Impresii Rogentos Linux - o distributie romanesca

De vreo doua saptamani am instalat pe laptopul meu vechi o noua distributie Linux bazata pe Sabayon numita Rogentos.
Rogentos GNU/Linux este un proiect demarat la inițiativa comunității Sabayon din România, și vizează crearea unei distribuții românești derivată din Sabayon. (sursa)
Cum scrie si mai sus aceasta distributie este una romaneasca si pentru romani dar cred ca nu ar fi nicio problema daca ar folosi-o si altii de alte nationalitati.

Descarcarea sistemului


Rogentos se poate downloada de pe site-ul oficial in versiunea de 32 si 64 biti de pe torrent sau direct de pe serverul lor. Prima oara am download-at versiunea de 64 biti pentru a o instala in VirtualBox dar din pacate, sau din fericire, nu am reusit. Asa ca am downloadat versiunea pe 32 biti si am instalat Rogentos direct pe laptop.

Instalare si boot-are


Am folosit intreg hard disk-ul pentru aceasta distributie asa ca nu pot sa zic daca e usor sau nu sa faci dual boot intre Rogentos si alt sistem de operare. Instalarea sistemului a mers fara nicio problema, cu toate ca a durat putin cam mult dupa parerea mea. Dar a fost placut sa vad logo-ul Rogentos (care contine tricolorul) atunci cand sistemul se incarca.

Pentru a ma loga trebuia sa aleg intre Fluxbox si XFCE si am ales a doua optiune cu toate ca am folosit si Fluxbox de cateva ori si nu e chiar un desktop manager urat. Totusi XFCE e mai user friendly.

Ce sa faci dupa instalare?


Dupa ce am instalat Rogentos a trebuit sa urmez cativa pasi foarte importanti pentru a avea un sistem stabil si actualizat. Aceasti pasi ii gasiti pe pagina wiki a sistemului sau pe pagina wiki a distributiei Sabayon. In principiu am actualizat mai intai managerul de pachete numit Entropy (apt-get) si interfata lui grafica numita Rigo (in Ubuntu e Ubuntu Software Center). Va recomand sa cititi de pe pagina wiki despre Entropy dar si despre celalalt manager de pachete numit Portage.

Dupa ce am facut pasii de mai sus am putut spune ca am toate programele si fisierele actualizate. Printre programele default al Rogentos pot aminti Chromium, GIMP, Exaile si AbiWord. Ca si programe pot spune ca ar fi de-ajuns cele care sunt deja instalate dupa prima boot-are dar eu am instalat si altele cu care m-am obisnuit si care-mi plac.

O problema e faptul ca nu mi-au mers filmuletele in flash. Acest lucru l-am rezolvat instaland flash-ul prin Portage cu comanda emerge:

emerge -s flash #pentru a cauta in repository cuvantul flash
emerge www-plugins/adobe-flash AdobeFlash-10.1

O alta problema e faptul ca in Firefox nu merge flash-ul nici macar daca-l instalez cu emerge. Intr-un final am reusit dupa ce am downloadat flash-ul direct de pe site-ul Adobe, am creat in folderul firefox un alt folder numit plugins si am copiat acolo fisierul libflashplayer.so. Trebuie sa mentionez faptul ca Firefox nu l-am instalat ci am downloadat direct arhiva de la Firefox Nightly si apoi am dezarhivat-o. In caz de imaginea flash are o tenta de albastru sau de roz trebuie sa dezactivati optiunea de Hardware Acceleration din setarile flash-ului.

Eu am mai instalat si Gnome 3 dar pe viitor vreau sa instalez si Openbox si LXDE si poate Cinnamon. Doar ca sa vad cum ruleaza fiecare in parte. De-altfel am instalat si Opera, VLC, htop prin intermediul Rigo.

Concluzii


Cu toate ca sunt un utilizator Ubuntu de vreo patru ani sincer nu am avut nicio problema sa ma descurc cu Rogentos. E normal ca la inceput sa nu stii sa faci anumite chestii dar daca citesti documentatia sau cauti pe Google sigur o sa gasesti o rezolvare la problemele intalnite. Pe net sunt foarte multe articole si forumuri despre Gentoo si Sabayon, iar rezolvarile le poti implementa fara nicio grija in Rogentos.

Aceasta distrubutie e destul de usor de folosit, e rapida, e stabila avand in vedere ca nu am avut nicio problema. Cred ca se merita a fi instalat pe laptop sau PC direct si nu de tinut doar in Virtual Box. E adevarat ca numai in doua saptamani nu am putut sa-mi fac o parere detaliata despre Rogentos, dar per total aceasta distributie e una foarte utila.


Referinte:
http://wiki.sabayon.org/index.php?title=Entropy#Notices
http://wiki.sabayon.org/index.php?title=How_to_optimize_and_accelerate_your_system
http://wiki.rogentos.ro/wiki/Pagina_principal%C4%83


Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

Cum sa cumperi monezi virtuale (crypto monezi) ca Bitcoin sau Ethereum cu lei