Treceți la conținutul principal

Cum Să Faci Chestionare în Google Docs

În acest post am să încerc să explic cum poţi să faci un chestionar cu ajutorul serviciului Google Docs. Într-un articol precedent am făcut un experiment prin faptul că am realizat un chestionar, primul de-acest fel, şi am rugat cititorii să ma ajute răspunzând la întrebare. După ce s-au adunat câteva răspunsuri am putut face şi graficul în care se arată rezultatele chestionarului. Nu ştiam dacă o să-mi iasă graficul dar spre bucuria mea totul a fost OK aşa că vă voi explica şi vouă cum puteţi integra în site-ul vostru un astfel de chestionar.

Menţionez că acest m-am inspirat de pe un alt site pentru a putea realiza acest chestionar cât şi graficul cu rezultate. O să găsiţi pe acel site multe alte tutoriale şi articole interesante.

De ce aţi folosi serviciul Google Docs pentru a crea chestionare? Deoarece e gratuit, nu există restricţie la numărul de întrebări pe care vreţi să le puneţi, pţi decide cum şi când să publici rezultatele. Marele dezavantaj e faptul că o persoană poate răspunde de mai multe ori, adică nu are limitare pe IP.

Cum facem un sondaj?


Dacă aveţi cont Google Docs apăsaţi pe Create new ca în imaginea de mai jos şi alegeţi Form:


În formularul ce apare trebuie să introduceţi un titlu relevant pentru sondajul pe care-l faceţi, să scrieţi întrebarea şi apoi răspunsurile posibile.


După ce aţi terminat de completat o să trebuiască să apăsaţi butonul din partea dreaptă sus numit More actions, iar cu opţiunea Embed aveţi posibilitatea să puneţi chestionarul oriunde în site-ul vostru.

Cum să publici rezultatele?

Automat după ce primul răspuns va fi salvat va apărea în contul vostru de Google Docs un fişier Excel (vorba vine Excel, e mai mult un spreadsheet) ce va conţine răspunsurile.
Pentru a putea realiza un grafic trebuia să urmaţi paşii de mai jos.
(am folosit exemplu cu Sistemele de Operare deoarece avem nişte răspunsuri date deja).

Pe acelaşi rând înşiraţi pe fiecare coloană răspunsurile pe care le-aţi ales în chestionar. În celula de sub primul răspuns scrieţi următoarea formulă:
=COUNTIF(B:B, "Linux")
şi în loc de Linux alegeţi răspunsul pus de voi. În următoarea celulă scrieţi
=COUNTIF(B:B, "Windows XP")
şi tot aşa....


Selectaţi rândurile şi coloanele ca în imaginea de jos şi apăsaţi pe Insert chart...


Alegeţi tipul de grafic pe care vreţi să-l utilizaţi şi dacă vreţi să publicaţi rezultatele apăsaţi pe Publish chart... .

Cum spuneam mai sus marele dezavantaj al creării sondaje prin acest serviciu e faptul că o persoană poate răspunde de mai multe ori de pe acelaşi IP. În imaginea de mai jos se vede clar cum un fan înflăcărat al SO Windows XP a dar mai multe click-uri unul după altul :)


Cam atât! Sper să vă fie de folos!
P.S. dacă sunt întrebări nu ezitaţi să puneţi un comentariu! Am să încerc să răspuns cât mai repede posibil! Oricum, dacă nu înţelegeţi aveţi şi tutorialul de pe pagina de unde m-am inspirat şi pe care o găsiţi la începutul postului.

Comentarii

  1. Nu imi apare create new, pot vizualiza doar docs, sheets, slides. Cum procedez pentru a crea un chestionar? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Lăsați un comentariu (Leave a comment please):

Postări populare de pe acest blog

Adaugare posturi TV in SopCast Player

Vreau să vă prezint mai jos o metodă, destul de uşoară, prin care puteţi urmări diferite posturi TV online fără a mai intra pe vreun site de fiecare dată când vreţi să vedeţi ProTV, sau PrimaTV, sau HBO, sau alt post TV. Această metodă o puteţi folosi în Linux dar şi în Windows.

Am mai prezentat cu ceva timp în urmă metode de a urmări online posturi TV româneşti utilizând diferite programe ca Sopcast şi TV-MAXE, iar această metodă foloseşte programul Sopcast Player deoarece majoritatea posturilor TV sunt transmise pe net prin serviciul sopcast.

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.

Un alt tutorial: Cum sa faci treaba mare

Poate o sa vi se para ciudat dar foarte multi au intrat pe blog la mine cautand pe Google cuvinte ca "cum sa fac treaba mare", "cum sa ma kk", "nu pot face treaba mare", etc si asta deoarece mai de mult am pus un articol intitulat Training: Cum să Faci Treaba Mare. Poate o sa vi se para o prostie dar este o tehnica si in asta. Daca nu ma credeti priviti filmuletul de mai jos: