Treceți la conținutul principal

Toţi o Apă şi-un Pământ

Azi mi-a fost să citesc un articol oripilant din ziarul Evenimentul Zilei, articol intitulat Reportaj în trenul foamei. Pe de o parte am fost îngrozit de câtă ură faţă de compatrioţi poate să dea dovadă un ziarist, dar pe de altă parte am fost bucuros că cineva scrie un articol despre mizeria şi neinplicarea în modernizarea căilor ferate române.

Doamna ziarist Georgeta Petrovici a scris un articol în care de multe ori are dreptate dar şi de multe ori o dă cu bâta în baltă spunând lucruri deplasate şi de multe ori neadevărate despre moldoveni.

Am să încerc să comentez unele fraze scrise de doamna ziarist în articolul mai sus menţionat (sper să aveţi răbdare cu mine):
- (trenul)E locul în care, după 847 de kilometri parcurşi, timp de 16 ore, orice om normal va cere instituirea cel puţin a pedeapsei cu munca silnică, dacă nu câţiva ani de închisoare, pentru persoanele certate cu igiena care-şi fac veacul aici. În urma călătoriei dus-întors, reporterii EVZ „au scăpat” cu o alergie, o hemoragie nazală şi o aftoză bucală.

Am călătorit şi eu cu acest tren de câteva ori cu ruta Botoşani-Timişoara sau Suceava-Alba Iulia (ca apoi să iau personalul până la Sibiu) şi sunt de acord cu fraza de mai sus. În tren erau mulţi oameni de mai multe categori: nespălaţi, gălăgioşi, ce beau şi fumau în compartimente DAR şi studenţi cuminţi, ţărani curaţi şi evlavioşi, oameni normali şi disciplinaţi. În funcţie de noroc nimereai ori într-un compartiment cu prima categorie sau cu cea de-a doua categorie. E adevărat că un drum de 16 ore în acel tren e extrem de obositor şi chinuitor, dar să zicem că ar fi un tren modern nu tot 16 ore am face dacă căile ferate nu au fost reparate sau renovate, îmbunătăţite, şi trenul s-ar deplasa încet din cauza infrastructurii? Dar na! noi ne luăm de oamenii de lângă noi nevinovaţi de drumul lung deoarece ne este mult mai greu să ne luăm de cei de la conducerea CFR şi din Guvern sau Parlament. Oare TGV-ul la cât de modern e ar putea merge cu viteza de 300 km/h pe căile noastre ferate? În niciun caz!

- La Burdujeni, trenul îşi face plinul de oameni gălăgioşi. Pronunţă consoanele apăsat. Milos de frigul care pare să facă ravagii în vagon, un bărbat voinic vine cu o ofertă de nerefuzat. „Mă, io pun rachiu’ aist aişi, şini vre să serveascî”, strigă în gura mare pe coridor, să-l audă toată suflarea.

Burdujeni e un cartier în Suceava şi e foarte aproape de renumitul Bazar din Suceava. Aici e şi Gara şi de aici  bazariştii sau chiar clienţii se urcă în tren pentru a merge giecare pe la casele lor. Fiecare bazarist se ştie cu fiecare şi fac acel traseu (acasă-Suceava, Suceava-acasă) aproape în fiecare zi, deci poţi spune că se simt în acel tren ca la ei acasă. Omul acela care a invitat oamenii la un rachiu e specific moldoveanului care vrea să cinstească pe oricine, să bea cot la cot şi cu prietenul şi cu duşmanul. E recunoscută ospitalitatea şi prietenia moldovenilor!

- Între timp, s-a dat drumul la căldură.(...)Afară ninge. Călătorii au buzele uscate, transpiră pe sub hainele de iarnă, iţind o duhoare greu de suportat. Aerul uscat îi face să se scobească în nas. De prin compartimente, izuri greu de suportat încep să iasă pe coridor şi, ca şi când ar avea intelgenţă, caută să intre şi în cele mai sigilate locuri.

Dar după ce oamenii vin de la muncă, de la stat ore în şir în frig şi în picioare ai pretenţia să miroase a trandafiri de la ei? Eu am avut surpriza ca să simt astfel de mirosuri dimineaţa în autobuzul spre serviciu!

- Oricât de moderne ar fi vagoanele, cu uşi activate de butoane luminoase, cu prize duble la care să îţi încarci telefonul mobil, în varianta vagoanelor noi, acceleratul Timişoara – Iaşi sau retur este imaginea pură a vorbei „omul sfinţeşte locul”. Doar că, în acest caz, conotaţiile sunt negative.

E adevărat, dar să nu generalizăm, să nu credem că aşa e numai cu acel tren. Peste tot în ţară este exact la fel, în Ardeal, Oltenia, Dobrogea sau Banat. Peste tot sunt români şi românii sfinţesc toate locurile pe unde merg.

Nu mai are rost să citez descrierea trenului, a drumului, a compartimentului deoarece toţi ştim cum sunt aceste lucruri în România dar vreau să continui cu nişte citate inteligente ce au fost scoase chiar din străfundul gândirii acestei ziariste.

- Au existat trei tipuri de persoane venite din Moldova cu „trenul foamei” şi care s-au aciuat în Banat: muncitorii necalificaţi, de la trusturile de construcţii din oraş; oameni fără căpătâi care au venit să fure şi să înşele, respectiv ofiţerii şi subofiţerii de armată, miliţie, pompieri, grăniceri, securişti, transferaţi în interes de serviciu.

Statisticile oficiale arată că în Timiş majoritatea infracţiunilor cu violenţă săvârşite aparţin unor persoane originare din afara jud eţului, preponderent din Moldova.
Conform buletinelor emise de-a lungul vremii de Poliţia Timiş, moldovenii ţin isonul infracţiunilor cu violenţă, al schimbului ilegal de valută şi al comerţului de ţigări de contrabandă.


E revoltător faptul că această ziaristă vede doar ce e rău şi pune toţi moldovenii în aceeaşi oală. După ea, frustrata şi invidioasa, toţi moldovenii care au venit în Ardeal sau Banat, Marele Banat, fruncea ţării, sunt numai infractori, jegoşi, răpănoşi, criminali şi infractori. Poate sunt şi eu unul din ăsta dar nu m-am descoperit încă! Este exact ca şi atunci când italienii sau francezii zic că românii sunt ţigani doar pentru că au văzut câţiva tuciurii prin Roma sau Paris dar fără măcar să ştie pe unde se află România sau ce fel de oameni sunt întradevăr aici.

Concluzie:
Numai la noi există astfel de orgolii prosteşti: că ardelenii sunt cu stea în frunte, că moldovenii sunt proşti (oare?) şi tot ce a mai scris doamna în articol, că bănăţenii au două stele în frunte, că oltenii sunt bătuţi în cap...etc. E clar că trenul foamei e dezastruos la fel cum sunt toate trenurile din România, dar şi pe alte rute se regăsesc elemente din trenul foamei (oameni nespălaţi, alcool, nesimţire etc.). Am mers cu personalul Sibiu-Braşov şi am fost îngrozit. Aici 4 ore cât a fost drumul am văzut ţigani nespălaţi, manele puse la maxim la telefoane de ultimă generaţie, gălăgioşi, râgâieli, seminţe scuipate pe jos, ţărani beţi şi cu feţele umflate de băutură, oameni plini de purici şi nu exagerez, deoarece am gasit un vizitator din asta chiar pe piciorul meu, oameni cu noroi uscat pe ei. Acum ce ar trebui să zic? Că ardelenii sunt nespălaţi, beţivi, ţigani, ...? Nu, nu am să zic asta deoarece am început să-i cunosc şi ştiu, văd, simt că sunt oameni extraordinari, aşa cum sunt şi moldovenii, sau oltenii...în general aşa cum sunt românii.

Mârlănia e răspândită uniform în ţară şi prostia şi incultura e ridicată la cele mai înalta standarde. Dar dacă nu ne îmbunătăţim educaţia ca şi popor vom ajunge să trăim în barăci şi să ne căcăm pe stradă.

Toţi suntem o apă şi un pământ!

O mare vină o au şi autorităţile deoarece nu sancţionează pe cei care fac distrugeri şi aduc prejudicii societăţii. Chiar şi neplătirea biletului şi mersul cu naşul aduce prejudicii tuturor în parte. Oamenii sunt obişnuiţi să distrugă tot ce nu e al său, deci de ce să nu distrugă o banchetă şi un vagon pentru a cărui bilet a plătit naşului doar 1 leu? Gândire cretină!

