Treceți la conținutul principal

Cum ne protejăm de viruși și rootkit-uri în Linux

Linux este cunoscut ca fiind imun la viruși, backdoor-uri și rootkit-uri și alte prostii din astea, dar nu e în totalitate adevărat. În lumea digitală, pe Internet, există viruși pentru Linux, dar nu la fel de mulți și la fel de periculoși cum sunt pentru Windows. Asta pentru că:

  • Linux este mult mai strict în ceea ce privește drepturile de administrator decât este (sau era) Windows. Pentru a fi infectat trebuie chiar utilizatorul, cu drepturi de administrator, să execute scriptul, programul care infectează sistemul. De aceea nu este recomandat să rulați scripturi sau programe care nu sunt de încredere.
  • Un alt motiv ar fi faptul că Linux nu e la fel de popular ca Windows. Deci de ce să te chinui să creezi un virus care ar putea infecta cel mult 1.5% din numărul de sisteme de pe Glob?

Totuși, sunt destui viruși sau rootkit-uri și pentru Linux și, dacă suntem începători și utilizăm pentru prima oară un sistem de operare bazat pe Linux, nu ar strica să instalăm câteva aplicații care să detecteze prezența virușilor, a rootkit-urilor sau backdoor-urilor pe sistemul nostru și să le elimine.

RKHunter (rootkit hunter) și Chkrootkit

sunt programe ce se rulează din Terminal. Instalarea se face foarte ușor:
sudo apt-get install rkhunter chkrootkit
Pentru a rula rkhunter se tastează:
sudo rkhunter --update
sudo rkhunter --propupd
sudo rkhunter --check


iar pentru a rula chkrootkit:
sudo chkrootkit

Este important să rulați aceste două programe cu drepturi de administrator, adică folosind sudo. Eu le am instalate și, din când în când, le mai rulez dar nu am avut nicio problemă.

Lynis

este un program prin care se face un audit a sistemului de operare. Adică, se verifică dacă diferite foldere există, dacă există găuri de securitate, dacă fișierele de configurare sunt în regulă, etc.

Programul se poate instala sau downloada direct de pe site-ul oficial:
sudo apt-get install lynis

ClamAV

este un antivirus ce se poate folosi și în Windows, mai ales că e gratuit. În Linux se poate instala direct din Terminal:
sudo apt-get install clamav clamtk

Un alt antivirus pentru Linux este BitDefender. Da! Binecunoscutul antivirus românesc. L-am folosit acum câțiva ani și, din câte îmi aduc aminte, scana chiar și partițiile de Windows.

Cum spuneam, aceste programe sunt recomandate dar nu imperios necesare de a fi instalate. Dacă sunteți atenți nu o să aveți probleme.

Spor la instalat!

Un alt tutorial super de la IBM.
Acesta este un articol inspirat.

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.