Treceți la conținutul principal

Conștiența

Am primit de la un coleg câteva citate luate din cartea Constienta-Capcanele si sansele realitatii scrisă de Anthony de Mello și mi-au plăcut foarte mult așa că vreau să le împărtășesc cu voi:
Oricand aveti un sentiment negativ fata de cineva, traiti intr-o iluzie. E absolut clar ca e ceva in neregula cu voi. Voi nu vedeti realitatea. Ceva din interiorul vostru trebuie sa se schimbe. Dar ce facem noi in general,atunci cand avem un sentiment negativ? El este de vina, ea este de vina. Ea trebuie sa se schimbe. Nu, nici gand! Lumea este in regula. Cel care trebuie sa se schimbe esti tu. (pagina 43)
Aceasta inseamna sa te supraveghezi pe tine. Nimeni nu-ti poate arata cum s-o faci, pentru ca te-ar invata o tehnica anume, te-ar programa. Dar observa-te. Cand vorbesti cu cineva, esti constient de ceea ce faci, sau pur si simplu te identifici cu el? Cand te-ai suparat pe cineva, ai fost constient ca erai suparat, sau pur si simplu te-ai identificat cu supararea? Mai tarziu, cand ai avut timp, ti-ai studiat trairea si ai incercat s-o intelegi? De unde a venit? Ce a cauzat-o? Eu nu cunosc alte cai de a ajunge la constienta. Nu poti schimba decat ceea ce intelegi. Reprimi tot ce nu intelegi si nu constientizezi. Nu schimbi nimic. Dar cand intelegi un lucru, acela se schimba.(pagina 47)
Cineva a spus, odata: Cele mai dificile trei lucruri pentru o fiinta umana nu sunt performantele fizice sau realizarile intelectuale.  Ele sunt:  primul sa raspunzi la ura cu iubire; al doilea, sa-i accepti pe cei exclusi;  al treilea, sa admiti ca gresesti. Dar acestea ar fi cele mai usoare lucruri din lume daca nu te-ai identifica cu ‘mine’.(pagina 49)
Ignoranta si frica, ignoranta cauzata de frica – de aici vine tot raul, de aici vine violenta. Persoana care este cu adevarat non-violenta, care este incapabila de violenta, este persoana care nu cunoaste frica. Devii furios doar atunci cand iti este teama. Gandeste-te cand ai fost furios ultima data.Hai, gandeste-te. Aminteste-ti de ultima oara cand te-ai infuriat – si cauta frica din spatele maniei. Ce te-ai temut ca pierzi? Ce ti-a fost teama ca ti-ar putea fi luat? De acolo vine mania. Gandeste-te la cineva plin de manie, cineva de care poate ti-e frica. Vezi cat este de inspaimantat? Este speriat – cu adevarat inspaimantat. Ii este atat de teama – pentru ca, altfel, n-ar fi furios. In cele din urma, exista doar doua lucruri – iubirea si frica.(pagina 51)
Poti controla ceva de care esti constient; dar esti controlat de ceva de care nu esti constient. Esti intotdeauna sclavul acelui ceva de care nu esti constient. Cand esti constient de el, esti eliberat de el. Este acolo, dar nu te mai afecteaza. Nu esti controlat de acel ceva; nu esti subjugat de el. Aceasta e diferenta. Constienta, constienta, constienta, constienta.(pagina 57)

Definitia constientei:
CONȘTIÉNT, -Ă, conștienți, -te, adj. 1. (Despre oameni) Care își dă seama de realitatea înconjurătoare, care are conștiință. 2. Care își dă seama de posibilitățile sale, de rolul care-i revine în societate; ♦ Care realizează scopuri dinainte stabilite; care acționează pe baza cunoașterii legilor obiective ale vieții sociale și își dă seama de consecințele sociale ale acțiunilor sale. (sursa)

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.