Sarmizegetusa Regia

Ieri,23 mai 2007 am fost pentru prima oara la Sarmisegetuza Regia.Mentionez de la inceput ca nu trebuie masina de teren ca sa ajungi acolo, se poate merge chiar si cu Matiz sau Tico, drumul este bun(eu am fost cu Logan dar era si un Matiz ajuns pana la Poarta de Vest).
Dupa cum au spus si altii acest vestigiu stramosesc este foarte prost intretinut, poate chiar deloc intretinut. Drumul pana acolo am fost cuprins de o emotie de nedescris, o emotie pe care nu am simtit-o niciodata pana atunci. Asteptam cu nerabdare sa vad ruinele si poate chiar sa-mi imaginez felul cum traiau stramosii nostrii, sa simt energia emanata de acel loc misterios si mistic. Dar odata ajuns acolo am simtit doar o profunda dezamagire.
De la prima vedere a Portii de Vest am observat ca zidurile erau insemnate de dragii nostrii conationali ("numele prostului pe toate gradurile") si multe dintre blocurile de piatra erau cazute la pamant acoperite de muschi si iarba. Insasi zidul de piatra care a mai ramas in picioare este acoperit de urzici, brusture, iarba inalta , intr-un cuvant "balarii". In minte mi-a venit o asemanare a acestui loc din anul 2009 cu edificiile aztece descoperite acum aproape 200 de ani in mijlocul junglei. ca o comparatie, cum arata acum acele locuri si cum arata stravechea noastra cetate? Inca un lucru prin care se arata indiferenta si neputinta autoritatilor noastre.

Odata ce intrii in interiorul cetatii, defapt crezi ca esti in interior, deoarece nici macar un panou explicativ nu exista la intrarea in cetate, te minunezi de marimea copacilor, niciodata nu am vazut copaci mai inalti ca acolo. Dar peste tot poti vedea pietre slefuite ca niste caramizi imense ce puteau sa fii fost dintr-o cladire sau din zidul cetatii, oricum nu poti afla acest lucru, cel putin sa ti-l imaginezi. Se poate vedea apoi un drum pavat, dar doar pe jumatate, cealalta jumatate este acoperita de pamant, cica sa se conserve :)), dar ce rost mai are sa stea sub pamant daca nimeni nu poate sa admire acele lucruri??

Spre interior se afla un luminis unde se afla sanctuarele sacre dacice. Pietrele stramosesti sunt neigrijite si pline de muschi, iarba inalta acopera unele santuri dacice, singurele vietuitoare ce se simt bine acolo sunt soparlele.
Totul pare amenajat in bataie de joc, betonul aplicat pe Cercul Solar face pe unii mai naivi sa creada ca poate betonul a fost inventat de daci, nu de romani :D.


In general e frumos ca pentru o iesire in natura alaturi de cei dragi, prieteni sau familie, dar in acelasi timp te face sa fii si mai furios pe autoritati, pe felul cum stiu sau nu stiu sa gestioneze un loc antic plin de istorie. Se cheltuie milioane de euro pe publicitate dar nimic in restaurarea edificiilor.
Sunt mandru de trecutul meu ca roman dar dezamagit de prezent. Dezamagit de cei care ar trebui sa ne respecte dar isi bat joc de noi, furios pe cei care ii votam cu speranta de mai bine si ei ne dovedesc de fiecare data ca incopetenta, delasarea si furtisagurile sunt cuvintele ce-i caracterizeaza!

P.S.Mai tarziu am sa pun poze facute la Sarmizegetusa.

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

Cum sa cumperi monezi virtuale (crypto monezi) ca Bitcoin sau Ethereum cu lei