Treceți la conținutul principal

Ce să faci după ce instalezi Ubuntu 14.04 Trusty Thar


Acum câteva zile în urmă a fost lansat Ubuntu 14.04, aka Trusty Thar. Eu am făcut update de la 13.10 la 14.04 încă de la versiunea Alpha ca să văd cum merge și să am posibilitatea de a raporta posibile erori, astfel ajutând pe cât posibil comunitatea. Dar mai jos o să scriu câțiva pași pe care poți să-i parcurgi atunci când instalezi de la zero sau chiar când faci upgrade la Ubuntu.
1. Primul pas e să downloadezi Ubuntu de pe site-ul oficial, ubuntu.com, dar eu prefer de obicei să scot versiunea direct de pe torrenți. Se crează un stick USB bootabil cu ajutorul unor programe ca:
  • UNetbootin 
  • Startup Disk Creator (se găsește în Ubuntu Software Center)
  • comanda dd direct în Terminal:  sudo dd if=input.iso of=/dev/sdx --> aici trebuie să fii foarte atent și e indicat să cauți mai multe detalii pe Internet.
Sunt și alte programe asemănătoare cât și alte metode dar în principiu sunt foarte ușor de folosit primele două opțiuni. Ah! Și ca un pont, există un program care poate crea din Linux USB-uri bootabile de Windows 7, numit WinUSB (cred că merge și cu Windows 8).

2. Instalare Unity Tweak Tool cât și Gnome Tweak Tool:
sudo apt-get install unity-tweak-tool gnome-tweak-tool
Eu am instalat și Ubuntu Tweak dar încă nu e lansat pentru Ubuntu 14.04. Oricum, cu cele două programe de mai sus poți să-ți schimbi desktopul cum vrei tu.

3. Instalare diferite icoane și teme pentru a înfrumuseța sistemul. Eu am instalat icoanele și temele Numix. Icoanele se schimbă prin intermediul Unity Tweak Tool sau Gnome Tweak Tool.

4. Instalare codecuri multimedia și diferite programe de compresie si arhivare:
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
sudo apt-get install unace rar unrar p7zip-rar p7zip zip unzip sharutils uudeview mpack arj cabextract file-roller

5. Instalare TLP pentru a salva cât mai mult din consumul bateriei:
sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp
sudo apt-get update
sudo apt-get install tlp tlp-rdw
sudo tlp start
Se vede diferența atunci când ai instalat TLP. Se vede diferența și mai bine atunci când instalezi și Intel P-State, așa cum este explicat în acest articol de pe Webupd8.

6. Pentru ca Unity să nu "atenteze" la viața ta privată (cam pompos spus, dar e adevărat), adică de fiecare dată când cauți în Dash ca aceste cuvinte de căutare să nu fie trimise la alte site-uri, cum ar fi Amazon, trebuie să deselectați acest lucru. Asta se face cu următoarea linie direct din Terminal:
wget -q -O - https://fixubuntu.com/fixubuntu.sh | bash
sau se poate și din meniul de Security & Privacy din System Settings.

Sigur sunt și alte chestii de făcut, unele sunt sigur că le fac și eu dar le-am uitat să le specific aici. Când îmi aduc aminte mai adaug la listă.

Multe alte lucruri interesante de schimbat, instalat, modificat în Ubuntu găsiți pe diferite site-uri ca cele de mai jos, site-uri de unde mai iau unele idei pentru sistemul meu:

http://www.webupd8.org/2014/04/10-things-to-do-after-installing-ubuntu.html
http://www.noobslab.com/2014/04/thingstweaks-to-do-after-install-of.html
http://www.omgubuntu.co.uk/2014/04/10-things-to-do-after-installing-ubuntu-14-04
http://www.enqlu.com/2014/03/things-to-do-after-installing-ubuntu.html

Baftă la instalare.

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that. I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game. Download I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;). Installation After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is: sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd

Imagini inedite cu Sibiu din Cel de-al Doilea Razboi Mondial

Rasfoind Reddit History am gasit intr-un subforum niste imagini inedite cu Sibiu in Cel de-al Doilea Razboi Mondial . E prima oara cand vad aceste imagini si mai ales imagini cu armata nazista marsaluind pe strazile unui oras din Romania in afara de Bucuresti.

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L