Treceți la conținutul principal

Reclama Străină mai Bună ca cea Română

Sighişoara
Se cheltuie milioane de euro pe reclame, campanii gen Explore the Carpathian Garden pentru promovarea României dar tot degeaba. Străinii de obicei vin în România deoarece au auzit de ţara noastră de la prieteni ce au fost înainte aici, din ghidurile turistice publicate în ţările lor, de la televiziunile lor şi nu deoarece văd o reclamă răsuflată la TV sau pe Internet.
Piaţa Mare, Sibiu
 
Acum câteva săptămâni în urmă eram la Muzeul Satului şi mă plimbat cu soţia. Acolo ne-am întâlnit cu doi suedezi, bătrânei, cu aparatele foto în mână, cu rucsaci în spate şi cam dogoriţi de căldură. S-au adăpostit la umbra unei case de prin Hunedoara. Am intrat în vorbă şi am fost surprins de cât de bine ştiau engleza, mai ales pentru nişte bătrânei ca ei. Am vorbit puţin deoarece nu vroiam să-i necăjesc prea mult dar am apucat să-i întreb cum au aflat de România şi de Sibiu. Mi-au răspuns atunci, dar din păcate am uitat pe urmă, că ştiau de Romînia, de Ceauşescu, dar au citit mai multe de pe sit-ul LonelyPlanet şi au fost impresionaţi. Abia azi mi-am adus aminte de acest site citind un articol în, bineînţeles, ziarul online EVZ.
Mănăstirea Cozia
Articolul prezintă într-o manieră oarecum băsescianistă faptul că România a renăscut în 6 ani de zile, adică de când Băselu e preşedinte, şi mai ales domana Poşetă e Ministrul Turismului.În fine, asta nu e chiar aşa de important, ceea ce contează e faptul că rezumă ceea ce englezii de la LonelyPlanet au scris despre România. Aceştia au scris obiectiv şi neprăpăstios, exact invers de cum scriu chiar jurnaliştii români. Reporterii au venit în România ca să adune material pentru un ghid turistic. Aceştia refuză de fiecare dată ospitalitatea, asistenţa sau plata din partea autorităţilor din ţara gazdă.De altfel, şi reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului ne-au spus că ministerul nu a oferit niciun fel de facilităţi jurnaliştilor de la Lonely Planet care au scris despre România şi nu a avut nicio implicare în proiectul lor editorial.

Reporterii englezi, pe lângă faptul că laudă România pentru oraşele sale turistice ca Sighişoara, Braşov, Sibiu dar şi Maramureş care e chiar pe primul loc într-un top făcut de ei, dar desigur că nu uită să zică faptul că ţara noastră încă este mîncată de corupţie. Defapt verdictul e :în ciuda potenţialului turistic uriaş, România mai are încă multe obstacole de învins, fiind în continuare printre cele mai corupte ţări din Europa, iar populaţia rămâne sceptică, aşteptând "un viitor şi un prezent mai bun".

Mai multe detalii puteţi afla pe LonelyPlanet dar şi pe Evz.

Îmi aduc aminte că anul trecut când eram în Sighişoara m-am întâlnit cu doi americani, bătrânei, şi am vorbit cam o oră jumate. Printre multele subiecte discutate a fost şi cum li se pare România. Au zis că sunt impresionaţi de frumuseţea peisajelor, dar nu au deloc încredere în oamenii de aici, au impresia că peste tot în România pe unde au fost vor să fie păcăliţi. Mi-au povestit că în Braşov erau să fie furaţi chiar la un semafor. Au fost închiriat o maşină şi într-o intersecţie nişte copii, purandei după cum mi-au descris, adică ţigani pentru cei care nu înţeleg, 3 la număr, se pregăteau să spargă o roată la maşină, atunci şoferul ar fi ieşit din maşină, deci înainte ar fi deblocat uşile, şi un alt copchil ar fi furat geanta şi aparatul foto de pe bancheta din spate. Până la urmă au scăpat de ei deoarece un braşovean i-a pus pe fugă chiar când se pregăteau să atace.
Sibiu
Aceşti doi americani au auzit de România de la mama unui elev al americancei, ea fiind profesoară în Denver (parcă).

Oricum, Sibiul e plin de francezi, spanioli, germani şi nu cred că au venit aici după ce au văzut reclamele româneşti. Sau poate mă înşel!

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.