Treceți la conținutul principal

„Raport de ţară” şi la Botoşani


Emisiunea Raport de ţară de pe Digi24 TV a ajuns şi la Botoşani.
RAPORT DE ȚARĂ, un proiect în care, împreună cu reprezentanți ai autorităților, specialiști și publicul larg, vom face clasamentul județelor țării după criterii profesioniste.
In fiecare zi, de luni până vineri, la orele 09.00, 13.00, 19.00 și 20.00, în cadrul Jurnalelor de știri, vor fi prezentate materiale filmate de reporteri in cele doua județe aflate în vizor.
Până acum s-a vorbit despre (între paranteze am dat o notă acelui domeniu, notă cuprinsă între 1 şi 5):

  • geniile din Botoşani (5)
În reportajele despre geniile din Botoşani se vorbeşte de marele poet român Mihai Eminescu, despre marele muzician George Enescu, despre pictorul Ştefan Luchian cât şi despre marele istoric român Nicolae Iorga. O campanie gen Zece Mari Botoşăneni cred că ar putea avea loc. Mai jos aveţi toate reportajele despre acest subiect:
  • credinţă (5)
Poate nu ştiaţi dar în judeţul Botoşani sunt destul de multe mănăstiri cât şi biserici vechi. Nu ca în Suceava, evident, dar sunte câteva. Pot aminti aici Mănăstirea Popăuţi, Măn. Coşula, Măn. Agafton, Măn. Vorona, dar lista întreagă o găsiţi pe acest site. De-altfel trebuie să reamintesc faptul că Părintele Cleopa este din Botoşani. Şi PF Daniel tot de-aici e.
  • infrastructură (2)
Din acest punct de vedere stăm prost de tot. Scriam acum vreo doi ani în urmă faptul că drumul de la Botoşani la Iaşi e dezastruos. De atâţia ani nu a reuşit niciun consiliu judeţean să găsească bani să facă drumurile BT-SV şi BT-IS. Aceste două drumuri sunt vitale. Nu mai spun faptul că şi acum îmi aduc aminte de drumul de la BT la Miorcani prin Săveni care era plin de cratere de parcă războiul din Irak s-a mutat pe acest drum. 
  • educaţie (4)
Eu am terminat Liceul Gheorghe Asachi, fostul Electrocontact. Este colegiu tehnic în acest moment. Dar cele mai bune licee din Botoşani sunt Mihai Eminescu şi A.T. Laurian. În Botoşani sunt mulţi elevi silitori, isteţi, conştiincioşi dar cum spune şi materialul de pe Digi24 acest judeţ este unul a extremelor. Încă mai există şcoli pe la sate ce au toaletele în spatele curţii. Asta e şi consecinţa faptului că nu există canalizare în acel sat.
  • sănătate (2)
Încă un domeniu la pământ în Botoşani. Spitalul e atât de dărăpănat şi plin de vechituri încât nu sunt sigure pentru pacienţi. Un caz arhicunoscut e acela când masa de operaţie s-a rupt efectiv sub pacientul anesteziat. Orice complicaţie se trimite la Iaşi, unde de-altfel pot spune că sunt doctori măcelari acolo.
  • mediul de afaceri (3)
Ce nu înţeleg e de unde au botoşănenii bani să umple supermarket-urile? Şi mai nou umplu mall-ul din centru. Nu există industrie din păcate în Botoşani. Salariile sunt foarte mici. Oamenii lucrează la stat sau la firme de confecţii sau mobilă. Firme cu renume sunt Electroalfa şi Elsaco, firme la care mi-ar fi plăcut să lucrez. Botoşani are un potenţial imens pentru firme deoarece oamenii de acolo sunt foarte harnici, conştiincioşi şi disciplinaţi. Dar dacă nu ai drumuri nimeni nu vine să investească. De aceea prioritatea numărul unu ar trebui să fie repararea drumurilor naţionale şi pe viitor construirea unei autostrăzi în Moldova. E vital pentru aceste locuri. Totuşi în Botoşani se pot câştiga bani frumoşi din agricultură. Nu degeaba hectare întregi sunt cumpărate de italieni.
  • turism (4)
În Botoşani poţi vizita mănăstirile, casele memoriale ale geniilor româneşti, muzeul judeţean, cetăţile din pământ a geto-dacilor, poţi merge la un pescuit pe Prut sau pe multitudinea de iazuri, poţi vizita centrul vechi, să vezi o piesă de teatru la Mihai Eminescu sau chiar la Vasilache.
  • minorităţi (5)
Poate că nu ştiaţi dar în Botoşani au fost foarte mulţi armeni care au construit aici. Evrei care au făcut negoţ şi au ridicat clădiri, ucrainieni şi chiar polonezi. De-alungul istoriei oamenii, indiferent de etnie, s-au înţeles şi s-au preţuit.
- Minorităţile din Botoşani

Cu toate că sunt botoşănean şi iubesc acest judeţ trebuie să recunosc faptul că Iaşiul are câştig de cauză faţă de toate celelalte judeţe din Moldova. Din toate punctele de vedere.

Totuşi, vă rog să votaţi Botoşani!


Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.