Când am dat biletul controlorului a rămas perplex, îi tremura mâna, bănuiesc că nu ştia cum să capseze biletele, eu fiind singurul care aveam bilet din vagon, timp de 4 ore.

Oare când o să ne schimbăm mentalitate? După 20 de ani? Eu cred că după vreo 100!

Mulţumesc că m-aţi suportat până la sfârşit şi îmi cer scuze dacă am jignit vreun moldovean, ardelean, bănăţean, oltean! De felul meu sunt patriot şi iubesc oamenii si ţara aceasta dar câteodată aşa îmi vine.....

Dar am o întrebare pentru toţi: ce părere aveţi despre moldoveni?

Comentarii

 1. imi aduc cu groaza aminte de acceleratele Satu Mare-Bucuresti, respectiv Baia Mare-Bucuresti care imi provocau pur si simplu cosmaruri! atata mizerie nu am vazut in viata mea si crede-ma, am calatorit si spre Iasi cu acceleratul mentionat.

  sau de soarecele vazut in trenul Brasov-Sighisoara acum cativa ani si de tiganii din Apata care pur si simplu te agresau prin manifestarile lor.

  sau de mirosul din microbuzul Brasov-Sibiu... in fine, nu are rost sa continui.

  ai dreptate in legatura cu tonul discriminatoriu al articolului, romanii trebuie sa se civilizeze per ansamblu, iar pretentia ca o anumita parte a tarii e mai buna sau mai putin buna decat alta mi se pare o prostie.

  o seara buna si tie... nu am fost niciodata in Suceava (sunt ardeleanca) insa am auzit ca e superba :)

  RăspundețiȘtergere
 2. E minunat cum o lipsa crasa de profesionalism este mascata de clisee ( gen moldovenii sunt necivilizati si put... beau si mai stiu eu ce alte etichete li se pun de astfel de stiutori). Si astfel de talente mai gasesc si spatiu in care sunt publicati ca sa desavarseasca lucrarea de dezbinare a celor din neamul nostru ... numai in acest tren se intalneste acest fenomen si numai moldovenii put... Chiar folosirea acestei denumiri - trenul foamei - care vine din timpuri triste despre a caror istorie nu cred ca stie prea multe este total neinspirata in acest moment... oricum rau intentionata (si cu acele statistici inveninate si sigur nereale...), parca as citi intr-un mizerabil ziar din Italia un articol scris de un extremist impotriva romanilor care sunt toti tigani criminali si violatori! E rau tare in tara noastra daca oamenii din media devin uneltele dezbinarii intre romani si denigratori fara constiinta si fara stiinta de carte si realitate!
  Imi pare bine ca ai luat atitudine si ar trebui sa-i sanctionam cat mai des pe guzanii de acest gen!

  RăspundețiȘtergere
 3. ba de ce nu merge postatul de comentarii?

  RăspundețiȘtergere
 4. Numai la noi la romani exista orgoliile acestea prostesti: ca ardelenii sunt cu stea in frunte, ca moldovenii sunt prosti, ca banatenii sunt cu 2 stele in frunte, ca oltenii etc. Orgoliile acestea prostesti nu ne ajuta cu nimic. Eu am [Citeste] fost cu trenul foamei si multe lucruri din articol sunt adevarate. De asemenea am fost cu trenul si pe alte rute si elemente din trenul foamei se regasesc in orice tren romanesc(oameni nespalati, alcool etc.) De curiozitate mergeti odata cu personalul Sibiu - Brasov. Eu am mers de cateva ori si mi-am jurat ca imi cumpar masina(si mi-am si cumparat intre timp). Tigani nespalati, manele puse la telefon, seminte scuipate pe jos, tarani si taranci cu fata umflata de bautura si cu pureci(nu e o exagerare !!! e caz real ! ), oameni cu sticla de rachiu sau bere in vagon si multe alte nazdravanii. Marlania e raspandita uniform in tara. Daca nu ne imbunatatim educatia ca si popor vom ajunge sa traim in baraci si sa ne cacam pe strada.

  RăspundețiȘtergere
 5. Tiganii sunt tigani, taranii tarani ori de unde ar fi. Majoritatea sunt certati cu apa si sapunul indiferent de zona de unde provin. Asta e cultura pe care o avem (au), bineinteles ca le este si putin mai greu pentru ca nu au aceleasi conditii igienice ca un orasean. In general, gara este locul de adunare al scursurilor societatii, cersetori, hoti, betivi, nebuni. Si trenurile au fost, sunt si vor fi mizerabile si puturoase pentru ca toti acesti oameni circula (locuiesc) cu (in) ele. Si asta se va intampla pana cand va exista "nasul". Pana cand nu se va inceta cu spaga la nas si nu se vor aplica amenzi celor fara bilet nu se va schimba nimic. CFR-ul va fi tot mai sarac, trenurile tot mai imputite, iar caile ferate tot mai proaste.
  In ceea ce priveste diferentele intre oameni, din diferite locuri ale tarii, ele exista. Intotdeauna Moldova a fost mai saraca decat Transilvania. De fiecare data comunistii sau fostii comunisti au iesit la putere in Moldova, sper deosebire de Banat, Ardeal. Si pot fi multe alte exemple. Sunt diferente clare intre moldoveni si ardeleni ca si comportament, cultura, religie, politica, chiar si ca femei (toata lumea stie ca moldovencele is cele mai frumoase). Dar asta este specifie fiecarei tari, in fiecare tara exista diferente intre oameni din regiuni diferite si asa este normal. Cum ar fi sa fim toti la fel. N-am mai avea bancuri, n-am mai avea pe seama cui sa mai glumim.
  In legatura cu bautul pe tren, eu sunt deacord. In multe tari civilizate este permis bautul in public si pe mijloacere de transport public. Doar ca diferenta este ca eu sunt civilizati, iar noi niste idioti.

  RăspundețiȘtergere
 6. Tiganii sunt tigani, taranii tarani ori de unde ar fi. Majoritatea sunt certati cu apa si sapunul indiferent de zona de unde provin. Asta e cultura pe care o avem (au), bineinteles ca le este si putin mai greu pentru ca nu au aceleasi conditii igienice ca un orasean. In general, gara este locul de adunare al scursurilor societatii, cersetori, hoti, betivi, nebuni. Si trenurile au fost, sunt si vor fi mizerabile si puturoase pentru ca toti acesti oameni circula (locuiesc) cu (in) ele. Si asta se va intampla pana cand va exista "nasul". Pana cand nu se va inceta cu spaga la nas si nu se vor aplica amenzi celor fara bilet nu se va schimba nimic. CFR-ul va fi tot mai sarac, trenurile tot mai imputite, iar caile ferate tot mai proaste.
  In ceea ce priveste diferentele intre oameni, din diferite locuri ale tarii, ele exista. Intotdeauna Moldova a fost mai saraca decat Transilvania. De fiecare data comunistii sau fostii comunisti au iesit la putere in Moldova, sper deosebire de Banat, Ardeal. Si pot fi multe alte exemple. Sunt diferente clare intre moldoveni si ardeleni ca si comportament, cultura, religie, politica, chiar si ca femei (toata lumea stie ca moldovencele is cele mai frumoase). Dar asta este specifie fiecarei tari, in fiecare tara exista diferente intre oameni din regiuni diferite si asa este normal. Cum ar fi sa fim toti la fel. N-am mai avea bancuri, n-am mai avea pe seama cui sa mai glumim.
  In legatura cu bautul pe tren, eu sunt deacord. In multe tari civilizate este permis bautul in public si pe mijloacere de transport public. Doar ca diferenta este ca eu sunt civilizati, iar noi niste idioti.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Lăsați un comentariu (Leave a comment please):

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that.
I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game.
Download

I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;).
Installation
After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is:
sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd
In this moment the iso will…

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.

Adaugare posturi TV in SopCast Player

Vreau să vă prezint mai jos o metodă, destul de uşoară, prin care puteţi urmări diferite posturi TV online fără a mai intra pe vreun site de fiecare dată când vreţi să vedeţi ProTV, sau PrimaTV, sau HBO, sau alt post TV. Această metodă o puteţi folosi în Linux dar şi în Windows.

Am mai prezentat cu ceva timp în urmă metode de a urmări online posturi TV româneşti utilizând diferite programe ca Sopcast şi TV-MAXE, iar această metodă foloseşte programul Sopcast Player deoarece majoritatea posturilor TV sunt transmise pe net prin serviciul sopcast.