Treceți la conținutul principal

#SOPA şi #NDAA

Nu cred că mulți ați auzit de aceste două proiecte de lege, inițiate în SUA, numite:
  • S.O.P.A.
  • N.D.A.A.
dar care vor avea pe termen lung un impact foarte mare asupra întregii lumi.  Ştim cu toţii că trendul e ca şi celelalte guverne din lume, încet-încet, să adopte anumite legi din SUA şi pe teritoriul ţării lor. Mai ales o lege care să pună sub control total populaţia e numai binevenită, iar o altă lege care să aducă şi mai mulţi bani companiilor care deja câştigă miliarde de dolari din realizarea de produse media dar şi îngrădirea libertăţilor de exprimare.

Dar să luăm fiecare lege pe rând şi să explic puţin ce conţine şi ce impact o să aibă asupra Americii dar şi asupra noastră. Să nu credeţi faptul că dacă suntem în România nu ne poate influenţa o lege din SUA deoarece suntem atât de departe. Globalizarea ne-a adus atât de aproape unuii faţă de alţii încât şi o beşină a lui Obama o putem simţi şi noi românii aici în teritoriul Carpato Danubiano Pontic.

S.O.P.A. - Stop Online Piracy Act

Această lege e foarte bine documentată pe Wikipedia dar şi pe multe multe alte sit-uri. Legea a făcut foarte mare vâlvă pe Internet dar nu şi în preasă sau la TV. Aţi auzit voi la TV despre SOPA sau aţi citit în vreun ziar despre SOPA? Nu cred! Sau poate nu am văzut eu. Articolele şi ştirile despre cum s-a mai îmbrăcat Lady Gaga sau cine a mai bătut-o pe Rihana sunt plasate pe prima pagină.

Tocmai din cauză că această lege nu a făcut vâlvă şi la TV cel care a iniţiat-o, Lamar Smith, a declarat că cei care protestează împotriva acestei legi nu au legitimitate şi că nu sunt în număr mare ... Tocmai un libidinos care nu ştie să folosească un PC iniţiază legi care au un impact devastator asupra Internetului aşa cum îl ştim noi azi, adică LIBER. Un Internet în care fiecare poate să-şi spună un punct de vedere, să uploadeze propriile videoclipuri, să comenteze asupra unor filme, să facă review-uri, să aibă acest la INFORMAŢIE LIBERĂ.

Ce companii susţine legea SOPA?

Această lege care este susţinută la vedere de foarte multe companii care fac miliarde de dolari din vânzarea produselor lor de bună sau proastă calitate (unele promovează sclavagismul chiar), cum ar fi: Adidas, Apple, Microsoft, Dolce & Gabbana USA, Electronic Arts, Lacoste USA, L'Oréal USA, Adobe, AVG, Dell, Intel, McAfee şi multe multe alte companii. O listă detaliată o puteţi găsi aici.

Ce companii se împotrivesc legii SOPA?

Aceste companii fac lobby la senatorii sau congresmanii americani ca această lege să fie acceptată şi introdusă. Totuşi sunt şi companii care sunt împotriva sau mai bine zis care şi-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte impactul acestei legi, cum ar fi: eBay, Facebook, Google, LinkedIn, Mozilla, PayPal, Reddit, Tumblr, Twitter, Wikipedia, Yahoo, ESET, Etsy, Grooveshark, Foursquare, Kaspersky, Quora, Torrenfreak, şi multe altele. Lista întreagă o aveţi aici. Chiar şi organizaţii pentru drepturile omului sunt împotriva acestei legi.

Implicaţiile acestei legi

Principala idee ce trebuie memorată e faptul că Guvernul American ar putea închide sau bloca orice site care ar încălca drepturile de autor al acestor mari companii chiar dacă acest site nu deţine programe sau material ce intră sub acţiunea unei licenţe. Adică, dacă deţii un site sau un blog în care scrii cum şi de unde să downloadezi un film site-ul ar putea fi închis fără mandat judecătoresc. Ăasta-i doar un exemplu rapid, dar gândiţi-vă cum ar fi Internetul fără Youtube, Twitter, Facebook, locuri unde oamenii îşi uploadează singuri materialele informatice. Toate site-urile de acest gen pot fi închise.

Google ar fi nevoit să ascundă diferite căutări, cum ar fi cele de torrente chiar dacă eu caut o distribuţie de Linux pe un torrent şi nu un film. Libera exprimare pe Twitter şi Facebook ar fi periclitată. Acest gen de site-uri sunt bune atunci când incită la violenţe şi revolte în ţări precum Egipt, Liban, Siria, Tunisia dar fac rău atunci când incită la proteste în SUA, Anglia, Spania cum ar fi mişcarea #occupywallstreet.

Acest lucru de va influenţa şi pe noi deoarece majoritatea site-urilor sunt în SUA şi odată închise nu vor putea fi accesate de niciunde.

Aceste companii se plâng pentru faptul că pirateria este foarte dezvoltată şi astfel vor să-şi protejeze produsele, implicit banii. Dar cu toate astea ei fac an de an miliarde de dolari, chiar dacă vând produse de tot rahatul. Dacă mergi la un  magazin de electrocasnice şi cumperi un casetofon şi nu eşti mulţumit de el poţi să-l returnezi şi primeşti banii înnapoi. Dacă mergi la cinema şi te uiţi la o prostie de film, cu toate că trailer-ul, adică reclama e superbă, şi mai dai şi câţiva dolari sau euro sau lei acei bani nu ţi se vor returna niciodată.

 Mai jos aveţi un video în care este explicată mai bine această lege şi impactul ei, inclusiv legea PIPA care se ia mână de mână cu SOPA este mai jos. E foarte interesant şi o să realizaţi, sper, că SUA nu mai este ţara cea mai democrată şi că populaţia este controlată...



Ceea ce este îngrijorător e faptul că cu toate că utilizatorii, internauţii, cetăţenii nu sunt de-acord cu această lege, congresmanii  ascultă doar ce zic marile companii. Nu e normal asta într-o ţară ce se presupune a fi cea mai democrată din lume.

Se pot face foarte mulţi bani chiar dacă un produs e piratat. Un exemplu e Louis CK, un super comediant, care şi-a pus reprezentaţia sa de pe scenă pe torrent şi a cerut oamenilor dacă le place să cumpere acel film sau să doneze. Dacă ai un produs bun îl scot de pe torrent, îl folosesc şi dacă-mi place te răsplătesc. Astfel Louis CK a făcut doar din vânzări şi donaţii suma de 1 milion de dolari.

Mulţi cântăreţi îşi pun melodiile gratis pe internet deoarece astfel îşi fac reclamă şi până la urmă ei fac mai mulţi bani din concerte, nu din vânzarea albumelor.

Pirateria online nu înseamnă FURT ci COPIERE. Ar trebui pedepsiţi cei care fac bani de pe urma ei, dar nu şi cei care doar se informează sau folosesc un produs fără a câştiga de pe urma lui.

Până la urmă SUA vrea să devină (dacă nu a devenit deja şi eu cred că a devenit) exact ca aceleaşi ţări pe care le condamnă că folosesc blocarea DNS-ului şi că îngrădesc libertatea de exprimare, cum ar fi: China, Iran, Coreea de Nord, Siria. Ironic, nu?

Mai multe detalii despre SOPA căutaţi pe Google, cât mai puteţi.

N.D.A.A. - National Defense Authorization Act

Această lege momentan va influneţa doar cetăţenii americani cât şi alte persoane de diferite cetăţenii care sunt pe teritoriul SUA. Pe termen lung poate că şi alte ţări vor introduce această lege pe teritoriul lor cu pretextul că vă luăm din libertăţi pentru a putea să vă oferim siguranţă. Sau mai bine zis ca să nu fii atacat de terorişti sau alţi criminali noi o să te ţinem închis în casă şi te vom lăsa doar să mergi ca un sclav la serviciu să produci pentru noi şi pentru popor. Dacă nu îţi convine te vom considera terorist. E atât de simplu.

În articolul NDAA - Anti Democracy Now autorul spune

Barack Obama just signed into law one of the most repressive and right-wing pieces of legislation ever passed in the history of the country: the 2012 National Defense Authorization Act (NDAA). It allows the military, a.k.a. the Pentagon, to determine who is a “terrorist” and to detain that person in prison, indefinitely, without trial, under its jurisdiction. It makes no difference whether the person is a U.S. citizen or a foreign “enemy combatant.”

O lege iniţiată şi acceptată poate fi interpretată apoi cum vrea fiecare. Cineva zicea că dacă tu nu ai făcut nimic de ce să-ţi faci griji? Atunci, imaginează-ţi că ai dreptul la libera exprimare şi dreptul la propriile gânduri si vorbesti pe Facebook (care e monitorizat la greu) sau chiar la telefon cu un prieten si zici ca nu esti de-acord cu SUA ca a atacat nu stiu ce tara. Si poate in exces de zel zici ca guvernul din SUA e de rahat.... Ce-i opreste pe cei din politie, armata, etc. sa te aresteze? Un motiv? Ce motiv vrei cand in lege scrie clar ca poti fi retinut pe timp nelimitat, fara proces??? Deci ei nu trebuie sa IA MANDAT JUDICIAR, deci motivul arestarii tale nu trebuie sa-l zica nimanui ... Sau te pot aresta, te ţin vreo câteva zile fără judecată sau prezentarea în faţa unui judecător şi după această experienţă sigur nu o să mai chef vreodată să zici ceva de rău despre preamăritul conducător.

E doar un exemplu, poat putin infantil, dar orice e posibil. Unde e dreptul la libera exprimare aici? Vă aduceţi aminte de Epoca de Aur?

Although many progressive figures have stated that this is a “major step toward a police-state, but we are not there yet,” the reality is that this act is nothing short of a military coup, and one that transforms the authority of the president into the sort of military dictatorship that Augusto Pinochet, Kim Jung Il, and Bashar al-Assad would be proud of.

Cine naiba credea ca Germania dupa primul razboi mondial va deveni un stat politienesc si o dicatura? Nu cred că mulţi! Deci, de ce vi se pare exagerat ca si SUA, intr-o maniera voalata si aparata de unele legi neconstitutionale, sa devina la fel un stat politienesc? Chestia e ca deja e un stat politienesc.....problema e ca oamenii accepta acest lucru deoarece e mai usor sa lasi de-oparte si nu-ti pese decat sa te revolti.

Pe noi nu ne influentează această lege în niciun fel acum. momentan pot spune cu mâna pe inimă că România e mult mai democrată decât SUA.

O explicaţie buna a NDAA pe Yahoo Answers cât şi cinci motive să te opui acestei legi.

Ca şi concluzie, aceste două legi ne influenţează sau ne va influenţa şi pe noi românii dacă vor fi promulgate. Internetul nu va mai fi liber şi dreptul la exprimare va fi ceva expirat. Teroristii devin chiar guvernele ţărilor care de fapt ne terorizează cu astfel de legi.

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.