Treceți la conținutul principal

Impresii Frankfurt

De o saptamana sunt in Frankfurt, Germania si o sa mai stau inca o saptamana. Am venit in interes de serviciu si in niciun caz in vacanta. Zic ca in niciun caz nu am venit in vacanta deoarece hotelurile sunt foarte (extrem) de scumpe. O noapte la un hotel normal ajunge de la 50 la 100 euro de persoana, iar cand sunt targuri pretul se dubleaza sau chiar tripleaza.

Am ajuns pe aeroportul din Frankfurt duminica 26 august dupa ce am schimbat avionul in Munchen. Vremea aici e destul de schimbatoare dar in general a fost frumos afara, mai ales seara a fost perfect si nu a plouat deloc. Am iesit in oras, la plimbare, in fiecare seara si am avut ce vedea. Mai multe detalii despre Frankfurt gasiti pe Wikipedia.


Orasul asta, ca si toata Germania, cred ca e cu vreo 100 de ani inaintea tuturor oraselor mari din Romania din punct de vedere arhitectural, tehnologic, economic.

Aici se afla cel mai mare aeroport din Europa si data trecuta cand am fost prin el am obosit mergand de la intrarea in aeroport pana la poarta de unde trebuia sa iau avionul. Deci, trebuie sa-ti iei in calcul cel putin 15 minute de mers pana la poarta de plecare. Fara nicio grija poti sa iei un taxi de la aeroport deoarece nu te vor pacali sa te plimbe prin oras si nu iti vor cere mai mult decat costa cursa. Eu am dat de la aeroport pana in Rödelheim 28 euro. E bine sa ceri chitanta ca bon oricum nu-ti da deoarece nu au. Acum patru ani, din neatentie, am uitat sa cer chitanta si am platit 40 de euro pe cursa. Bineinteles ca nu mi s-a putut deconta acei bani asa ca pot spune ca i-am pierdut.


Din Rödelheim pana in centrul orasului, pe Zeil, trebuie sa iei neaparat S-Bahn-ul care e o combinatie intre tren de suprafata si metrou. Statia cea mai buna sa cobori e Hauptwache deoarece e chiar pe Zeil. Aceasta strada e cea mai cunoscuta, e cea mai plina de turisti, de trubaduri, de cantareti si inevitabil de compatrioti care fac Romania sa fie cunoscuta peste hotare (specialisti in bagat mana in buzunare fara sa fie detectati, mesteri in yale, etc.). Aici o bere la terasa e destul de scumpa, cea mai ieftina e vreo 3.5 euro. Ce e fain e faptul ca sunt locuri unde ai WiFi gratuit si nu trebuie sa stai la o terasa ca sa accesezi internetul, se poate chiar si pe scarile care duc la metrou. Cel putin eu asa am vazut.



E placut sa te plimbi pe Zeil, sa vezi diferite fete, oameni de toate nationalitatile, ca doar nu degeaba Frankfurt e un oras multicultural. E foarte fain sa te plimbi pe aici seara deoarece sunt milioane de lumini de toate culorile si e perfect pentru a face poze, bineinteles daca ai un aparat foto destul de performant. In centru gasesti cele mai inalte cladiri din oras si mi se pare ca-s si cele mai inalte din Germania. Centrul bancar al Germaniei e aici. Tot in centru poti vedea Primaria (Römer) ce se afla intr-o piateta superba cu cladiri vechi tipic nemtesti. Acel loc a fost ras de pe fata pamantului in 1944 dar prin multa munca toate casele de acolo au fost reconstruite.

De la Primarie, daca mergi spre sud, ajungi pe malul Mainului unde dai de un alt loc superb. Mainul e un rau navigabil si e posibil sa vezi chiar vapoare (de mici dimensiuni) care transporta diferite produse. Poti vedea chiar si vapoare discoteci. Din pacate pe aceste vapoare discoteci se poate intra doar cu invitatie :(.

Tot in centru e si catedrala Kaiserdom dar si Biserica Sf. Paul (Paulskirche) care sunt doua biserici cu o importanta istorica in Frankfurt. Nu departe de statia Hauptwache poti gasi casa lui Goethe si putin mai departe se afla centrul bancar al Frankfurtului care-i plin de cladiri impunatoare, sgarienori. Eu inca nu am apucat sa vizitez casa lui Goethe dar am sa incerc sa o fac saptamana viitoare. In capatul vestic al Zeilului gasesti Casa Operei  (Alte Oper). Pe partea cealalta a raului Main se afla Museumsufer , o conglomeratie de muzee care merita vizitate.

Ce nu am vizitat deloc e Alt-Sachsenhausen deoarece e destul de departe de centrul orasului si nu stiu daca e prea sigur de mers pe-acolo. Din cate am inteles e partea veche a orasului.

Ca tot veni vorba de siguranta vreau sa spun faptul ca sunt unele zone in Frankfurt care nu sunt sigure deloc. Cele mai nesigure zone sunt statiile de metrou (U) sau S-Bahn (S) unde nu e prea indicat sa te aflii mai ales daca esti singur si mai ales daca esti femeie si mai ales daca e noaptea. O statie de evitat e Hauptbahnhof care-i chiar sub gara principala. Un cartier de evitat chiar si ziua e dar mai ales noaptea e Zona Rosie (Red Light District) care-i plin de drogati, ciudati, prostituate, oratarii de tot genul. Recunosc, eu am fost pe-acolo, dar pur si simplu pentru a admira arhitectura. Oricum, puteti vizita acest cartier prin intermediul Google Street View. Red Light District se afla la intersectia strazilor Elbestrasse si Taunusstrasse. Cand am fost eu era seara si am vazut cativa drogati, un alt ciudat care saluta ca nazistii, un roman (colorat) care vorbea la telefon si care parea ca era de-a casei acolo, erau diferite domnisoare care te invitau in bar sa le cumperi o bautura ... Ciudati!




Deci, daca vedeti astfel de cladiri colorate sa fugiti in directia opusa.

Joi seara am fost la Eschenheimer Turm care e un turn ce facea parte din vechea poarta medievala a orasului Frankfurt. Acum e si un bar acolo si unde am avut placerea sa beau o bere nefiltrata cu niste colegi. Era cam scumpa, 4 euro, dar bine ca nu am platit eu :).

Vineri seara am fost la un gratar nemtesc, plin de carnati, carne, bere si fel si fel de delicateturi. Am mancat ca un spart din toate si unele chestii am sa le fac si eu cu prima ocazie de gratar.




Locul unde am facut gratarul era singurul loc din Frankfurt special amenajat pentru asa ceva. Amenzile sunt foarte mari daca te prinde ca faci gratar in locuri neamenajate.

Azi am fost in Nordwestzentrum, un mall foarte mare la marginea orasului. Am reusit sa-mi cumpar cate ceva dar din pacate, sau poate din fericire, nu de la magazinul de la care vroiam si anume Primark. Sa nu mai zica nimeni ca atunci cand sunt reduceri la noi, in Romania, e nebunie. Nu va inchipuiti ce era aici. O nebunie totala, oamenii alergau ca nebunii, altii asteptau la cozi imense la casele de marcat, hainele zburau de pe umerase si saracii angajati erau disperati ca nu mai reuseau sa le puna pe toate la loc la timp. Nu am rezistat prea mult pe acolo asa ca m-am dus intr-un alt magazin. Sper sa mai gasesc ceva si pentru mine luni ca duminica aici e totul inchis.

Prima saptamana in Frankfurt a fost destul de bine si sper ca si urmatoarea sa fie la fel.

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.