Treceți la conținutul principal

Pretenașu' de la 4


Am un vecin la etajul 4 care obișnuiește să dea muzica tare de se aude în tot cartierul. E bine că nu e chiar de-asupra mea, ci cumva pe diagonală, dar deranjul oricum e destul de mare. Vecinii care stau sub el (și care au copii mici) preferă, în loc să cheme poliția sau să încerce să vorbească cu el, să bată cu diferite obiecte în tavan sau să nu facă nimic. Așa se procedează acuma deoarece nu mai există țevi care să treacă dintr-un apartament în altul și poți să bați în țeavă.

Într-o zi, un alt vecin, s-a săturat și a mers la ușă la pretenașu' de la 4. Culmea, pretenașu' a chemat chiar el poliția și un echipaj a ajuns la el la ușă pentru că, după spusele lui, a fost agresat cu doi pumni în gură. Dar pretenașu nu știe cine i-a tras doi pumni de la julit, că e beat, așa că merge împreună cu poliția din ușă în ușă să caute agresorul. Așa sună și la mine și la vecinii din perete, care stau chiar sub pretenaș.

După priviri iscoditoare a pretenașului răsuflăm ușurați că nu noi am fost cei/cel care l-au agresat. Când poliția ne-a întrebat dacă ne deranjează muzica, vecinu din perete a început că "nu prea, ca lui îi place muzica, dar că se poate mai încet totuși". Astea sunt spuse de același vecin care bate cu bâta în tavan deranjat fiind de muzica pretenașului. Acum, cu poliția la ușă și având ocazia de a se plânge că e deranjat o dă cotită. Eu am zis clar și răspicat că mă deranjează, că nu e normal să asculte atât de tare, câteva ore bune în continuu fără a avea respect pentru vecini.

În timpul acestei discuții, cu poliția, muzica din apartamentul de la 4 nu era închisă. Polițistul l-a întrebat dacă are de gând să închidă muzica dar pretenașu' a zis că nu e ora 22:00 încă. Agentul i-a explicat că se dă amendă indiferent de oră. Legea 61/1991 îi permite să-i dea amendă chiar dacă nu e ora 22:00:
25) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
26) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00–8,00 şi 13,00–14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

Art. 4. – (1) Contravenţiile prevăzute la art. 3 se sancţionează după cum urmează:

b) cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei, cele prevăzute la pct. 1), 12), 16), 24), 25) şi 28);
c) cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei, cele prevăzute la pct. 2), pct. 5)–7), pct. 8)–10), pct. 13), 15), 19), 20), 26), 27), 29) şi pct. 32);
Pretenașu' s-a făcut alb la față. Bănuiesc că avocații lui :)) nu l-au informat corect cum și când poate să se distreze în capul vecinilor. Nu știu dacă a primit amendă până la urmă. Cred că nu având în vedere că a mai exagerat și în altă zi cu muzica tare.

Dar ceea ce nu înțeleg eu despre noii vecini e de ce naiba nu iau atitudine atunci când sunt deranjați în halul acesta? Relația cu un vecin e mai importantă decât nervii și liniștea proprie? Decât liniștea copiilor lor? După ore întregi de lucru vrei să vii acasă să te odihnești nu să asculți preferințele muzicale ale vecinilor.

Poate unii cred că dacă suni la poliție ajungi să-i faci rău vecinului. Dar nu e așa! Tu te protejezi pe tine și familia ta de răul pe care ți-l face ție vecinul. Dacă-i spui cu vorbă bună să înceteze și asta nu se întâmplă, înghiți și taci din gură? Sau iei atitudine? Chiar și doi pumni în gură îs mai buni decât să bați cu ciomagul în tavan.

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.