Treceți la conținutul principal

De ce Let's do it, Romania! e un eşec?

Pentru că nu există educaţie în sensul de a arunca gunoiul selectiv. Sau măcar de a arunca gunoiul la coşul de gunoi. Chiar dacă nu sunt coşuri de gunoi într-un anume loc poţi pune rahaturile într-o pungă şi să o ţii cu tine până când găseşti un coş. Nu e greu!

Degeaba sunt nişte omuleţi binevoitori care merg în fiecare an şi strâng gunoaiele pe care le aruncă alţii dacă nenorociţii care fac mizerie nu sunt învăţaţi ce să facă cu gunoiul sau chiar pedepsiţi drastic atunci când sunt prinşi aruncând gunoi în locuri interzise nu se va schimba nimic, niciodată.

Cum îmi spunea un coleg neamţ: Şi în Germania oamenii aruncă gunoiul prin păduri sau locuri greu accesibile ca să nu plătească la firmele de colectare. Dar dacă sunt prinşi sunt arşi la buzunare de nu o să mai facă acest lucru în viaţa lor. Oamenii sunt cam la fel peste tot, ceea ce e diferit e faptul că legile sunt aplicate, oamenii sunt educaţi de mici dar au şi unde arunca gunoiul în mod civilizat. Avem legi, dar cine naiba să le aplice? Poliţiştii comunitari din Sibiu? I-aţi văzut cum arată? Aţi văzut cât de smochinari sunt? Nu? Păi, oricum sunt o specie greu de observat prin Sibiu.

Şi eu am participat la Let's do it, Romania! şi am văzut cum merge treaba. Mergi să le faci curat, nici măcar nu se sinchisesc să te (să se) ajute şi mai mult chiar râd de faptul că vrei să-i ajuţi. Am strâns câteva sute de kg de gunoi la Glâmboaca şi din câte am înţeles e iar gunoi acolo unde am făcut noi curat. Se pare că le place să trăiască în jeg.

Ce să mai zic de faptul că unii copii, în Sibiu, aruncă gunoiul pe stradă sau după tufe, de parcă ar dispărea în mod miraculos. Am văzut şi eu specimene de acest gen şi chiar i-am muştruluit, dar bănuiesc că degeaba.

Poate o problemă e şi faptul că nu sunt multe coşuri de gunoi. Dar cum să fie când ele sunt efectiv furate şi duse la fier vechi? În Sibiu au fost schimbate coşurile metalice cu unele de beton. Şi astea au metale prin ele şi nu m-ar mira să dispară ... Ăia care fură coşuri de gunoi cum naiba nu sunt prinşi? Dar oare de ce mă mir? Nu-s prinşi nici măcar ăia care fură cale ferată ...

Eu am rămas surprins acum o săptămână când am fost la Păltiniş câtă mizerie este prin pădurea din jurul staţiunii. O grămadă de PET-uri şi doze de bere. Şi nu prin locuri uşor accesibile ci prin locuri unde nu pot ajunge mulţi oameni. E plin de gunoaie! Plin!

Cum ziceam, degeaba strângi după alţii că ei tot o să facă mizerie. Îi doare-n 14. Trebuie legi ce să fie repsectate, educaţie de mic, de la părinţi dar şi locuri unde să-ţi arunci rahatul.

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.