Romania,a fii sau a nu fii!

Tocmai am citit in EVZ un articol despre Romania, unde se comenteaza un al articol din ziarul francez L'Express intitulat 5 bonnes raisons de visiter la Roumanie. Ma bucur ca in sfarsit se scrie ceva de bine in presa internationala, dar ma mahneste faptul ca tot turismul si rusticul tarii noastre este adus in prim plan ca un lucru bun, si nu faptul ca avem cea mai buna industrie, agricultura, economie, cel mai bun invatamant. Dar cum suntem noi romanii trebuie sa ne mandrim numai cu ceea ce avem.In articolul francez (preluat si de EVZ) sunt enumerate 5 motive pentru care ar trebui sa alegi Romania ca destinatie de vacanta. Asa ca, as vrea sa comentez si eu putin cele 5 motive, si poate sa adaug si eu cateva.

  1. Invazia turistilor inca nu a avut loc - intr-adevar, Romania nu a fost o destinatie placuta pentru ati petrece vacanta. Dar incet incet acest lucru s-a schimbat, din ce in ce mai multi turisti "invadeaza" tara, si asta-i un lucru bun pentru noi. Tin minte cand am venit in 2007 in Sibiu, pe pietonalul Nicolae Balcescu auzeam in stanga si-n dreapta numai germana. Anul acesta aud foarte mult franceza. Lucrurile incep sa se indrepte! Turistii straini stiu sa aprecieze ce-i vechi, ce are identitate, legendele romanesti si traditiile. Singura problema o reprezinta insasi turistii romani si turistii de week-end. Daca unii ar invata sa-si stranga gunoaiele dupa ei ar fii ceva, dar din pacate ce nu inveti in cei 7 ani de acasa, e mai greu sa inveti singur. Aici sunt mai multe de zic si o sa dedic acestui subiect un articol intreg, intr-o alta zi.
  2. Romania este o destinatie ieftina - pentru turisti poate e ieftina, dar pentru majoritatea romanilor e foarte scumpa. Am inteles ca in Sibiu preturile la cazare si preturile in general s-au dublat sau triplat din 2007 incoace, odata cu Capitala Culturala Europeana. Asta o simt si eu pe pielea mea!
  3. Un patrimoniu magnific - sunt atatea locuri minunate in Romania, numai bani si timp trebuie sa ai ca sa le vizitezi pe toate. De doi ani sunt in Sibiu si ma tot plimb prin imprejurimile orasului, si de m-as plimba in fiecare weekend cred ca de fiecare data as avea ceva diferit de vazut. Si Suceava e un loc minunat, Bucovina fiind un loc spiritual, parca rupta dintr-o carte de poveste. Romania este o tara minunata, dar...exista si un dar...pacat ca e locuita.
  4. Mozaic de influente si peisaje - de exemplu Sibiul este un mozaic de influente, multe nationalitati si religii. Peisajele de aici sunt magnifice, la inceputul verii intr-o singura zi poti sa faci baie la Ocna Sibiului si apoi sa schiezi la Balea Lac. Nu e magnific? Doar in Franta mai gasesti asa ceva!
  5. Strainii experti in Dracula - se pare ca da. Cam toti carora le zici de Romania se gandesc la Hagi, Ceausescu si Dracula. E bine macar ca ei nu au fost nevoiti sa dea 1 Leu pentru Dracula Park.
Ca o concluzie:
Come and visit Romania!!!!
Venez et visitez la Roumanie!!!

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux