Treceți la conținutul principal

„Raport de ţară” şi la Botoşani


Emisiunea Raport de ţară de pe Digi24 TV a ajuns şi la Botoşani.
RAPORT DE ȚARĂ, un proiect în care, împreună cu reprezentanți ai autorităților, specialiști și publicul larg, vom face clasamentul județelor țării după criterii profesioniste.
In fiecare zi, de luni până vineri, la orele 09.00, 13.00, 19.00 și 20.00, în cadrul Jurnalelor de știri, vor fi prezentate materiale filmate de reporteri in cele doua județe aflate în vizor.
Până acum s-a vorbit despre (între paranteze am dat o notă acelui domeniu, notă cuprinsă între 1 şi 5):

  • geniile din Botoşani (5)
În reportajele despre geniile din Botoşani se vorbeşte de marele poet român Mihai Eminescu, despre marele muzician George Enescu, despre pictorul Ştefan Luchian cât şi despre marele istoric român Nicolae Iorga. O campanie gen Zece Mari Botoşăneni cred că ar putea avea loc. Mai jos aveţi toate reportajele despre acest subiect:
  • credinţă (5)
Poate nu ştiaţi dar în judeţul Botoşani sunt destul de multe mănăstiri cât şi biserici vechi. Nu ca în Suceava, evident, dar sunte câteva. Pot aminti aici Mănăstirea Popăuţi, Măn. Coşula, Măn. Agafton, Măn. Vorona, dar lista întreagă o găsiţi pe acest site. De-altfel trebuie să reamintesc faptul că Părintele Cleopa este din Botoşani. Şi PF Daniel tot de-aici e.
  • infrastructură (2)
Din acest punct de vedere stăm prost de tot. Scriam acum vreo doi ani în urmă faptul că drumul de la Botoşani la Iaşi e dezastruos. De atâţia ani nu a reuşit niciun consiliu judeţean să găsească bani să facă drumurile BT-SV şi BT-IS. Aceste două drumuri sunt vitale. Nu mai spun faptul că şi acum îmi aduc aminte de drumul de la BT la Miorcani prin Săveni care era plin de cratere de parcă războiul din Irak s-a mutat pe acest drum. 
  • educaţie (4)
Eu am terminat Liceul Gheorghe Asachi, fostul Electrocontact. Este colegiu tehnic în acest moment. Dar cele mai bune licee din Botoşani sunt Mihai Eminescu şi A.T. Laurian. În Botoşani sunt mulţi elevi silitori, isteţi, conştiincioşi dar cum spune şi materialul de pe Digi24 acest judeţ este unul a extremelor. Încă mai există şcoli pe la sate ce au toaletele în spatele curţii. Asta e şi consecinţa faptului că nu există canalizare în acel sat.
  • sănătate (2)
Încă un domeniu la pământ în Botoşani. Spitalul e atât de dărăpănat şi plin de vechituri încât nu sunt sigure pentru pacienţi. Un caz arhicunoscut e acela când masa de operaţie s-a rupt efectiv sub pacientul anesteziat. Orice complicaţie se trimite la Iaşi, unde de-altfel pot spune că sunt doctori măcelari acolo.
  • mediul de afaceri (3)
Ce nu înţeleg e de unde au botoşănenii bani să umple supermarket-urile? Şi mai nou umplu mall-ul din centru. Nu există industrie din păcate în Botoşani. Salariile sunt foarte mici. Oamenii lucrează la stat sau la firme de confecţii sau mobilă. Firme cu renume sunt Electroalfa şi Elsaco, firme la care mi-ar fi plăcut să lucrez. Botoşani are un potenţial imens pentru firme deoarece oamenii de acolo sunt foarte harnici, conştiincioşi şi disciplinaţi. Dar dacă nu ai drumuri nimeni nu vine să investească. De aceea prioritatea numărul unu ar trebui să fie repararea drumurilor naţionale şi pe viitor construirea unei autostrăzi în Moldova. E vital pentru aceste locuri. Totuşi în Botoşani se pot câştiga bani frumoşi din agricultură. Nu degeaba hectare întregi sunt cumpărate de italieni.
  • turism (4)
În Botoşani poţi vizita mănăstirile, casele memoriale ale geniilor româneşti, muzeul judeţean, cetăţile din pământ a geto-dacilor, poţi merge la un pescuit pe Prut sau pe multitudinea de iazuri, poţi vizita centrul vechi, să vezi o piesă de teatru la Mihai Eminescu sau chiar la Vasilache.
  • minorităţi (5)
Poate că nu ştiaţi dar în Botoşani au fost foarte mulţi armeni care au construit aici. Evrei care au făcut negoţ şi au ridicat clădiri, ucrainieni şi chiar polonezi. De-alungul istoriei oamenii, indiferent de etnie, s-au înţeles şi s-au preţuit.
- Minorităţile din Botoşani

Cu toate că sunt botoşănean şi iubesc acest judeţ trebuie să recunosc faptul că Iaşiul are câştig de cauză faţă de toate celelalte judeţe din Moldova. Din toate punctele de vedere.

Totuşi, vă rog să votaţi Botoşani!


Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that. I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game. Download I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;). Installation After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is: sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd

Imagini inedite cu Sibiu din Cel de-al Doilea Razboi Mondial

Rasfoind Reddit History am gasit intr-un subforum niste imagini inedite cu Sibiu in Cel de-al Doilea Razboi Mondial . E prima oara cand vad aceste imagini si mai ales imagini cu armata nazista marsaluind pe strazile unui oras din Romania in afara de Bucuresti.

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L