Treceți la conținutul principal

Ce să faci înainte şi după instalarea Ubuntu 13.04

De pe la versiunea 11.10 nu am mai făcut un clean install al sistemului de operare Ubuntu Linux, ci doar update de distribuţie. Sistemul era cam încet şi plin de programe şi fişiere de configurare pe care nu le foloseam. Aşa că m-am gândit să fac o instalare de la zero (clean install).

Ce am făcut înainte de instalare

Obişnuiesc să creez două partiţii, una pentru root (/) şi alta pentru /home. Am decis să fac backup la fişierele din home pentru a putea instala şi partiţia aceasta, nu numai root-ul.

Primul lucru după backup a fost să scriu într-un document ce aplicaţii aş vrea să le instalez după clean install. Puteam să fac ceva de genul:

sudo dpkg --get-selections > ~/Documents/test.log

şi unde se listează toate aplicaţiile din sistem în fişierul test.log. E prea complicat şi migăloasă treaba de a selecta apoi de-acolo programele de care am nevoie. Mai uşor, am scris într-un fişier text, direct, programele pe care aş vrea să le am şi în versiunea de Ubuntu 13.04.

Rezumat:
- backup la datele din /home
- listare programe de instalat în versiunea următoare

Ce am făcut după instalare

Instalarea în sine a mers destul de bine, exceptând faptul că la un moment dat nu îmi boota sistemul. Îmi dădea eroarea:

kernel panic - not syncing no init found. try passing init= option to kernel

Problema era faptul că nu recunoştea partiţia de root şi cu toate că intra în GRUB (bootloader) sistemul nu pornea şi se bloca cu eroarea de mai sus. Am tot căutat pe net o rezolvare dar nu am găsit. Am încercat o altă distibuţie de buntu şi anume Kubuntu 13.04. Instalarea a decurs perfect şi bootarea la fel. Ciudat. Am instalat din nou Ubuntu şi totul a decurs bine.

Următoarele programe le-am instalat sau le voi instala cât de curând:
- am instalat bumblebee deoarece am un laptop Dell cu Optimus. Toate detaliile de instalare sunt luate de pe site-ul webupd8.org.
- synapse - nu-mi place deloc să caut sau să pornesc aplicaţii direct din Unity sau cu Alt+F2.
- firefox e preinstalat dar ceea ce am făcut e să sincronizez add-on-urile, parolele, etc.
- sublime text 2 - un editor de text/cod foarte bun
- google chrome - aici la fel ca la firefox am făcut sincronizarea
- dropbox - pentru download folosiţi acest link.
- clementine - unul dintre cele mai bune playere audio
- smplayer - video player
- vlc + vlsub - video player şi plugin-ul pentru subtitrări
- sopcast player şi tv-maxe - vizionare programe tv direct pe internet
- tweak tool - necesar dacă instalezi Gnome-shell
- ubuntu tweak
- unity tweak tool
- y-ppa-manager
- ubuntu-restricted-extras

Trebuie să mai instalez şi alte programe dar pentru moment e de-ajuns.

Pentru mai multe detalii puteţi citi şi articolele de mai jos:
- 7 lucruri pe care trebuie să le faci după instalarea Ubuntu 13.04
- lucruri pe care trebuie să le faci după instalare
- şi un articol de pe Noobslab.

Multă baftă la instalare!

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that. I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game. Download I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;). Installation After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is: sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.