Treceți la conținutul principal

Sarmizegetusa Regia

Ieri,23 mai 2007 am fost pentru prima oara la Sarmisegetuza Regia.Mentionez de la inceput ca nu trebuie masina de teren ca sa ajungi acolo, se poate merge chiar si cu Matiz sau Tico, drumul este bun(eu am fost cu Logan dar era si un Matiz ajuns pana la Poarta de Vest).
Dupa cum au spus si altii acest vestigiu stramosesc este foarte prost intretinut, poate chiar deloc intretinut. Drumul pana acolo am fost cuprins de o emotie de nedescris, o emotie pe care nu am simtit-o niciodata pana atunci. Asteptam cu nerabdare sa vad ruinele si poate chiar sa-mi imaginez felul cum traiau stramosii nostrii, sa simt energia emanata de acel loc misterios si mistic. Dar odata ajuns acolo am simtit doar o profunda dezamagire.
De la prima vedere a Portii de Vest am observat ca zidurile erau insemnate de dragii nostrii conationali ("numele prostului pe toate gradurile") si multe dintre blocurile de piatra erau cazute la pamant acoperite de muschi si iarba. Insasi zidul de piatra care a mai ramas in picioare este acoperit de urzici, brusture, iarba inalta , intr-un cuvant "balarii". In minte mi-a venit o asemanare a acestui loc din anul 2009 cu edificiile aztece descoperite acum aproape 200 de ani in mijlocul junglei. ca o comparatie, cum arata acum acele locuri si cum arata stravechea noastra cetate? Inca un lucru prin care se arata indiferenta si neputinta autoritatilor noastre.

Odata ce intrii in interiorul cetatii, defapt crezi ca esti in interior, deoarece nici macar un panou explicativ nu exista la intrarea in cetate, te minunezi de marimea copacilor, niciodata nu am vazut copaci mai inalti ca acolo. Dar peste tot poti vedea pietre slefuite ca niste caramizi imense ce puteau sa fii fost dintr-o cladire sau din zidul cetatii, oricum nu poti afla acest lucru, cel putin sa ti-l imaginezi. Se poate vedea apoi un drum pavat, dar doar pe jumatate, cealalta jumatate este acoperita de pamant, cica sa se conserve :)), dar ce rost mai are sa stea sub pamant daca nimeni nu poate sa admire acele lucruri??

Spre interior se afla un luminis unde se afla sanctuarele sacre dacice. Pietrele stramosesti sunt neigrijite si pline de muschi, iarba inalta acopera unele santuri dacice, singurele vietuitoare ce se simt bine acolo sunt soparlele.
Totul pare amenajat in bataie de joc, betonul aplicat pe Cercul Solar face pe unii mai naivi sa creada ca poate betonul a fost inventat de daci, nu de romani :D.


In general e frumos ca pentru o iesire in natura alaturi de cei dragi, prieteni sau familie, dar in acelasi timp te face sa fii si mai furios pe autoritati, pe felul cum stiu sau nu stiu sa gestioneze un loc antic plin de istorie. Se cheltuie milioane de euro pe publicitate dar nimic in restaurarea edificiilor.
Sunt mandru de trecutul meu ca roman dar dezamagit de prezent. Dezamagit de cei care ar trebui sa ne respecte dar isi bat joc de noi, furios pe cei care ii votam cu speranta de mai bine si ei ne dovedesc de fiecare data ca incopetenta, delasarea si furtisagurile sunt cuvintele ce-i caracterizeaza!

P.S.Mai tarziu am sa pun poze facute la Sarmizegetusa.

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that. I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game. Download I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;). Installation After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is: sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd

Imagini inedite cu Sibiu din Cel de-al Doilea Razboi Mondial

Rasfoind Reddit History am gasit intr-un subforum niste imagini inedite cu Sibiu in Cel de-al Doilea Razboi Mondial . E prima oara cand vad aceste imagini si mai ales imagini cu armata nazista marsaluind pe strazile unui oras din Romania in afara de Bucuresti.

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L