Treceți la conținutul principal

CMOS Battery Low

De trei ani am un laptop Asus X51R pe care-l folosesc intens, adică în fiecare zi, dacă s-ar putea de dimineaţă pânî seara, poate chiar şi noaptea....şi când mă duc la baie....Nu, glumesc, partea cu baia nu trebuia inclusă! Cum ziceam, de trei ani am acest laptop şi de trei ori am fost cu el în garanţie.

Au fost mai multe cauze pentru care l-am trimis de trei ori în garanţie cu toate că defectul era numai unul. Prima oară deoarece mi se bloca şi restarta aşa din senin. Am scris un post mai demult despre asta şi am făcut şi un filmuleţ cum se comporta atunci laptopul. După ci mi l-au trimis din garanţie exact aceleaşi chestii făcea.

A doua oară l-am trimis şi le-am spus să încerce să descopere cauza, să investigheze mai în detaliu, nu doar cu un simplu software. Mi-au schimbat tastatura, placa de bază, bateria, mi-au curăţat cooler-ul şi cine mai ştie ce au mai făcut pe acolo. A stat vreo 3 săptămâni acolo şi mi-a venit cu acelaşi defect cu toate că au schimbat mai multe componente şi module.

Când am văzut că cei de la service nu prea cercetează în detaliu problema mea am început să caut pe forumuri, să downloadez software-uri de testare a CPU, hard-disk-ului, RAM-ului ca de exemplu Hirens Boot CD, Ubuntu Live CD - cu toate că aveam instalat şi pe laptop Ubuntu -, Memory Test şi altele, atât pentru Linux cât şi pentru Windows. Toate testele au ieşit PASS, hard-ul a fost stresat la greu şi nu a dat 
nici măcar un FAIL, la fel şi RAM-ul, procesorul a fost testat la putere maximă dar nu s-a întâmplat nimic. Totuşi, până la urmă am aflat ce e cu ajutorul sistemului Ubuntu!

Este în Ubuntu (poate şi în alte distribuţii) un applet numit CPU Frequency Scaling Monitor de unde poţi alege la ce frecvenţă să meargă CPU-ul sau să-l setezi la modul Ondemand, Performance, Powersave şi Conservative. Eu îl aveam setat la Ondemand, însemnând că procesorul rula la ce frecvenţă era nevoie, la ce frecvenţă cerea aplicaţia. Astfel frecvenţa nu era stabilă ci varia în funcţie de necesitatea de a procesa datele. În acest mod mi se restarta laptopul după 2 minute, 30 minute....sau chiar mai mult. 

Într-o zi am setat la Performance şi l-am lăsat aşa. Totul a mers perfect! Excelent! Fără cuvinte! Vâzând asta am pus pe Ondemand. După vreo câteva minute Pac!, restart! Am ales apoi Powersave şi lucra la cea mai mică frecvenţă. Din nou flawless! Am setat pe Ondemand, din nou Pac!Pac! :), restart!

După alte câteva teste am tras concluzia că procesorul are nişte bug-uri. Aşa ceva se întâmplă odată la câteva milioane de părţi. Vă daţi seama ce norocos am fost!

A treia oară am trimis laptopul în garanţie şi băieţii au schimbat procesorul aşa cum le-am zis. După ce a venit acasă nu a mai avut nicio problemă. Garanţia s-a terminat acum un an dar de vreo câteva luni îmi tot arată CMOS Battery Low. Bateria de la BIOS e dusă, dar eu nu am băgat de seamă şi acum am ajuns ca laptopul să nu se mai deschidă din prima ci trebuie să aştept până se încălzeşte şi după ceţl bibilesc puţin.

Întrebarea mea e: este prin Sibiu vreun service unde aş putea merge să-mi schimbe bateria? Aş încerca eu să fac asta dar nu am sculele necesare şi nici nu vreau să risc să stric ceva prin laptop mai ales că am nevoie de el.

Merci!

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.