Treceți la conținutul principal

Solidaritate


Peste câteva zile o să ajungă viitura de pe Dunăre şi în România. Autorităţile, ca de obicei, zic că totul e sub control dar, ca de obicei, debitul foarte mare de pe fluviu o să-i ia prin surprindere şi o să le pună mari probleme. Cu toate că de două săptămâni ştiu că o să vină viitura şi au văzut ce poate să facă în Germania sau Ungaria.
De câteva zile se chinuie să întărească o bucată de dig. Sper să ţină şi să nu se rupă. Dar nu prea am încredere în munca şi autorităţilor de acolo ca şi din orice alt judeţ din România.

Toate digurile trebuie refăcute, regândite. Dacă nu sunt bani pentru noi diguri măcar la ananghie oamenii trebuie să se mobilizeze şi din mână în mână să pună saci cu nisip acolo unde este nevoie. De multe ori am văzut că asta nu se întâmplă.

Şi acum îmi aduc aminte de inundaţiile din Moldova de acum 3 sau 4 ani. Sătenii împreună cu jandarmii se chinuiau să întărească un dig pentru a-şi proteja satul, iar consăteni de-a lor erau la pescuit la câţiva metrii depărtare. Când a întrebat reporterul de ce nu vin să ajute la diguire unul dintre ei, cu zâmbetul pe buze a zis ceva de genul: Apăi, casa mea e pe deal. Nu ajunge apa la ea. Şi şi-a continuat de pescuit în timp ce consătenii lui, disperaţi, nici nu se puteau odihni că venea apa peste ei.

Ăsta-i doar un caz. Dar mai sunt multe alte cazuri în care românul de rând şi-a arătat solidaritatea. Ca şi atunci când sate întregi au rămas înzăpezite şi mulţi bătrâni au rămas captivi sub nămeţi în propriile case şi au venit jandarmii să-i salveze. Cei care nu aveau casele înzăpezite se încălzeau la o cinzacă sau la o tablă în barul din sat dar niciunul, NICIUNUL, nu s-a deplasat cu reporterii emisiunii România, te iubesc! să ajute pe săracii sinistraţi. Sinistraţi care erau vecini de-ai lor. Şi multe alte cazuri ...

Apăi să nu ne mai mirăm că totul merge anapoda în ţara noastră! Guvernanţii se pot da peste cap de zece ori şi să se transforme în greuceni ai României şi să facă totul ca la carte că tot degeaba. Într-o ţară unde nu există solidaritate între cetăţenii ei nimic nu e. Unde dragoste nu e, nimic nu e. Poate când vom învăţa, şi aici mă includ şi pe mine, să fim mai empatici cu cei în nevoi şi necazuri, atunci când vom învăţa ceea ce este compasiunea, atunci când vom învăţa să dăruim şi să ajutăm, poate că atunci ne va fi puţin mai bine.

P.S. imaginea de mai sus e din Germania ...

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.