Treceți la conținutul principal

Băiatu, nu Vrei Floricici?

Ieri am fost pe Nicolae Bălcescu, adică în gura târgului Sibiu, ca să văd ce mărţişoare să cumpăr. Ca şi anul trecut era plin de oameni, comercianţi şi gură-cască.

Am cumpărat câteva mărţişoare, cam scumpe de-altfel! Am vrut să iau şi nişte ghiocei dar nu înţeleg de ce erau aşa de scumpi, 2 Lei un mic, foarte mic bucheţel. Doar nu au prăşit ghioceii şi nu i-au plantat în spatele casei în grădină în loc de cartofi şi acum vin să-i vândă să-şi scoată paguba!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Click pentru a mari!

Foarte multe mărţişoare Made in China ceea ce nu mi-a plăcut deloc, de aceea am cumpărat doar mărţişoare realizate manual din lemn, fimo, sticlă sau ceramică. Unele erau excepţionale dar din păcate puţin cam scumpe!

Bineînţeles că erau şi nelipsiţii comercianţi de flori ofilite care îşi fac reclamă şi te cheamă să le cumperi floricicile....Da, exact aşa am vrut să scriu! O comerciantă minoritară mi-a zis Băiatu, nu vrei floricici? Pentru fata! Bineînţeles că nu am vrut floricici...Alta, din aceeaşi minoritate, vorbea cu alta şi i-a zis că a dat doi mărţişori, când eu ştiu că sunt mărţişoare nu mărţişori. Dar în fine, poate că nu ştiu eu!

Oricum, azi am purtat un mărţişor în piept şi o să-l port până când o să văd primul copac înflorit din această primăvară. Atunci o să-l dau jos şi o să-l leg de o creangă din acel copac. Se zice că o să am noroc! Se zice....

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Click pentru a mari!

Mi-am ales şi Baba şi sper că va fi o zi frumoasă atunci.

În Moldova tradiţia de 1 Martie e ca fetele să pună mărţişoare băieţilor în piept, iar pe 8 Martie, ziua femeii şi a mamelor, bărbaţii fac cadou ciocolată şi flori femeilor, nu mărţişoare. În Ardeal observ că şi pe 1 Martie fetele primesc mărţişoare de la bărbaţi, de parcă bărbaţii înainte stăteau şi făceau mărţişoare. Eu îmi aduc aminte că la şcoala generală aveam pieptul plin de mărţişoare.

Un articol bun găsiţi aici, de unde am şi scos câteva citate:
Semnificaţia şnurului de Mărţişor

Se crede că sarcina realizării acestor mici simboluri le revenea femeilor, care începeau să confecţioneze micile amulete încă din iarnă, din pietricele vopsite în alb şi roşu.

Însă culorile nu au fost alese întâmplător, astfel că şnurul mărţişorului simbolizează principiul purificării vieţii şi înţelepciunii, prin împletirea armonioasă a celor două fire de lână, cânepă sau mătase. Simbol al sacrificiului, culoarea roşie era atribuită femeii, iar culoarea albă conferită de albul norilor şi limpezimea apelor primăvara era specifică înţelepciunii bărbatului.

Mai târziu, în Moldova şi Bucovina acestea erau confecţionate din monede, legate cu un şnur împletit din fire subţiri de lână şi mătase din aceleaşi culori. Moneda era după rangul celui ce o poartă, de aur, argint sau bronz şi se purta pentru a avea noroc şi vreme bună în tot anul.

Fetele îl purtau la gât timp de 12 zile, apoi îl prindeau în păr şi îl ţineau până când înflorea primul pom sau până la sosirea berzelor. Şnurul se agăţa de o creangă înmugurită, iar cu moneda fetele cumpărau caş, pentru ca tot anul să fie frumoase şi protejate de soare.

În vechime, acest rit aducea foloase şi pentru recolta de peste an, astfel că agăţatul şnurului în copac îi ferea de îngheţ şi favoriza roade bogate.

De asemenea, celor tineri se ofereau mărgele viu colorate înşirate pe un lanţ, gest care semnifica puterea şi norocul, iar Mărţişorul se punea de regulă în zorii zilei până să apără soarele.

Cu timpul însă, obiceiul s-a inversat în Bucovina. Astfel, în zona Gura Humorului-Câmpulung Moldovenesc, în prima zi de martie sînt răsfăţaţi bărbaţii, femeile fiind cele care oferă mărtişoare sau mici obiecte simbolice. Nu există o explicaţie pentru acest nou obicei, dar acesta se păstrează cu străşnicie. Pe de altă parte, acestea nu pierd nimic dacă fac astfel de gesturi, ci dimpotrivă, ei vor fi impresionaţi, iar de opt martie vor întoarce acelaşi gest femeii.

Voi aţi dăruit sau aţi primit mărţişoare?

Comentarii

 1. hehe, imi place cum ai descris situatia :)

  RăspundețiȘtergere
 2. cum? tu porti martisor???
  eu nu am cumparat nici unul anul asta :)) a avut sora-mea de anul trecut destule :))
  ce d'le e criza :))) mare criza :)))

  RăspundețiȘtergere
 3. Bai fratie, cat va invidiez pe voi, sibienii, pentru centrul vechi...

  RăspundețiȘtergere
 4. curat murdar tras pe sfoara cu ghioceii aia organici...de plastic sunt mai buni si tin mai mult...

  Ilici Ramirez Iliescovici – 80 de ani de ura viscerala impotriva democratiei si respectarii drepturilor omului…. detalii la mine pe blog..

  RăspundețiȘtergere
 5. vezi daca nu citesti tot
  'tu porti martisor??? '

  RăspundețiȘtergere
 6. Ah....scuze!
  Am fost citit dar am uitat sa raspund si acum cand ai pus doar "???" am fost uitat ca am uitat sa-ti raspund!! :))))

  Da, port martisor in piept, dar nu chiar in fiecare zi!

  Scuze inca o data!

  RăspundețiȘtergere
 7. Pai asa e traditia in Botosani. In Ardeal numai fetele poarta martisor. Eu asa stiu, ca si baietii pot purta martisor. Gandeste-te, daca in Ardeal baietii dau martisoare femeilor inseamna ca inainte baietii faceau martisoare, adica treaba de femeie, in loc sa faca traba de barbat...Normal e ca femeia sa-i puna martisor barbatului si nu invers.Si port pentru ca asa e traditia si pentru ca sunt conservator de felul meu! :)

  RăspundețiȘtergere
 8. noah ersti primul pe care-l aud ca poarta martisor ..conservatorule :P

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Lăsați un comentariu (Leave a comment please):

Postări populare de pe acest blog

Adaugare posturi TV in SopCast Player

Vreau să vă prezint mai jos o metodă, destul de uşoară, prin care puteţi urmări diferite posturi TV online fără a mai intra pe vreun site de fiecare dată când vreţi să vedeţi ProTV, sau PrimaTV, sau HBO, sau alt post TV. Această metodă o puteţi folosi în Linux dar şi în Windows.

Am mai prezentat cu ceva timp în urmă metode de a urmări online posturi TV româneşti utilizând diferite programe ca Sopcast şi TV-MAXE, iar această metodă foloseşte programul Sopcast Player deoarece majoritatea posturilor TV sunt transmise pe net prin serviciul sopcast.

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.

Un alt tutorial: Cum sa faci treaba mare

Poate o sa vi se para ciudat dar foarte multi au intrat pe blog la mine cautand pe Google cuvinte ca "cum sa fac treaba mare", "cum sa ma kk", "nu pot face treaba mare", etc si asta deoarece mai de mult am pus un articol intitulat Training: Cum să Faci Treaba Mare. Poate o sa vi se para o prostie dar este o tehnica si in asta. Daca nu ma credeti priviti filmuletul de mai jos: