata de ACTA, iar toate aceste recomandari vor fi trimise catre INTA pentru a fi considerate in decizia finala a acestui comitet. Aceste comisii "secundare" sunt: [6] Legal Affairs - JURI | [7] Development - DEVE | [8] Civil Liberties -LIBE | [9] Industry, Research, Energy - ITRE

Candva pe parcursul lunii Iunie (probabil 13 - 15), plenul Parlamentului European se va reuni pentru a da votul final / decisiv asupra adoptarii ACTA.

Surse folosite:

[10] http://www.laquadrature.net/en/acta-signed-by-the-eu-lets-defeat-it-together

[11] http://www.reddit.com/r/politics/comments/ow1v5/acta_note_from_marietje_schaake_member_of_the/

Ce putem face pentru a opri adoptarea ACTA

Dupa cum se vede, lupta va fi una lunga, asa ca deocamdata recomandat e sa ne documentam cat mai bine si sa stam cu ochii in patru dupa noutati. O sursa grozava pentru asta e [12] http://www.laquadrature.net/en precum si [13] /r/ACTA

Romania are 33 de europarlamentari, din cei 736 cati sunt in total. De noi va depinde cati dintre acestia vor vota contra si cati pro. E extrem de important sa le aratam cat mai clar pozitia noastra legata de ACTA. Acest lucru trebuie facut intr-un mod cat mai politicos, fara exagerari si cu cat mai multe informatii clare. Pentru a-i contacta, s-a facut deja [14] o lista cu mail-urile tuturor.

Legat de ceilalti europarlamentari, cu siguranta vor exista demersuri la nivelul intregii Europe pentru a impinge votul inspre respingerea ACTA. De aceea e extrem de important sa ramanem informati si sa ne anuntam unii pe altii cand se iveste o astfel de initiativa.
Dati mai departe acest post si cum scrie si mai sus cel putin sa fim informati de ceea ce se intampla in jurul nostru, sau pe la spatele nostru. Orice e facut in secret nu e in interesul cetateanului ci doar in interesul unei anumite parti.

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.