Speed Test pentru Blogul Tău

De când mi-am făcut blog am mai învăţat câte ceva despre programarea web, adică puţin HTML, CSS şi Javascript şi am tot încercat să-mi optimizez blogul pentru a-i creşte viteza de încărcare. Am mai citit pe ici-colo cum ar trebui să fie aranjat codul într-un site, adică unde să fie plasat codul CSS şi unde cel JavaScript, cum să instalez diferite plug-in-uri în Blogger, etc şi am încercat căt de mult posibil să implementez şi eu acele reguli.

Extensii pentru Firefox, Google Chrome şi OperaDe mare ajutor mi-a fost add-on-ul din Firefox şi Google Chrome numit Firebug, prin intermediul căruia puteam să văd diferite părţi din codul unor site-uri binecunoscute şi să încerc să înţeleg de ce a făcut asta sau cealaltă ...De-altfel am folosit şi Opera Dragonfly care este inclus în browserul Opera şi e super.

Prin intermediul acestor add-on-uri (sau extensii deja incluse în browsere) puteţi schimba dinamic interfaţa site-ului sau blogului vostru făcându-vă o idee cum ar arăta site-ul dacă aţi schimba un anumit element sau linie de cod. Pe mine asta m-a ajutat foarte mult.

Vreau să menţionez faptul că vorbesc din propria experienţă şi spun cu mâna pe inimă că blogul meu e departe de a fi perfect, nici măcar mediocru nu e! Vă relatez doar cum am procedat eu pentru a îmi mări viteza de încărcare a blogului.

Paşi pentru optimizarea blogului

Sunt pe internet o grămada de site-uri prin care puteţi verifica timpul de încărcare a unui blog dar eu prefer şi am preferat tot timpul să folosesc add-on-ul disponibil pentru Firefox şi Google Chrome numit Page Speed.

Template-ul la blogul meu l-am downloadat de pe site-ul Blogger Themes şi apoi l-am modificat pas cu pas. Am observat că imaginile din template se încărcau greu aşa că am încercat să le optimizez cu diferite programe online sau cu optipng din Linux. Unele site-uri de optimizare a imaginilor:

  • Yahoo! Smush.it - calitatea imaginii rămâne aceeaşi dar se îndepărtează biţii din imagine care sunt în plus. E unul dintre cele mai folosite servicii de pe web.
  • Dynamic Drive Image Optimizer - îţi dă posibilitatea să alegi ce calitate vrei la imagine. Eu unul atunci când nu folosesc optipng sau mogrify în Linux mă rezum la a folosi acest tool.

Clar că sunt mai multe site-uri de acest gen dar cele de mai sus eu le folosesc cel mai des.
Totuşi până la urmă am decis ca majoritatea imaginilor să le elimin din template.

Apoi prin intermediul Page Speed (dar şi YSlow) am văzut că fişierele JavaScript cât şi cele CSS externe nu erau optimizate aşa că am optimizat toate fişierele JavaScript şi CSS prin intermediul unor site-uri ca:

Cum spuneam folosesc Firebug în Firefox, iar în Google Chrome folosesc opţiunea existentă deja în browser numită Chrome Developer Tools. Ce mă bucur e faptul că am obţinut 95 de puncte din 100 atunci când am rulat Page Speed pe VasiaUVI.org, deci munca mea nu a fost în zadar.

E adevărat că mai trebuie o grămadă de alte lucruri de făcut pentru a optimiza o pagină de internet dar paşii de mai sus cel puţin vor ajuta un începător aşa ca mine. 

Eu zic că se merită să introduci puţin degetele în codul HTML şi CSS din spatele blogului şi să vezi ce este pe-acolo. Eu mi-am făcut blog mai mult pentru asta şi mai puţin pentru a câştiga bani sau faimă...(dovadă că nu câştig nimic din blog şi nici nu sunt cunoscut).

Internetul e plin de sfaturi cum să-ţi optimizezi blogul aşa că nu ezita să cauţi puţin pe Google sau Bing şi să începi să-ţi schimbi puţin câte puţin din codul blogului!

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux