Treceți la conținutul principal

Linux Lite pe un laptop vechi

Am un laptop vechi, Asus X51R, cumpărat în 2008 și care și-a făcut treaba până în momentul de față, chiar dacă am avut ceva probleme cu el. După ce mi-am luat un Dell și soției i-am luat un Acest Aspire One nu am mai folosit Asus-ul decât la anumite teste pe anumite distribuții Linux. Adică, dacă vroiam să încerc un SO îl încercam direct pe un sistem fizic în loc de Virtual Box.

Dacă tot nu-l prea folosesc m-am gândit să-l fac cadou lui frate-miu, pentru a-l folosi la chestii ușoare, adică navigare pe Internet, ascultare muzica, vizionare filme. Nu pot să pun ultima versiune de Ubuntu sau orice alt sistem de operare care cere ceva resurse, mai ales ca Asus-ul are doar 1GB RAM. Totuși am vrut să pun o distribuție bazată pe Ubuntu sau Debian deoarece cu astea sunt eu mai obișnuit și aș putea să-l îndrum mai ușor pe frate-miu spre o rezolvare atunci și dacă SO-ul o să dea rateuri.
M-am decis să pun și să las pe laptop distribuția LinuxLite care e bazată pe Ubuntu 12.04 LTS (în momentul când scriu acest post). Am urmat pașii de mai jos pentru a avea un sistem care să meargă, zic eu, perfect:

  • am downloadat versiunea pe 32 de biți de pe torrent, astfel să pot oferi mai departe și altora această distribuție. 
  • ISO-ul l-am pus pe un stick cu programul usb-creator-gtk din Ubuntu
  • instalarea a mers perfect, fără nicio problemă. Root / și /home le-am pus pe partiții diferite. Root l-am făcut de 25GB, /swap de 2GB și restul e /home.
  • o chestie ciudată la LinuxLite e faptul că tastatura are Num Lock activat și la asta poate să îți facă probleme la un laptop atunci când vrei să scrii vreo parolă, de exemplu de la rețeaua wireless. Se poate rezolva foarte ușor apăsând tastele Fn + NumLk.
  • primul program instalat a fost Synapse
  • Firefox este pre-instalat dar am făcut câteva modificări în about:config, și anume network.http.pipelining, network.http.pipelining.ssl și network.http.proxy.pipelining ca true, iar network.http.pipelining.maxrequests din 32 în valoarea 6 sau 8
  • instalare Chromium, Team Viweer, DeadBeef, Shutter, Feh, Scrot și Java
  • am instalat TLP
  • am upgradat Thunar la versiunea 1.6.3 de la vers 1.2.3
  • am instalat restricted extras folosind Menu -> System -> Install Additionat Software 


Cam atât am făcut cu această distribuție pe laptopul meu vechi. Totul merge perfect.

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.