Treceți la conținutul principal

Extensia cu care urmăreşti cine te urmăreşte - Collusion

Suntem cu toţii conştienţi că toate mişcările noastre sunt urmărite pe Internet. Nu mă refer aici neapărat la guvern, serviciile secrete sau mai ştiu eu ce alte bălării, ci mă refer la acele site-uri care urmăresc tot ceea ce faci, pe ce dai click, pe ce site-uri intrii, de pe ce site-uri ieşi, ce-ţi place, ce nu-ţi place....şi lista poate continua.

Aceste, să le zicem servicii, lucrează fără ca tu să-ţi dai seama, pe la spate, din umbră...dar nu toate. Unele companii îţi oferă posibilitatea ca tu, benevol, să pui acele servicii pe site-ul tău ca şi social plugins. Chiar şi eu am aşa ceva pe acest site. Plugin-uri de la Google Plus, Facebook, Twitter, Google Analytics, Statcounter şi Histats. Cum spuneam, totul e benevol. Ştiu ce-am pus şi ştiu la ce să mă aştept.

Totuşi, atunci când intrii pe un alt site nu ştii ce servicii te controlează, te etichetează şi te pune într-un log. Sau ce cookie îţi mai lasă pe sistem ca să te poată detecta mai uşor data viitoare. Ar fi destul de folositor să ştii ce companii şi ce servicii te urmăresc atunci când intrii pe un anumit site.

Mozilla a creat o nouă extensie care face ca aceste servicii sau tracking companies să poată fi văzute de oricine. Extensia se numeşte Collusion şi poate fi downloadată pe gratis de site-ul oficial Mozilla. Ceea ce face acest addon e să-ţi arate de fiecare dată când vizitezi un site ce alte servicii externe acelui site te urmăresc (se numesc third-party trackers).

Cam aşa arată fereastra unde va apărea toate serviciile externe unui anumit site:

click pentru a mări
Cercurile care strălucesc cu albastru sunt acele site-uri pe care intraţi. De exemplu în centru e sigla blogului meu şi pe lângă apar siglele de la Facebook, Google, Statcounter, etc.

Pentru moment această extensie este experimentală dar va fi dezvoltată în continuare şi i se vor introduce noi funcţii. Sunt sigur că vor introduce şi opţiunea de a bloca un anumit serviciu, aşa cum e posibil acum cu multe alte extensii ca Gostery, AdBlock, NoScript, Beef Taco, BetterPrivacy, Facebook Disconnect, Google Disconnect, HTTPS-Everywhere, Twitter Disconnect, WOT.

Ar fi excelent dacă Collusion ar avea toate beneficiile incluse în aceste add-on-uri specificate mai sus. Dar vom vedea asta cât de curând.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adaugare posturi TV in SopCast Player

Vreau să vă prezint mai jos o metodă, destul de uşoară, prin care puteţi urmări diferite posturi TV online fără a mai intra pe vreun site de fiecare dată când vreţi să vedeţi ProTV, sau PrimaTV, sau HBO, sau alt post TV. Această metodă o puteţi folosi în Linux dar şi în Windows.

Am mai prezentat cu ceva timp în urmă metode de a urmări online posturi TV româneşti utilizând diferite programe ca Sopcast şi TV-MAXE, iar această metodă foloseşte programul Sopcast Player deoarece majoritatea posturilor TV sunt transmise pe net prin serviciul sopcast.

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.

Un alt tutorial: Cum sa faci treaba mare

Poate o sa vi se para ciudat dar foarte multi au intrat pe blog la mine cautand pe Google cuvinte ca "cum sa fac treaba mare", "cum sa ma kk", "nu pot face treaba mare", etc si asta deoarece mai de mult am pus un articol intitulat Training: Cum să Faci Treaba Mare. Poate o sa vi se para o prostie dar este o tehnica si in asta. Daca nu ma credeti priviti filmuletul de mai jos: