Treceți la conținutul principal

Desktop-ul Lunii Noiembrie - Openbox

Ieri am instalat LXDE şi implicit Openbox în dorinţa de a utiliza un window manager mai uşor de folosit şi care să nu consume multe resurse având în vedere că am un sistem slăbuţ. Pe lângă LXDE am instalat în Ubuntu Linux şi Gnome Shell, Enlightenment (E17), Unity 3D şi 2D. Toate aceste managere de ferestre, dacă le pot spune aşa, au avantajele şi dezavantajele lor şi aici depinde cât RAM ai şi ce placă video dar şi preferinţele fiecăruia. 

Între Unity şi Gnome Shell mai mult îmi place Gnome Shell. Dar şi acesta consumă destul de mult, în jur de 400MB.

Enlightenment e superb dar încă mai are nevoie de unele ajustări dar dacă acest proiect va continua şi va atrage şi mai mulţi dezvoltatori (developeri) sunt sigur că va avea un mare succes.

LXDE e foarte light, simplu pentru cineva obişnuit cu Linux dar greoi pentru cineva care de-abea intră în lumea linuxiştilor :). LXDE vine cu window manager-ul Openbox dar şi cu câteva programe implicite (lista o găsiţi aici, nu băgaţi în seamă că e pentru Arch Linux).

În imaginea de mai jos e desktop-ul meu actual. Se poate observa faptul că folosesc un script Conky (am mai scris aici despre Conky) dar pe care din păcate nu mai ştiu de pe ce site l-am luat. Am lăsat un script foarte simplu dar se poate pune orice alt script, după preferinţe.

Ca pannel folosesc tint2 şi configurarea lui am făcut-o cu tintwizard. Mai multe detalii puteţi găsi pe webupd8.org. Acolo o să mai găsiţi un articol cum să instalaţi şi să folosiţi şi un dock special făcut pentru Openbox numit AdeskBar. Din păcate link-ul de download nu mai este disponibil dar am uploadat fişierul deb pe serverul personal de Dropbox. Eu doar l-am încercat şi e foarte fain dar am rămas pe tint2.

Un link unde puteţi găsi o mulţime de configurări pentru tint2 este pe forumul Crunchbang Linux. Câteva sfaturi bune puteţi găsi şi pe Arch Linux wiki.

Pentru a edita meniul din click dreapta am folosit ObMenu dar se poate şi dacă editezi manual fişierul ~/.config/openbox/menu.xml.

De obicei folosesc Synapse pentru a deschide o aplicaţie sau pentru a căuta un fişier dar un program mult mai mic e Gmrun.

Pentru schimbarea wallpaper-ului în Openbox folosesc programul Nitrogen. O altă posibilitate e să folosiţi programul feh (sudo apt-get install feh). Aici şi aici puteti găsi sfaturi cum să setaţi feh să aplice automat un wallpaper la pornirea sistemului cu Openbox.

Cam aşa arată desktopul meu în acest moment. E destul de simplu, nu? Şi dacă vă uitaţi mai bine veţi vedea în partea dreaptă jos şi cât RAM e consumat având vedere că am şi Firefox Nightly deschis cu mai mult de 10 tab-uri.


Click pentru a mări
Mai jos aveţi câteva link-uri ajutătoare pentru a seta cum trebuie LXDE şi Openbox. Aceste link-uri le-am pus şi pe profilul meu de Google Plus:

- Tutorial pe Ubuntuforum
- Openbox themes - foarte multe theme pentru Openbox
- Customize Openbox - printscreen-uri cu desktop-uri (nu numai pentru Openbox)
- Openbox official wiki
- LXDE în Arch Linux dar unele chestii de acolo sunt valabile pentru orice distribuţie Linux.

Dacă aţi folosit LXDE şi Openbox şi aveţi idei de împărtăşit v-aş fi recunoscător dacă aţi lăsa un comentariu mai jos.


Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that.
I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game.
Download

I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;).
Installation
After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is:
sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd
In this moment the iso will…

Adaugare posturi TV in SopCast Player

Vreau să vă prezint mai jos o metodă, destul de uşoară, prin care puteţi urmări diferite posturi TV online fără a mai intra pe vreun site de fiecare dată când vreţi să vedeţi ProTV, sau PrimaTV, sau HBO, sau alt post TV. Această metodă o puteţi folosi în Linux dar şi în Windows.

Am mai prezentat cu ceva timp în urmă metode de a urmări online posturi TV româneşti utilizând diferite programe ca Sopcast şi TV-MAXE, iar această metodă foloseşte programul Sopcast Player deoarece majoritatea posturilor TV sunt transmise pe net prin serviciul sopcast.

Wallpaper-uri pentru Anul Nou 2016

Anul 2016 este aproape și nici nu-mi vine să cred ce rapid a trecut 2015. Bradul este împodobit, Moș Crăciun sper că a venit, dar oare desktopul vostru e pregătit pentru venirea Anului Nou? Dacă încă nu, atunci grăbiți-vă să descărcați un wallpaper pe care să-l folosiți la cumpăna dintre ani.

Mai multe wallpapre-uri găsiți pe aceste site-uri:
http://www.new-year-sms.in
deviantart.net
http://www.bestsharez.com/happy-new-year-2016-wallpapers/

La muți ani!