Treceți la conținutul principal

We Have Done It!

Pe 24 septembrie 2011 am participat la campania Let's Do It, Romania! Cum spuneam într-un articol precedent, împreună cu colegii de la Continental Automotive System Sibiu, am fost în satul Glâmboaca. Ne-a fost atribuită o groapă de gunoi ilegală plasată undeva pe la 500m de sat şi dacă terminam acolo ne mai aşteptau încă două.

În întâmpinarea noastră a venit poştaşul care a muncit cot la cot cu noi la strângerea gunoaielor. Omul e realist şi ne-a spus că azi facem curăţenie dar oamenii o să arunce în continuare acolo. Era de aşteptat şi sunt sigur că asta vor face!

Prima groapă

Nici nu vă închipuiţi ce era acolo! Ridicai o sticlă de plastic şi de desuptul ei mai apăreau încă două ... Gunoaiele erau stratificate, ca o ceapă, curăţai un strat dar te mai aşteptau încă vreo altele două sau trei straturi "proaspete". Şi nu mai zic faptul că o bună bucată din acea groapă era acoperită de bălării, adică buruiene şi urzici. Am curăţat doar până unde nu riscam să ne accidentăm.

La această groapă am reuşit să strângem vreo 62 de saci de gunoi de 160 de litrii. I-am aşezat frumos lângă drum ca să poată veni firma de salubrizare să ridice gunoiul pe care sătenii l-au făcut şi noi l-am strâns. E simplu!

Asta a fost doar încălzirea!

A doua groapă

Că tot eram încălziţi şi mai rămăsese nişte saci era păcat să nu mergem să curăţăm şi cea de-a doua groapă de gunoi ilegală.

Eu credeam că o să mergem tot aşa, în afara satului, dar m-am înşelat. Groapa de gunoi era chiar la ieşirea din sat, pe malul unui pârâu care se scurgea în sat. Şi ca să fie şi mai dificil tot gunoiul era printre copaci şi într-o râpă. La propriu era o groapă!

Prima groapă era o nimica toată faţa de cea care ne aştepta pe fundul râpei. O groază de PET-uri, mii şi mii, iar dedesuptul lor alte mii şi mii de pungi, sticle, doze, haine, porcării, jucării, ... etc. Straturi, straturi de gunoaie!

28 de oameni în acea groapă curăţau ceea ce ani întregi ţăranii şi autorităţile de acolo nu au ştiut sau nu au vrut să facă. 

E păcat! Şi e şi mai păcat faptul că niciun sătean nu a venit să ne ajute în afară de poştaş. E păcat că până la urmă ei trăiesc în acea mizerie şi au impresia că dacă aruncă o sticlă sau gunoi în apă, în pădure sau după nişte buruieni acel gunoi va dispărea, se va evapora de pe suprafaţa pământului. L-am aruncat după nişte tufe! Măcar nu se vede! Dumnezeu mă iartă!

Autorităţile nu fac aproape nimic ca să educe populaţia sau să gestioneze cumva aruncarea gunoaielor. Let's Do It, Romania! e prea puţin pentru ceea ce ar trebui să fie în România ca şi campanie. Dar e un început, greoi, care se desfăşoară doar cu câteva săptămâni înainte de data campaniei. 

Ca şi o concluzie, după ziua de ieri am aflat şi preferinţele sătenilor din Glâmboaca în materie de bere. La doză berea Timişoreana e preferata lor, iar la PET Burgger e pe primul loc. Dar să nu uit faptul că vinul şi rachiul nu e de lepădat în acest sat (ca în toate de-altfel) având în vedere că puţea a alcool în acea groapă de gunoi ilegală.

În total am strâns în jur de 190 de saci de gunoaie!

Eu vă doresc sănătate şi să vă gândiţi de două ori înainte de a arunca un gunoi pe stradă, pe câmp sau în păduri şi râuri. Până la urmă toţi trăim în acelaşi loc, adică Terra şi în aceeaşi ţară, România.

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that. I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game. Download I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;). Installation After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is: sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd

Imagini inedite cu Sibiu din Cel de-al Doilea Razboi Mondial

Rasfoind Reddit History am gasit intr-un subforum niste imagini inedite cu Sibiu in Cel de-al Doilea Razboi Mondial . E prima oara cand vad aceste imagini si mai ales imagini cu armata nazista marsaluind pe strazile unui oras din Romania in afara de Bucuresti.

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L