Colectează selectiv în oraşul tău

Cred că o problemă naţională e faptul că nu se realizează mai eficient o colectare selectivă a gunoaielor. Poate că oamenii nu sunt destul de informaţi sau educaţi pentru a arunca selectiv gunoiul dar nici containere speciale pentru hârtie, plastic, sticlă şi doze de aluminiu nu sunt.

Nu mai ştiu unde am citit dar România e pe ultimul loc în Europa (sau EU, nu mai reţin) la acest capitol şi foarte departe de celelalte ţări. Nu ştiu de ce nu s-a făcut nimic până acum, nu ştiu de ce nu s-au pus prin oraşe containere colorate pentru diferite deşeuri aşa cum e în toate ţările civilizate. Lipsa banilor, lipsa firmelor de colectare, lipsa fabricilor de procesare, indiferenţa? Sincer nu ştiu. Totuşi trebuia făcut ceva şi acel ceva trebuia făcut de cineva cu iniţiativă, curaj şi determinare. Bineînţeles că nu a luat iniţiativa Ministerul Mediului, că doar ei au alte preocupări, ci o organizaţie realizată din mai multe companii.

Iată ce scrie pe site-ul oficial al organizaţiei ECO – ROM AMBALAJE S.A. unde am intrat după ce am citit articolul de pe Cemerită:
ECO – ROM AMBALAJE S.A. este cea mai importanta organizatie de preluare a responsabilitatii privind indeplinirea obiectivelor de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje, fiind înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului ”Der Grüne Punkt” – Punctul Verde, în ţara noastră.
Membrii fondatori sunt: Argus, Ball Packaging Europe, Chipita Romania, Coca-Cola HBC România, Heineken, Mars România, Munplast, Quadrant Amroq Beverages, Romaqua Group Borsec, Tetra Pak, Unilever, Titan, cărora s-au alăturat în anul 2011 Bergenbier, Tymbark şi Ursus. (sursa)
Această iniţiativă va avea loc, momentan, doar în câteva oraşe: Alexandria, Satu Mare, Sibiu, Slobozia, Baia Mare, Craiova, Ploieşti, Focșani, Roman, Arad, Deva, Mediaș, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Tulcea, Târgu Mures, Zalău, Bacău, Brașov, Cluj, Constanța, Iași, precum si sectoarele 1, 2, 3, 6 din Bucureşti.

Există şi un concurs realizat de cei de pe site-ul ColecteazăSelectiv şi marele premiu e o maşină  Ford KA. Acest concurs se va desfăşura pe perioada 25 Iunie - 28 Iulie 2012 astfel:
  1. Identifică deşeurile de ambalaje din locuinţa ta!
  2. Presează deşeurile de ambalaje din plastic şi metal sau cartoanele, înainte de depozitare, pentru a economisi spaţiul!
  3. Depozitează deşeurile de ambalaje SEPARAT de gunoiul menajer!
  4. Depune deşeurile colectate separat în containerele galben, verde şi albastru pe care le poţi găsi în oraşul tău cu ajutorul acestei hărţi de colectare selectivă, iar pentru Sibiu programul promoterilor este de marți până joi între orele 16:00-19:00 şi sâmbătă între orele 10:00-13:00.
  5. Vei primi un talon cu un cod răzuibil care poate fi câştigător sau nu dar indiferent de asta poţi să introduci codul pe site-ul Colectează Selectiv şi ai posibilitatea să câştigi o maşină la finalul campaniei.
  6. Spune şi prietenilor tăi de acest concurs!
Deci, e foarte simplu.Selectaţi gunoaiele, aranjaţi-le ca la punctul 2 şi apoi transportaţi-le la unul dintre centrele de colectare din oraşul vostru. Foarte simplu!


Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux