#SIBIU - Oraşul de Vis?

Ieri, la o plimbare prin parc cu un prieten, vorbeam despre oraşele României şi în care din ele ne-ar plăcea să ne stabilim definitiv. Am pus în calcul siguranţa oraşului, oportunitatea de a avea un loc de muncă stabil dar şi bine plătit, posibilitatea de a merge totuşi la o piesă de teatru sau la alte evenimente mondene fără prea mare dificultate, infrastuctura cât şi împrejurimile acelui oraş. Amândoi am căzut de acord asupra a două oraşe, primul bineînţeles că este Sibiu şi cel de-al doilea e Braşov.


Surprinzător, azi intrând pe evz.ro, am observat că au lansat o campanie intitulată Oraşul de Vis.

Împreună cu cititorii, evz.ro lansează provocarea anului în media românească, prin campania „Oraşul de vis”. Aceasta va arăta care este cel mai apreciat şi mai bun oraş din România în care să locuieşti. Dinamică şi inovatoare, are la bază date oficiale, iar rezultatul final va fi determinat alături de cititori.

Prin această campanie, ce ţine de azi 06.04.2010 până pe 25.07.2010, evz doreşte să descopere prin ochii cititorilor cel mai bun oraş de locuit din România.


Oraşul va fi ales după ce se vor da note pe baza a trei componente:
  • popularitatea oraşului
  • evaluarea publicului
  • nota evz
Oraşul preferat îl puteţi vota aici. Eu am votat oraşul Sibiu şi să vă zic de ce! Nu neapărat că locuiesc aici ci pentru faptul că într-adevăr e un oraş super. E adevărat, orice pădure are uscăciuni dar acest oraş e mult mai verde decât multe alte oraşe din România.

Să vă explic pe rând cum am votat criteriile principale...
Această campanie e una subiectivă, fiecare votându-şi propriul oraş dar sunt sigur că în fiecare oraş sunt şi persoane care s-au săturat de el şi o să voteze un cu totul alt oraş. Aici pot da spre exemplu unii bucureşteni care sunt sigur că vor vota cu oraşe ca Sibiu, Constanţa sau Braşov. Vor fi puţini dar sunt sigur că invers nu va fi, adică sibieni să voteze Bucureşti, sau braşoveni să voteze Bucureşti...

La popularitate am votat Sibiu, totuşi mi-ar fi plăcut să să avem posibilitatea să alegem trei oraşe. Dacă ar fi fost aşa aş fi votat Sibiu, Braşov şi Cluj.

La evaluarea oraşului am votat astfel:
- infrastructură- nota 7- străzile arată cât de cât bine dar se poate şi mai bine. Unele străzi, ca Nicolae Iorga, au fost îmbunătăţite, lărgite şi chiar se vede că s-a lucrat cu bun simţ.
- siguranţă - nota 9 - sunt de trei ani în Sibiu şi niciodată nu am avut vreo problemă. Oamenii sunt mult mai civilizaţi decât în alte părţi. Un exemplu că este un oraş sigur e faptul că sunt taximetriste, adică femei care conduc taxiul. Oare în Bucureşti sau Craiova este aşa ceva?
- administraţie - nota 8 - mulţi spun că Johannis ăsta - lăsând la o parte faptul că are şi el unele combinaţii mai puţin legale - a făcut treabă bună în Sibiu. Tind să-i cred! Oricum, administraţia ce ţine direct de ministere - ca inspectoratul şcolar - e la pămând, ca în toată ţara, dar administraţia locală se ţine cât de cât de treabă.
- cultură şi educaţie - nota 9 - despre cultură ce pot să zic mai mult decât faptul arhicunoscut că Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană? Muzee sunt, ai ce vizita, teatru excepţional este, operă este, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa (Muzeul Astra), grădină zoologică, monumente, clădiri în patrimoniu etc.
- sănătate - nota 6 - la fel ca peste tot. Jalnică!
- mediu - nota 7 - din păcate nu sunt firme care să recicleze plasticul, sticla, hârtia. Sau mai bine zis la gunoi nu sunt containere diferite unde să poţi selecta şi arunca diferite materiale cum ar fi hârtie, plastic, fier, etc.
- dezvoltare economică - nota 8 - în ultimii ani au venit diferite firme străine în Sibiu şi asta cică datorită intervenţiei lui Johannis. Şi firma la care lucrez eu, o firmă nemţească, a venit prin 2004 şi unde lucrează peste 1000 de oameni. Ca aceasta mai sunt şi altele... În 2008 Sibiul avea cea mai mică rată de şomaj din România.

Media notelor date de mine a ieşit: 7.714285714

Un criteriu care din păcate nu e introdus în evaluarea oraşelor e chiar împrejurimile acelui oraş. E foarte important ca oricând ai chef să te poţi urca în maşină şi să mergi undeva aproape la un grătar, la un pescuit, la o cabană, la munte...La Sibiu poţi face toate acestea. Cum zicea un sibian unui neamţ: În Sibiu în aceeaşi zi poţi schia pe munte la Bâlea ca apoi să mergi să faci baie în lacurile sărate de la Ocna.

Aşa că intraţi şi voi, sibieni dar nu numai, pe evz.ro şi votaţi oraşul preferat! Sunt conştient că Sibiul nu o să câştige dar măcar o să iasă între primele 5 locuri.

Intraţi aici ca să votaţi!

Hristos a Înviat!

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

Wallpaper-uri pentru Anul Nou 2016

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015