De asta îmi Place Windows

Deţin două calculatoare, un laptop Asus care mi-a scos peri albi dar acum funcţionează foarte bine cu Ubuntu instalat şi un Desktop PC cu puţini RAMi, doar 512MB dar am făcut deja comandă pe Okazii de 1GB, şi WindowsXP instalat.

Despre laptop-ul meu am tot povestit, despre Linux am tot zis, dar ce nu am zis e cât de mult îmi place Windows-ul. 

Nu, acuma serios, nu-mi place Windows-ul! Sau să fiu mai corect nu iubesc Windows-ul ci doar îl tolerez. Azi am pierdut câteva ore încercând să-l fac să meargă şi nici acum nu ştiu dacă nu o să mai facă probleme în continuare. Sistemul se bloca când nici nu-ţi închipuiai, câteodată se restarta şi totul se mişca foarte greu, extrem de greu. Am bănuit că trebuie să fie un virus dar AVG-ul nu l-a detectat şi mai rău antivirusul nici nu-şi mai făcea update. Am dezinstalat AVG şi am instalat Avast dar degeaba, sistemul mergea la fel de greu. Am instalat apoi Spybot Search and Destroy şi am dat o scanare, o simplă scanare. Boooommm, zejdemii de adware, adspy, trojeni, fără număr...Toate de la un rahat de search bar instalat din greşeală de soţie după ce a descărcat un PDF convertor, parcă.

Am lăsat să scaneze tot şi apoi am început să fac curăţenie cu Spybot. După un restart sistemul reuşeşte 
să intre în Windows, apucă să arate ecranul de primire (wellcome screen) cât şi wallpaper-ul apoi o fereastră a aplicaţiei command.com se deschide şi ... atât.

Am scos rapid un CD cu Hiren's BootCD şi am început să scanez cu Kaspersky antivirus toată partiţia C:\. În acelaşi timp am început să caut pe laptop dacă a mai avut cineva această problemă. Am găsit chiar pe forumul de la Spybot răspunsul la problema mea. Am oprit scanarea şi cum eram în Mini WindowsXP am intrat în regedit şi am şters toţi regiştrii de la Spybot aşa cum se explică pe acel forum.

După un restart totul a mers cum trebuie. Am reuşit apoi să instalez Avira Antivirus şi am dat o scanare şi au fost găsiţi doar trei trojeni. Acum sper că totul e bine.

De-asta îmi place Windows, deoarece instalezi ceva ce pare de încredere şi pe la spate ţi se instalează sute de trojeni, adware, rootkits etc. Trebuie să ai instalat cel puţin un antivirus gen AVG, Avast, Avira, Kaspersky, un program gen Spybot, un firewall, trebuie să fii tot timpul cu ochii în patru, să nu cumva iei viruşi. Pe de-altă parte Windows-ul îşi face datoria cu bine în multe situaţii pe care nu vreau să le enumăr acum.

Dacă aveţi Windows trebuie să aveţi instalat un antivirus bun, un adware\spyware removal, un firewall bun. Eu îmi aleg astfel de programe de pe site-ul freewarefiles.com, toate-s gratuite acolo. Şi nu ar prinde rău să aveţi un CD cu Hiren's BootCD deoarece conţine o mulţime de programe care ar putea să vă scoată din încurcătură. În cel mai rău caz atunci când vă crapă sistemul măcar puteţi recupera fişiere de pe partiţia C pe alte partiţii ca apoi să reinstalaţi Windows-ul.

Concluzie: scriind astea mi-am dat seama că şi Windows are probleme la fel cum şi Linux are probleme. Niciunul nu e perfect şi depinde de fiecare dacă-i place Windows sau Linux. Ca să vedeţi ce vi se potriveşte trebuie să le încercaţi pe amândouă. Eu unul pot să zic că nu mă mai întorc la Windows!

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

Wallpaper-uri pentru Anul Nou 2016

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015