Treceți la conținutul principal

Sfaturi pentru un Interviu Reuşit

Pe Internet putem găsi o mulţime de sfaturi despre cum să ne pregătim pentru un interviu dar de cele mai multe ori majoritatea habar n-au cum să se comporte atunci când sunt faţă în faţă cu reprezentanul companiei. De exemplu am auzit câteva povestioare de persoane venite la interviu în şlapi şi pantaloni scurţi, cu ochelari de soare pe ochi sau cu şapca pe cap atunci când erau în timpul interviului, persoane care atunci când sunt contactate la telefon, chiar dacă ei cu mâna lor au depus CV-ul, vorbesc urât şi iau la mişto pe cel/cea care intervievează, şi exemplele sunt multe şi cred că nu astea-s cele mai praf interviuri.

E clar că un interviu este o parte integrantă al procesului de căutare a unui loc de muncă şi pot să spun că de fapt e ultima oportunitatea de "a te vinde" cât mai bine şi de o face faţă în faţă cu "clientul". Interviul nu trebuie privit ca o interogare, ca un şir de întrebări ce nu se mai termină ci mai degrabă ar trebui să fie perceput ca flux de informaţii din ambele părţi.

Pregătirea interviului

Acesta e primul pas spre un interviu de succes. Nu aveţi scuză atunci când depuneţi un CV şi sunteţi contactaţi nu nu aveţi cunoştinţe sau informaţii despre acea firmă. O întrebare comună e Ce ştiţi despre compania noastră? şi cred că ar fi penibil să spuneţi Sincer nu prea ştiu! Am pus CV-ul la nimereală, nici nu credeam că o să mă sunaţi!, sau mai rău Suntem de la compania X, aţi depus un CV la noi! şi răspunsul să fie What the f... e firma X? Nu ar fi prea drăguţ! Nu?

Asiguraţi-vă că sunteţi pe deplin pregătit pentru această parte vitală a procesului de căutare a unui job şi amintiţivă următoarea zicală, numită şi cele 5P: Proper Preparation Prevents Poor Performance ce înseamnă, într-o traducere de baltă, Pregătirea Propice Previne o Performanţă Proastă....asta ca să fim în trend cu acelaşi 5P. Oricum, m-aţi înţeles ce vroiam să zic!

Prima impresie contează foarte mult aşa că îmbrăcaţivă mai conservator, mai business, evitaţi cămăşi şi tricouri cu sclipici, bermudele, şlapii, fustele mini de zici să-l curele etc. Un costum, o cămaşă, o richiţă decentă e de-ajuns.

Faceţi-vă temele în legătură cu compania cu care o să aveţi interviu, uitaţi-vă peste produsele acesteia, locaţiile firmei, aceste informaţii fiind disponibile pe site-ul oficial al companiei.

Scrieţi-vă pe o foaie certificatele profesionale deţinute, calităţile şi defectele, reuşitele în carieră, pregăteşte CV-ul, dar gândeşte-te şi la partea financiară şi ce aşteptări salariale ai de la acea companie.

Întâlnirea

E important să ajungi la timp, să nu te laşi aşteptat, de aceea caută mai întâi pe o hartă unde e situat locul unde se va ţine interviul. E imperativ să ştii numele companiei şi chiar şi cum se pronunţă. Atunci când te întâlneşti cu cel care te va intervieva să menţineţi contactul vizual şi să salutaţi cu o strângere fermă de mână. Lasă-i pe ei să înceapă discuţia.

Interviul

Nu toate interviurile sunt la fel, unele companii au tehnici diferite faţă de altele dar ceea ce e important e ca pe timpul interviului să fiţi sincer, să fiţi energic şi entuziast. Pe timpul interviului se va evalua punctele tale forte cât şi cele slabe. E clar că trebuie să puneţi accent doar pe punctele forte dar dă bine să aveţi şi puţin spirit critic şi să spuneţi măcar un punct slab, ca de exemplu faptul că nu ştiţi să faceţi mâncare....glumeam, ştiţi mai bine ce puncte slabe aveţi! ;)

Fiţi un bun ascultător dar şi un bun orator, este important să vă exprimaţi principalele calităţi, experienţa de lucru, ceea ce ştiţi să faceţi pe plan profesional şi în acel anumit domeniu.

După interviu

După interviu e bine să trimiteţi un e-mail companiei prin care le mulţumiţi de timpul acordat şi în care să recapitulaţi punctele discutate (dacă e necesar).

 

Cel mai important e să nu minţiti! Minciuna are picioare scurte!!!!

Multă baftă tuturor!

 

P.S. cel scrise mai sus sunt din propria experienţă, din ce am mai citit şi unele chestii sunt de bun simt care nu trebuie să le citeşti undeva pentru a le face!

Postări populare de pe acest blog

BING.com un nou motor de cautare

Acum doua saptamani in urma,pe data de 3 iunie 2009 a intrat in functiune un nou motor de cautare ("search engine") numit BING.com . Acest site apartine companiei Microsoft ca un inlocuitor pentru Windows Live Search. Bing este numit de catre cei de la Microsoft ca fiind un motor decizional. Aici echipa Bing da si un mic exemplu cum poti sa castigi bani de pe urma acestui search engine cu ajutorul optiunii cashback. Acest motor de cautare deja are si o pagina pe Wikipedia . In caz ca doriti sa faceti o comparatie Google vs. Bing este deja un site care face acest lucru. Ramane la decizia voastra ce motor de cautare sa folositi!

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L...

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that. I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game. Download I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;). Installation After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is: sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd ...