Treceți la conținutul principal

Reclama Străină mai Bună ca cea Română

Sighişoara
Se cheltuie milioane de euro pe reclame, campanii gen Explore the Carpathian Garden pentru promovarea României dar tot degeaba. Străinii de obicei vin în România deoarece au auzit de ţara noastră de la prieteni ce au fost înainte aici, din ghidurile turistice publicate în ţările lor, de la televiziunile lor şi nu deoarece văd o reclamă răsuflată la TV sau pe Internet.
Piaţa Mare, Sibiu
 
Acum câteva săptămâni în urmă eram la Muzeul Satului şi mă plimbat cu soţia. Acolo ne-am întâlnit cu doi suedezi, bătrânei, cu aparatele foto în mână, cu rucsaci în spate şi cam dogoriţi de căldură. S-au adăpostit la umbra unei case de prin Hunedoara. Am intrat în vorbă şi am fost surprins de cât de bine ştiau engleza, mai ales pentru nişte bătrânei ca ei. Am vorbit puţin deoarece nu vroiam să-i necăjesc prea mult dar am apucat să-i întreb cum au aflat de România şi de Sibiu. Mi-au răspuns atunci, dar din păcate am uitat pe urmă, că ştiau de Romînia, de Ceauşescu, dar au citit mai multe de pe sit-ul LonelyPlanet şi au fost impresionaţi. Abia azi mi-am adus aminte de acest site citind un articol în, bineînţeles, ziarul online EVZ.
Mănăstirea Cozia
Articolul prezintă într-o manieră oarecum băsescianistă faptul că România a renăscut în 6 ani de zile, adică de când Băselu e preşedinte, şi mai ales domana Poşetă e Ministrul Turismului.În fine, asta nu e chiar aşa de important, ceea ce contează e faptul că rezumă ceea ce englezii de la LonelyPlanet au scris despre România. Aceştia au scris obiectiv şi neprăpăstios, exact invers de cum scriu chiar jurnaliştii români. Reporterii au venit în România ca să adune material pentru un ghid turistic. Aceştia refuză de fiecare dată ospitalitatea, asistenţa sau plata din partea autorităţilor din ţara gazdă.De altfel, şi reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului ne-au spus că ministerul nu a oferit niciun fel de facilităţi jurnaliştilor de la Lonely Planet care au scris despre România şi nu a avut nicio implicare în proiectul lor editorial.

Reporterii englezi, pe lângă faptul că laudă România pentru oraşele sale turistice ca Sighişoara, Braşov, Sibiu dar şi Maramureş care e chiar pe primul loc într-un top făcut de ei, dar desigur că nu uită să zică faptul că ţara noastră încă este mîncată de corupţie. Defapt verdictul e :în ciuda potenţialului turistic uriaş, România mai are încă multe obstacole de învins, fiind în continuare printre cele mai corupte ţări din Europa, iar populaţia rămâne sceptică, aşteptând "un viitor şi un prezent mai bun".

Mai multe detalii puteţi afla pe LonelyPlanet dar şi pe Evz.

Îmi aduc aminte că anul trecut când eram în Sighişoara m-am întâlnit cu doi americani, bătrânei, şi am vorbit cam o oră jumate. Printre multele subiecte discutate a fost şi cum li se pare România. Au zis că sunt impresionaţi de frumuseţea peisajelor, dar nu au deloc încredere în oamenii de aici, au impresia că peste tot în România pe unde au fost vor să fie păcăliţi. Mi-au povestit că în Braşov erau să fie furaţi chiar la un semafor. Au fost închiriat o maşină şi într-o intersecţie nişte copii, purandei după cum mi-au descris, adică ţigani pentru cei care nu înţeleg, 3 la număr, se pregăteau să spargă o roată la maşină, atunci şoferul ar fi ieşit din maşină, deci înainte ar fi deblocat uşile, şi un alt copchil ar fi furat geanta şi aparatul foto de pe bancheta din spate. Până la urmă au scăpat de ei deoarece un braşovean i-a pus pe fugă chiar când se pregăteau să atace.
Sibiu
Aceşti doi americani au auzit de România de la mama unui elev al americancei, ea fiind profesoară în Denver (parcă).

Oricum, Sibiul e plin de francezi, spanioli, germani şi nu cred că au venit aici după ce au văzut reclamele româneşti. Sau poate mă înşel!

Comentarii

 1. sunt de aproape 2 ani in Australia, tara in care intalnesti absolut toate natiile de pe mapamond, si principalele "surse" ale acestora despre Romania sunt: Dracula, Hagi si, bineinteles nea Nicu. Am detaliat subiectul aici: http://titanya.blog.com/2010/01/19/q-where-are-you-from-a-romania/

  RăspundețiȘtergere
 2. Salut,
  Am citit ce ai scris pe blog la tine!
  Intr-adevar, Hagi, Nadia, Dracula sunt emblemele Romaniei peste hotare.
  Apropos, cum ai ajuns asa de departe in Australia? Lucrezi acolo? In ce domeniu? :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Am "aterizat" aici in 2008 cu ganduri marete; proaspat licentiat in jurnalism (ULB Sibiu), aveam in plan sa raman in domeniu si aici in Australia. Din pacate, pentru jurnalism nu iti trebuie o engleza buna, ci una exceptionala, atat scris cat mai ales vorbit, fapt pentru care m-am reorientat spre Real Estate (stii tu, abureli cu imobiliare).Astfel,sunt iar student. Pentru a nu pierde "contactul" cu prima dragoste, jurnalismul, mai scriu din cand in cand pe bloguri (titanya si S.Sportului). Chiar daca nu mai locuiesc in tara de aproape 2 ani sunt cat de cat la curent cu situatia de pe acolo, din nefericire nu prea roza.
  La inceput am crezut ca esti sibian la origine. Oricum, cred ca Sibiul e un oras frumos. Are bubele lui, cum e normal in Romania, insa mie mi-a placut.
  Bafta si sa ne mai auzim!

  RăspundețiȘtergere
 4. Merci mult ca ai raspuns atat de promt.
  Multa bafta in Australia si sper sa reusesti in imobiliare si, cine stie, poate o sa te imbogatesti de pe urma altora :).
  Nu sunt sibian dar si mie imi place foarte mult orasul, chiar daca il mai critic din cand in cand. Daca am spune ca totul e perfect nu mai evoluam deloc, nu?
  Daca mai vrei sa mai vorbim ma poti contacta pe google chat sau gmail la adresa vasiauvi(arond)gmail(punct)com.

  Multa bafta si spor la invatat ;)

  RăspundețiȘtergere
 5. Mersi mult de urari.
  Promit ca din primul milion de $ iti dau si tie 20-30% :)) Daca va fi in viata asta sau intr-una viitoare nimeni nu stie. Vom trai, vom muri si vom vedea!
  OK. Te las ca mi-e somn (1:20 dimineata in Brisbane). Multumesc inca o data si sper sa vorbim pe messenger. (Folosesti yahoo sau live messenger?) Doar suntem "sibieni" nu-i asa ? ;)

  RăspundețiȘtergere
 6. nu are rost sa faci campanii cu frunze si alte branduri de tara. trebuie sa se faca drumuri care sa ajute turistii sa se deplaseze de colo colo. nu are rost sa ii chemi in Romania si apoi sa plece ingoroziti de drumurile tarii.

  RăspundețiȘtergere
 7. Salut,
  Am citit ce ai scris pe blog la tine!
  Intr-adevar, Hagi, Nadia, Dracula sunt emblemele Romaniei peste hotare.
  Apropos, cum ai ajuns asa de departe in Australia? Lucrezi acolo? In ce domeniu? :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Merci mult ca ai raspuns atat de promt.
  Multa bafta in Australia si sper sa reusesti in imobiliare si, cine stie, poate o sa te imbogatesti de pe urma altora :).
  Nu sunt sibian dar si mie imi place foarte mult orasul, chiar daca il mai critic din cand in cand. Daca am spune ca totul e perfect nu mai evoluam deloc, nu?
  Daca mai vrei sa mai vorbim ma poti contacta pe google chat sau gmail la adresa vasiauvi(arond)gmail(punct)com.

  Multa bafta si spor la invatat ;)

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Lăsați un comentariu (Leave a comment please):

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that.
I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game.
Download

I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;).
Installation
After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is:
sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd
In this moment the iso will…

Adaugare posturi TV in SopCast Player

Vreau să vă prezint mai jos o metodă, destul de uşoară, prin care puteţi urmări diferite posturi TV online fără a mai intra pe vreun site de fiecare dată când vreţi să vedeţi ProTV, sau PrimaTV, sau HBO, sau alt post TV. Această metodă o puteţi folosi în Linux dar şi în Windows.

Am mai prezentat cu ceva timp în urmă metode de a urmări online posturi TV româneşti utilizând diferite programe ca Sopcast şi TV-MAXE, iar această metodă foloseşte programul Sopcast Player deoarece majoritatea posturilor TV sunt transmise pe net prin serviciul sopcast.

Wallpaper-uri pentru Anul Nou 2016

Anul 2016 este aproape și nici nu-mi vine să cred ce rapid a trecut 2015. Bradul este împodobit, Moș Crăciun sper că a venit, dar oare desktopul vostru e pregătit pentru venirea Anului Nou? Dacă încă nu, atunci grăbiți-vă să descărcați un wallpaper pe care să-l folosiți la cumpăna dintre ani.

Mai multe wallpapre-uri găsiți pe aceste site-uri:
http://www.new-year-sms.in
deviantart.net
http://www.bestsharez.com/happy-new-year-2016-wallpapers/

La muți ani!