Treceți la conținutul principal

EliveCD - distributia ce uneste Enlightenment (E17) cu Debian

Cu ceva timp în urmă, acum cam două luni, căutam pe net alte distribuţii Linux ce se bazează pe Enlightenment (E17) în afară de Bodhi Linux, având în vedere faptul că E17 era aproape de a fi lansat ca şi versiune finală. Eram curios dacă se fac distribuţii bazate şi pe alt ceva în afară de Ubuntu, poate bazate pe Arch Linux, Gentoo, Slakware, Fedora sau Debian. Astfel am găsit un articol pe Unixmen (încă un site bun despre E17) în care era o listă cu distribuţii bazate pe E17 şi care încă mai sunt în viaţă.

Din toată lista aceea am ales EliveCD, dar pe viitor voi încerca în Virtual Box şi celelalte distribuţii. Momentan am pe un laptop instalat ultima veriune de Bodhi Linux şi merge perfect. Având în vedere faptul că folosesc Ubuntu de vreo 4 ani, iar Bodhi e bazat pe Ubuntu şi îmi place foarte mult E17 am ales această distribuţie. Poate tot din aceeaşi cauză am ales să testez şi EliveCD.

Elive is a complete operating system for your computer. It is the perfect choice for replacing your proprietary, high-cost system. It is built on top of Debian GNU/Linux and customized to meet your needs for a complete operating system while still offering the user eye-candy, with minimal hardware requirements.
După cum scrie şi în descrierea acestui sistem, Elive este bazat pe Debian, care este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai stabile distribuţii Linux. Elive se poate downloada de pe site-ul oficial şi recomand versiunea stabilă:


Pentru ca download-ul să se facă mai rapid alegeţi un server din Europa.

Imaginea iso salvată pe hard disk puteţi să o puneţi pe un stick USB sau să o folosiţi direct cu Virtual Box. Eu am folosit a doua variantă deoarece mi-a fost mai la îndemână.

Bootarea se face foarte rapid şi numai după aproape un minut poţi să începi să lucrezi în Elive. Desktopul care vă aşteaptă după bootare este acesta:


Desktopul arată foarte bine după părerea mea. E simplu, curat, atrăgător.


Ce e incredibil e faptul că această distribuţie consumă numai 160 MB de RAM. Dar după ce am deschis un browser (Iceweasel) cu câeva tab-uri deschise dar şi un file manager (Thunar) sistemul consuma aproape 600 MB. Eu zic că e destul de bine.



Flash-ul mi-a mers din prima, fără nicio problemă. Doar deschizi browser-ul şi dai drumul la un video în flash, nu trebuie să faci mai mult.

Dar cum spuneam mai sus am folosit acest sistem ca şi live CD deoarece pentru a-l instala trebuie să plăteşti, sau mai bine zis să faci o donaţie.

Nu ştiu ce să zic despre asta. Având în vedere că sunt sute de distribuţii Linux gratuite de ce ai vrea să plăteşti pentru o altă distribuţie? Programele în Elive sunt destul de vechi, chiar şi E17 nu e la ultima versiune. Poate că ar fi fost mai bine ca să ai posibilitatea să instalezi Elive pe gratis, să poţi vedea cum se comportă şi apoi să donezi dacă vrei.

Oricum, developerii acestei distribuţii ştiu mai bine ce fac şi cum fac.

Ca şi concluzie pot spune că mi-a plăcut foarte mult să folosesc live CD-ul de la Elive. Chiar mi-a plăcut mult. E foarte rapid, stabil, curat, dar mi-ar fi plăcut şi mai mult să-l pot instala pe hard disk-ul virtual.

Alte recenzii despre Elive găsiţi aici. Eu vă sfătuiesc să-l downloadaţi şi să-l încercaţi.

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.