Treceți la conținutul principal

Sarmizegetusa Regia

Ieri,23 mai 2007 am fost pentru prima oara la Sarmisegetuza Regia.Mentionez de la inceput ca nu trebuie masina de teren ca sa ajungi acolo, se poate merge chiar si cu Matiz sau Tico, drumul este bun(eu am fost cu Logan dar era si un Matiz ajuns pana la Poarta de Vest).
Dupa cum au spus si altii acest vestigiu stramosesc este foarte prost intretinut, poate chiar deloc intretinut. Drumul pana acolo am fost cuprins de o emotie de nedescris, o emotie pe care nu am simtit-o niciodata pana atunci. Asteptam cu nerabdare sa vad ruinele si poate chiar sa-mi imaginez felul cum traiau stramosii nostrii, sa simt energia emanata de acel loc misterios si mistic. Dar odata ajuns acolo am simtit doar o profunda dezamagire.
De la prima vedere a Portii de Vest am observat ca zidurile erau insemnate de dragii nostrii conationali ("numele prostului pe toate gradurile") si multe dintre blocurile de piatra erau cazute la pamant acoperite de muschi si iarba. Insasi zidul de piatra care a mai ramas in picioare este acoperit de urzici, brusture, iarba inalta , intr-un cuvant "balarii". In minte mi-a venit o asemanare a acestui loc din anul 2009 cu edificiile aztece descoperite acum aproape 200 de ani in mijlocul junglei. ca o comparatie, cum arata acum acele locuri si cum arata stravechea noastra cetate? Inca un lucru prin care se arata indiferenta si neputinta autoritatilor noastre.

Odata ce intrii in interiorul cetatii, defapt crezi ca esti in interior, deoarece nici macar un panou explicativ nu exista la intrarea in cetate, te minunezi de marimea copacilor, niciodata nu am vazut copaci mai inalti ca acolo. Dar peste tot poti vedea pietre slefuite ca niste caramizi imense ce puteau sa fii fost dintr-o cladire sau din zidul cetatii, oricum nu poti afla acest lucru, cel putin sa ti-l imaginezi. Se poate vedea apoi un drum pavat, dar doar pe jumatate, cealalta jumatate este acoperita de pamant, cica sa se conserve :)), dar ce rost mai are sa stea sub pamant daca nimeni nu poate sa admire acele lucruri??

Spre interior se afla un luminis unde se afla sanctuarele sacre dacice. Pietrele stramosesti sunt neigrijite si pline de muschi, iarba inalta acopera unele santuri dacice, singurele vietuitoare ce se simt bine acolo sunt soparlele.
Totul pare amenajat in bataie de joc, betonul aplicat pe Cercul Solar face pe unii mai naivi sa creada ca poate betonul a fost inventat de daci, nu de romani :D.


In general e frumos ca pentru o iesire in natura alaturi de cei dragi, prieteni sau familie, dar in acelasi timp te face sa fii si mai furios pe autoritati, pe felul cum stiu sau nu stiu sa gestioneze un loc antic plin de istorie. Se cheltuie milioane de euro pe publicitate dar nimic in restaurarea edificiilor.
Sunt mandru de trecutul meu ca roman dar dezamagit de prezent. Dezamagit de cei care ar trebui sa ne respecte dar isi bat joc de noi, furios pe cei care ii votam cu speranta de mai bine si ei ne dovedesc de fiecare data ca incopetenta, delasarea si furtisagurile sunt cuvintele ce-i caracterizeaza!

P.S.Mai tarziu am sa pun poze facute la Sarmizegetusa.

Postări populare de pe acest blog

BING.com un nou motor de cautare

Acum doua saptamani in urma,pe data de 3 iunie 2009 a intrat in functiune un nou motor de cautare ("search engine") numit BING.com . Acest site apartine companiei Microsoft ca un inlocuitor pentru Windows Live Search. Bing este numit de catre cei de la Microsoft ca fiind un motor decizional. Aici echipa Bing da si un mic exemplu cum poti sa castigi bani de pe urma acestui search engine cu ajutorul optiunii cashback. Acest motor de cautare deja are si o pagina pe Wikipedia . In caz ca doriti sa faceti o comparatie Google vs. Bing este deja un site care face acest lucru. Ramane la decizia voastra ce motor de cautare sa folositi!

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct