Treceți la conținutul principal

Ce să faci înainte şi după instalarea Ubuntu 13.04

De pe la versiunea 11.10 nu am mai făcut un clean install al sistemului de operare Ubuntu Linux, ci doar update de distribuţie. Sistemul era cam încet şi plin de programe şi fişiere de configurare pe care nu le foloseam. Aşa că m-am gândit să fac o instalare de la zero (clean install).

Ce am făcut înainte de instalare

Obişnuiesc să creez două partiţii, una pentru root (/) şi alta pentru /home. Am decis să fac backup la fişierele din home pentru a putea instala şi partiţia aceasta, nu numai root-ul.

Primul lucru după backup a fost să scriu într-un document ce aplicaţii aş vrea să le instalez după clean install. Puteam să fac ceva de genul:

sudo dpkg --get-selections > ~/Documents/test.log

şi unde se listează toate aplicaţiile din sistem în fişierul test.log. E prea complicat şi migăloasă treaba de a selecta apoi de-acolo programele de care am nevoie. Mai uşor, am scris într-un fişier text, direct, programele pe care aş vrea să le am şi în versiunea de Ubuntu 13.04.

Rezumat:
- backup la datele din /home
- listare programe de instalat în versiunea următoare

Ce am făcut după instalare

Instalarea în sine a mers destul de bine, exceptând faptul că la un moment dat nu îmi boota sistemul. Îmi dădea eroarea:

kernel panic - not syncing no init found. try passing init= option to kernel

Problema era faptul că nu recunoştea partiţia de root şi cu toate că intra în GRUB (bootloader) sistemul nu pornea şi se bloca cu eroarea de mai sus. Am tot căutat pe net o rezolvare dar nu am găsit. Am încercat o altă distibuţie de buntu şi anume Kubuntu 13.04. Instalarea a decurs perfect şi bootarea la fel. Ciudat. Am instalat din nou Ubuntu şi totul a decurs bine.

Următoarele programe le-am instalat sau le voi instala cât de curând:
- am instalat bumblebee deoarece am un laptop Dell cu Optimus. Toate detaliile de instalare sunt luate de pe site-ul webupd8.org.
- synapse - nu-mi place deloc să caut sau să pornesc aplicaţii direct din Unity sau cu Alt+F2.
- firefox e preinstalat dar ceea ce am făcut e să sincronizez add-on-urile, parolele, etc.
- sublime text 2 - un editor de text/cod foarte bun
- google chrome - aici la fel ca la firefox am făcut sincronizarea
- dropbox - pentru download folosiţi acest link.
- clementine - unul dintre cele mai bune playere audio
- smplayer - video player
- vlc + vlsub - video player şi plugin-ul pentru subtitrări
- sopcast player şi tv-maxe - vizionare programe tv direct pe internet
- tweak tool - necesar dacă instalezi Gnome-shell
- ubuntu tweak
- unity tweak tool
- y-ppa-manager
- ubuntu-restricted-extras

Trebuie să mai instalez şi alte programe dar pentru moment e de-ajuns.

Pentru mai multe detalii puteţi citi şi articolele de mai jos:
- 7 lucruri pe care trebuie să le faci după instalarea Ubuntu 13.04
- lucruri pe care trebuie să le faci după instalare
- şi un articol de pe Noobslab.

Multă baftă la instalare!

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.