Treceți la conținutul principal

Optimizare imagini pentru a economisi spațiu pe HDD

De prin anul 2006 am tot început să fac poze. Poze la facultate, poze în vacanță, poze în excursii, poze la nunți, poze ... peste tot. Și cu toate că nu sunt pasionat de fotografie, în 7 ani s-au strâns cel puțin 35 GB de imagini. După mine prea mult. Unele poze nici nu meritau să mai ocupe spațiu pe HDD așa că le-am șters de am rămas numai cu 31 GB.

Și așa mi se pare foarte mult, deoarece nu îmi trebuie imagini de o claritate uimitoare. E de-ajuns să văd poza la o rezoluție mai mică și apoi să-mi aduc aminte de acel eveniment, persoană sau acel moment.

Așa că m-am hotărât să economisesc câțiva giga prin optimizarea imaginilor cu optijpeg, deoarece toate pozele de pe HDD sunt *.jpg. Dar dacă aveți imagini în format png puteți folosi pngcrush sau optipng.
Toate pozele le am într-un singur folder, iar comanda pe care am folosit-o pentru a optimiza toate fișierele JPG din acel folder a fost cea de mai jos (mulțumesc site-ului seravo.fi):

find . -iname '*.jpg' -print0 | xargs -0 jpegoptim --max=80 --strip-all --preserve --totals
Procesul de optimizare a durat ceva timp, cam vreo 20 de minute (?). În fine, după ce s-a terminat am reușit să economisesc 17G. Și pozele, la prima vedere, au aceeași calitate.

Dacă aveți imagini png, folosiți:

find . -iname '*.png' -print0 | xargs -0 optipng -o7 -preserve
Tip: când am de optimizat doar o singură imagine sau imagini dintr-un singur folder dar fără să aibă subfoldere folosesc alias-uri introduse direct în .bashrc:
alias pngcrush='pngcrush -brute -e'

#convert -resize 85% input.jpg output.png
alias convertimg="convert -resize 85%" #nume_fisier_in nume_fisier_out

alias optijpg='mogrify -quality 85'
alias optijpeg='jpegoptim -v -o -t'

Bineînțeles, trebuie să aveți toate aceste aplicații instalate: optipng, optijpeg, trimage,jpegoptim, pngcrush ...

Spor!

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.