Respect reciproc

Mai demult am scris un articol în care vă îndreptam atenţia spre câteva cursuri universitare online gratuite şi am observat că multe persoane au intrat pe acel articol. Înseamnă că lumea e interesată şi caută informaţie şi în altă parte în afară de propria universitate/facultate. Ăsta-i un lucru bun deoarece astfel se poate face o comparaţie între modul de predare al profesorilor noştri şi alţi profesori de la alte universităţi din ţară sau străinătate. Cred că e de datoria studenţilor de a îndruma profesorii spre un alt mod de predare, dacă e cazul. E datoria studenţilor de a scoate în evidenţă sau de a da un feedback în ceea ce priveşte calitatea predării profesorilor lor. Ştiu, riscul în România e mare să rămâi cu restanţe dacă îndrăzneşti să conteşti un profesor sau un laborant universitar. Poate de-asta nu mulţi o fac ... Se cere respect, respect şi iar respect. Dar ...

... respectul trebuie să fie reciproc!

Dacă o să priviţi cum predau profesorii de la Stanford, M.I.T., Harvard, Yale, sigur o să înţelegeţi ce vreau să zic. Totuşi, ceea ce predă profesorul nu este de-ajuns, şi nici nu trebuie să fie, studentul trebuie să facă foarte multă muncă individuală, să se documenteze din cărţi, de pe Internet, din reviste. Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Aşa şi aici, profesorul îţi arată calea, te luminează când este nevoie, dar nu încearcă să te înveţe totul într-un singur curs.

Poate că unii profesori universitari ar trebui să-şi schimbe modul de predare, să evolueze, să înţeleagă faptul că scrisul după dictare fără o explicaţie temeinică nu-şi are rostul. Să înţeleagă că el e acolo la dispoziţia studentului şi nu invers. Să accepte orice feedback ca pe un pas spre îmbunătăţire şi nu ca pe un atac la persoană.

Majoritatea profesorilor universitari se laudă că au fost pe la diferite facultăţi din vestul Europei. Totuşi, înţeleg că nu au învăţat nimic din sistemul lor de predare. Poate că nici nu s-au chinuit să înveţe ceva de acolo ci doar au fost ca să dea bine la CV. Cine ştie?

Asta-i părerea mea. Nu fac referire la niciun profesor pe care l-am avut în timpul facultăţii deoarece nu e frumos să zic acuma după ce am terminat. Dacă ziceam trebuia atunci când eram student, nu acum.

P.S. începusem intenţionam să scriu despre altceva aici dar m-a luat valul şi am scris despre altceva.

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

Cum sa cumperi monezi virtuale (crypto monezi) ca Bitcoin sau Ethereum cu lei