Linux Lite pe un laptop vechi

Am un laptop vechi, Asus X51R, cumpărat în 2008 și care și-a făcut treaba până în momentul de față, chiar dacă am avut ceva probleme cu el. După ce mi-am luat un Dell și soției i-am luat un Acest Aspire One nu am mai folosit Asus-ul decât la anumite teste pe anumite distribuții Linux. Adică, dacă vroiam să încerc un SO îl încercam direct pe un sistem fizic în loc de Virtual Box.

Dacă tot nu-l prea folosesc m-am gândit să-l fac cadou lui frate-miu, pentru a-l folosi la chestii ușoare, adică navigare pe Internet, ascultare muzica, vizionare filme. Nu pot să pun ultima versiune de Ubuntu sau orice alt sistem de operare care cere ceva resurse, mai ales ca Asus-ul are doar 1GB RAM. Totuși am vrut să pun o distribuție bazată pe Ubuntu sau Debian deoarece cu astea sunt eu mai obișnuit și aș putea să-l îndrum mai ușor pe frate-miu spre o rezolvare atunci și dacă SO-ul o să dea rateuri.
M-am decis să pun și să las pe laptop distribuția LinuxLite care e bazată pe Ubuntu 12.04 LTS (în momentul când scriu acest post). Am urmat pașii de mai jos pentru a avea un sistem care să meargă, zic eu, perfect:

  • am downloadat versiunea pe 32 de biți de pe torrent, astfel să pot oferi mai departe și altora această distribuție. 
  • ISO-ul l-am pus pe un stick cu programul usb-creator-gtk din Ubuntu
  • instalarea a mers perfect, fără nicio problemă. Root / și /home le-am pus pe partiții diferite. Root l-am făcut de 25GB, /swap de 2GB și restul e /home.
  • o chestie ciudată la LinuxLite e faptul că tastatura are Num Lock activat și la asta poate să îți facă probleme la un laptop atunci când vrei să scrii vreo parolă, de exemplu de la rețeaua wireless. Se poate rezolva foarte ușor apăsând tastele Fn + NumLk.
  • primul program instalat a fost Synapse
  • Firefox este pre-instalat dar am făcut câteva modificări în about:config, și anume network.http.pipelining, network.http.pipelining.ssl și network.http.proxy.pipelining ca true, iar network.http.pipelining.maxrequests din 32 în valoarea 6 sau 8
  • instalare Chromium, Team Viweer, DeadBeef, Shutter, Feh, Scrot și Java
  • am instalat TLP
  • am upgradat Thunar la versiunea 1.6.3 de la vers 1.2.3
  • am instalat restricted extras folosind Menu -> System -> Install Additionat Software 


Cam atât am făcut cu această distribuție pe laptopul meu vechi. Totul merge perfect.

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

Cum sa cumperi monezi virtuale (crypto monezi) ca Bitcoin sau Ethereum cu lei