Treceți la conținutul principal

Cele mai Bune 10 Distribuții LINUX în 2009

Redau mai jos lista cu cele mai bune distribuții Linux din anul 2009, listă realizată de Ken Hess pe sit-ul Daniweb.
Trei din cele 10 distribuții le-am folosit și eu mai mult sau mai puțin, dar numai în VirtualBox:
- Ubuntu îl folosesc de aproape 2 ani, chiar și acum scriu de pe el. Sunt foarte mulțumit dar mai am mult până când să stăpânesc cu adevărat acest sistem de operare.
- Fedora l-am încercat în VirtualBox și mi-a plăcut mult, dar mi-e greu să schimb actualul sistem.
- Damn Small Linux (DSL) este cu adevărat foarte, extrem de mic. Nu mi-a venit să cred, dar este adevărat că are doar 50MB.

Dar să trecem la lista realizată de Ken Hess( poate după ce o să încerc mai multe distribuții Linux o să fac și eu o astfel de listă). Criteriile după care a fost realizat acest clasament sunt: cumunitatea, publicitatea, varietatea de programe, sistemul de update și frecvența cu care se realizează o nouă versiune. E adevărat că aceste criterii sunt cam puține și poate că lista nu reprezintă și adevărul, dar fiecare are părerea lui.

  1. gNewSense - pot să zic că aceasta e o distribuție de care nu am auzit niciodată. Rușine să-mi fie! Dacă nu am auzit niciodată mă miră faptul că e pe primul loc având în vedere că unul din criterii era: publicitatea.
  2. Debian - de acesta am auzit, și încă de foarte multe ori. E chiar unul dintre primele distribuții Linux de care am auzit când nici măcar nu știam că mai există și alte sisteme de operare în afară de Windows 98. Acest distro are de toate: suport, stabilitate, developeri excelenți, mii de programe și poate fi folosit pe un PC sau server. Acesta este părintele lui Ubuntu!
  3. Ubuntu - Ubuntu este un sistem de operare excelent. Cum am mai spus îl folosesc de aproapre 2 ani și e OK, cu unele obiecții: câteodată e greu să configurezi anumite programe(Samba), unele probleme cu driverele.
  4. CentOS - Această distribuție se bazează pe Red Hat Enterprise Linux. Aș spune mai multe despre acest distro dar nu știu nimic din experiență.
  5. Fedora - Fedora este o distribuție suportată de comunitatea Red Hat, Inc. Înainte se numea Red Hat Linux.
  6. Red Hat -  Red Hat este cea mai profitabilă companie de LINUX/Open Source/Free Software.
  7. Gentoo - o bună descriere ar fi Gentoo is the Harley-Davidson of the Linux world. It's cool. It's stable. It's hot.
  8. Knoppix - după cum zice și autorul acestui clasament, Knoppix este excelent pentru a-l arăta unui utilizator Windows, astfel este posibilitatea ca acesta să nu-și mai dorească vre-un produs Microsoft pe PC-ul lui.
  9. Presto - hhmmmm....încă un distro de care nu am mai auzit până acum. Shame on me!
  10. Damn Small Linux - Damn Small Linux (DSL) are o mărime de cam 50MB. Cu toate că e așa de micuț are opțiunile standard ca Web, RDP, Terminal Services, SSH, SSH server și multe altele. L-am instalat extrem de rapid în VirtualBox și mergea ca o rachetă. Poate o să mi-l pun pe PC-ul meu unde am doar 512 MB de RAM.
Lista originală o găsiți aici.

Pentru utilizatorii Windows: instalați VirtualBox și încercați și voi o distribuție de Linux și o să vedeți diferența!


Powered by ScribeFire.


Tags: ,

Postări populare de pe acest blog

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct

Wallpaper-uri cu Steagul României pentru 1 Decembrie

Având în vedere faptul că mâine e 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - am pus mai jos câteva wallpaper-uri cu drapelul nostru ... dar nu numai.