Treceți la conținutul principal

Optimizare imagini pentru a economisi spațiu pe HDD

De prin anul 2006 am tot început să fac poze. Poze la facultate, poze în vacanță, poze în excursii, poze la nunți, poze ... peste tot. Și cu toate că nu sunt pasionat de fotografie, în 7 ani s-au strâns cel puțin 35 GB de imagini. După mine prea mult. Unele poze nici nu meritau să mai ocupe spațiu pe HDD așa că le-am șters de am rămas numai cu 31 GB.

Și așa mi se pare foarte mult, deoarece nu îmi trebuie imagini de o claritate uimitoare. E de-ajuns să văd poza la o rezoluție mai mică și apoi să-mi aduc aminte de acel eveniment, persoană sau acel moment.

Așa că m-am hotărât să economisesc câțiva giga prin optimizarea imaginilor cu optijpeg, deoarece toate pozele de pe HDD sunt *.jpg. Dar dacă aveți imagini în format png puteți folosi pngcrush sau optipng.
Toate pozele le am într-un singur folder, iar comanda pe care am folosit-o pentru a optimiza toate fișierele JPG din acel folder a fost cea de mai jos (mulțumesc site-ului seravo.fi):

find . -iname '*.jpg' -print0 | xargs -0 jpegoptim --max=80 --strip-all --preserve --totals
Procesul de optimizare a durat ceva timp, cam vreo 20 de minute (?). În fine, după ce s-a terminat am reușit să economisesc 17G. Și pozele, la prima vedere, au aceeași calitate.

Dacă aveți imagini png, folosiți:

find . -iname '*.png' -print0 | xargs -0 optipng -o7 -preserve
Tip: când am de optimizat doar o singură imagine sau imagini dintr-un singur folder dar fără să aibă subfoldere folosesc alias-uri introduse direct în .bashrc:
alias pngcrush='pngcrush -brute -e'

#convert -resize 85% input.jpg output.png
alias convertimg="convert -resize 85%" #nume_fisier_in nume_fisier_out

alias optijpg='mogrify -quality 85'
alias optijpeg='jpegoptim -v -o -t'

Bineînțeles, trebuie să aveți toate aceste aplicații instalate: optipng, optijpeg, trimage,jpegoptim, pngcrush ...

Spor!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adaugare posturi TV in SopCast Player

Vreau să vă prezint mai jos o metodă, destul de uşoară, prin care puteţi urmări diferite posturi TV online fără a mai intra pe vreun site de fiecare dată când vreţi să vedeţi ProTV, sau PrimaTV, sau HBO, sau alt post TV. Această metodă o puteţi folosi în Linux dar şi în Windows.

Am mai prezentat cu ceva timp în urmă metode de a urmări online posturi TV româneşti utilizând diferite programe ca Sopcast şi TV-MAXE, iar această metodă foloseşte programul Sopcast Player deoarece majoritatea posturilor TV sunt transmise pe net prin serviciul sopcast.

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.

Un alt tutorial: Cum sa faci treaba mare

Poate o sa vi se para ciudat dar foarte multi au intrat pe blog la mine cautand pe Google cuvinte ca "cum sa fac treaba mare", "cum sa ma kk", "nu pot face treaba mare", etc si asta deoarece mai de mult am pus un articol intitulat Training: Cum să Faci Treaba Mare. Poate o sa vi se para o prostie dar este o tehnica si in asta. Daca nu ma credeti priviti filmuletul de mai jos: