Anonim pe Internet cu TOR Browser

Prin 2009 am mai scris despre cum să navighezi anonim pe Internet dar nu am explicat în detaliu care sunt paşii pentru a instala TOR şi celelalte programe. Acest lucru am să-l fac mai jos  cu toate că lucrurile s-au simplificat enorm de mult.

Prima oară am luat contact cu TOR când eram la facultate şi era destul de greu să configurezi TOR să meargă cu browserul. În facultă foloseam TOR deoarece nu mi se părea normal ca administratorul de reţea, care era un alt student, să vadă pe ce site-uri intru şi ce fac online atâta timp cât nu făceam download masiv, mai ales că în statistica de trafic tocmai el avea cel mai mare download pe zi.

Este o idee preconcepută prin faptul că dacă vrei să fi anonim pe Internet înseamnă că eşti infractor, că ascunzi ceva. Total fals! În ziua de azi milioane de oameni folosesc TOR din diferite motive, asta înseamnă că toţi sunt infractori? Pur şi simplu ţii la intimitatea ta, vrei să citeşti o ştire fără ca cei care deţin un site să colecteze IP-ul, numele, etc. totul despre tine. TOR criptează transferul de date de la tine la un alt server şi de aceea nimeni nu poate să-şi dea seama pe ce site eşti şi ce informaţii trimiţi.

Totuşi, cum nimic nu e perfect şi TOR poate lăsa urme, de aceea e bine să nu aveţi activate flash-ul şi javascript-ul atunci când navigaţi pe Internet. Şi mai bine e să aveţi instalate diferite addon-uri ca Ghostery, BetterPrivacy, NoScript, şi altele pe care le găsiţi pe pagina de la DuckDuckGo.

Facebook şi Google sunt unele dintre companiile care verifică TOT ceea ce faceţi online aşa că indicat ar fi să folosim alte reţele de socializare cum ar fi Diaspora şi alte search engine-uri cum ar fi DuckDuckGo. Ştiu, eu folosesc şi Google Plus şi Facebook. Faceţi ce zice popa, nu ce face popa. Totuşi limitez căutările de pe Google şi am cont pe Diaspora. Încet, încet ...

Ca browser eu prefer Firefox, iar TOR Bundle, programul pe care îl vom downloada, tot Firefox foloseşte. Pentru a face asta trebuie să intraţi pe pagina oficială TOR şi să mergeţi la Download (sau daţi click). De-acolo salvaţi versiunea specifică sistemului vostru de operare. Dar site-ul va detecta automat ce folosiţi aşa că vă va recomanda versiunea specifică pentru Windows, Linux sau Mac.

Salvaţi arhiva undeva unde e uşor de găsit, de exemplu pe Desktop, şi apoi dezarhivaţi tot acolo dacă aveţi Linux. Dacă aveţi Windows să ştiţi că e tot o arhivă chiar dacă ar extensia .exe.

Pentru a deschide TOR Browser daţi dublu click pe Start Tor Browser.exe în Windows, iar în Linux deschideţi ca şi executabil start-tor-browser. Se va deschide un program numit Vidalia care va conecta automat Tor şi apoi se va deschide şi Firefox.

Dacă va apărea mesajul: Congratulations. Your browser is configured to use Tor. înseamnă că totul a mers bine.

Baftă!

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

Cum sa cumperi monezi virtuale (crypto monezi) ca Bitcoin sau Ethereum cu lei