Sfaturi pentru un Interviu Reuşit

Pe Internet putem găsi o mulţime de sfaturi despre cum să ne pregătim pentru un interviu dar de cele mai multe ori majoritatea habar n-au cum să se comporte atunci când sunt faţă în faţă cu reprezentanul companiei. De exemplu am auzit câteva povestioare de persoane venite la interviu în şlapi şi pantaloni scurţi, cu ochelari de soare pe ochi sau cu şapca pe cap atunci când erau în timpul interviului, persoane care atunci când sunt contactate la telefon, chiar dacă ei cu mâna lor au depus CV-ul, vorbesc urât şi iau la mişto pe cel/cea care intervievează, şi exemplele sunt multe şi cred că nu astea-s cele mai praf interviuri.

E clar că un interviu este o parte integrantă al procesului de căutare a unui loc de muncă şi pot să spun că de fapt e ultima oportunitatea de "a te vinde" cât mai bine şi de o face faţă în faţă cu "clientul". Interviul nu trebuie privit ca o interogare, ca un şir de întrebări ce nu se mai termină ci mai degrabă ar trebui să fie perceput ca flux de informaţii din ambele părţi.

Pregătirea interviului

Acesta e primul pas spre un interviu de succes. Nu aveţi scuză atunci când depuneţi un CV şi sunteţi contactaţi nu nu aveţi cunoştinţe sau informaţii despre acea firmă. O întrebare comună e Ce ştiţi despre compania noastră? şi cred că ar fi penibil să spuneţi Sincer nu prea ştiu! Am pus CV-ul la nimereală, nici nu credeam că o să mă sunaţi!, sau mai rău Suntem de la compania X, aţi depus un CV la noi! şi răspunsul să fie What the f... e firma X? Nu ar fi prea drăguţ! Nu?

Asiguraţi-vă că sunteţi pe deplin pregătit pentru această parte vitală a procesului de căutare a unui job şi amintiţivă următoarea zicală, numită şi cele 5P: Proper Preparation Prevents Poor Performance ce înseamnă, într-o traducere de baltă, Pregătirea Propice Previne o Performanţă Proastă....asta ca să fim în trend cu acelaşi 5P. Oricum, m-aţi înţeles ce vroiam să zic!

Prima impresie contează foarte mult aşa că îmbrăcaţivă mai conservator, mai business, evitaţi cămăşi şi tricouri cu sclipici, bermudele, şlapii, fustele mini de zici să-l curele etc. Un costum, o cămaşă, o richiţă decentă e de-ajuns.

Faceţi-vă temele în legătură cu compania cu care o să aveţi interviu, uitaţi-vă peste produsele acesteia, locaţiile firmei, aceste informaţii fiind disponibile pe site-ul oficial al companiei.

Scrieţi-vă pe o foaie certificatele profesionale deţinute, calităţile şi defectele, reuşitele în carieră, pregăteşte CV-ul, dar gândeşte-te şi la partea financiară şi ce aşteptări salariale ai de la acea companie.

Întâlnirea

E important să ajungi la timp, să nu te laşi aşteptat, de aceea caută mai întâi pe o hartă unde e situat locul unde se va ţine interviul. E imperativ să ştii numele companiei şi chiar şi cum se pronunţă. Atunci când te întâlneşti cu cel care te va intervieva să menţineţi contactul vizual şi să salutaţi cu o strângere fermă de mână. Lasă-i pe ei să înceapă discuţia.

Interviul

Nu toate interviurile sunt la fel, unele companii au tehnici diferite faţă de altele dar ceea ce e important e ca pe timpul interviului să fiţi sincer, să fiţi energic şi entuziast. Pe timpul interviului se va evalua punctele tale forte cât şi cele slabe. E clar că trebuie să puneţi accent doar pe punctele forte dar dă bine să aveţi şi puţin spirit critic şi să spuneţi măcar un punct slab, ca de exemplu faptul că nu ştiţi să faceţi mâncare....glumeam, ştiţi mai bine ce puncte slabe aveţi! ;)

Fiţi un bun ascultător dar şi un bun orator, este important să vă exprimaţi principalele calităţi, experienţa de lucru, ceea ce ştiţi să faceţi pe plan profesional şi în acel anumit domeniu.

După interviu

După interviu e bine să trimiteţi un e-mail companiei prin care le mulţumiţi de timpul acordat şi în care să recapitulaţi punctele discutate (dacă e necesar).

 

Cel mai important e să nu minţiti! Minciuna are picioare scurte!!!!

Multă baftă tuturor!

 

P.S. cel scrise mai sus sunt din propria experienţă, din ce am mai citit şi unele chestii sunt de bun simt care nu trebuie să le citeşti undeva pentru a le face!

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux