Treceți la conținutul principal

Optimizează Blogul pentru Viteză cu CSS Sprites

Spuneam în postul intitulat 10 Lucruri care-mi Plac ca Blogger că obişnuiesc să-mi bag degetele în codul HTML sau CSS al blogului meu. Am învăţat câteva chestii interesante, unele le-am introdus în blog, altele am încercat şi mai mult rău am făcut, dar aşa înveţi, experimentând. Nimeni nu s-a născut atotştiutor!

Ceea ce am reuşit totuşi să fac e să folosesc CSS Sprites. Nu sunt în măsură să vă explic pe îndelete ce este această metodă de optimizare a unui site dar mai multe detalii găsiţi pe site-ul A List Apart. Ceea ce vă pot spune în câteva cuvinte e faptul că atunci când aveţi pe site mai multe imagini care se repetă e bine să combinaţi acele imagini într-una singură, astfel browserul va face mai puţine cereri (requests) către serverul unde e pagina web deci blogul vostru se va încărca mai rapid.

Un exemplu de Sprites folosit la mine pe blog e acesta de mai jos (pe gare o să o găsiţi parţial - numai Facebook şi Twitter - la baza acestui post):

În loc să folosesc cinci imagini diferite pentru fiecare site (Facebook, Reddit, Digg, Twitter sau Stumbleupon) am folosit doar o singură imagine. Veţi observa de-altfel că atunci când da-ţi click pe partea cu F , de la Facebook, se va deschide o pagină specifică Facebook. Acelaşi principiu e şi pentru toate celelalte.

Nefiind un specialist în HTML, CSS sau web design nu-mi permit să explic cum să creaţi un CSS Sprites cu toate că eu am reuşit şi am înţeles cum se face. De aceea am să vă îndrum doar la unele pagini web care vă explică această metodă foarte bine şi am să vă fac cunoştinţă cu câteva instrumente ajutătoare pentru a putea crea sprites.

Tool-uri pentru crearea de CSS Sprites:
Sunt sigur că pe Internet sunt mii de articole despre acest subiect dar din păcate nu am găsit niciunul în limba română. Nu pentru mine ar fi fost interesant un tutorial în română ci pentru cei care nu stăpânesc bine engleza, până la urmă nu ne-am născut toţi cu engleza în cap...

Lectură plăcută! Şi ca un ultim sfat, înainte de a pune codul pe blog ar fi bine să încercaţi offline ceea ce aţi creat deoarece sigur nu vreţi să vă stricaţi tot template-ul doar pentru că aţi vrut să faceţi o mică modificare. Eu folosesc Dropbox (link cu referral, în caz că vă faceţi cont de pe acest link capăt şi eu în plus 250MB spaţiu) pentru a uploada fişierele test pe Internet şi pentru a le încerca cu toate că le-aş fi putut lăsa direct pe calculator.

Sper să vă ajute cumva acest post şi dacă nu vă merge această metodă pe blogul vostru să nu aruncaţi cu roşii stricate în mine, eu doar v-am îndrumat spre unele resurse de informare...

Baftă!

Postări populare de pe acest blog

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that. I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game. Download I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;). Installation After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is: sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd

Imagini inedite cu Sibiu din Cel de-al Doilea Razboi Mondial

Rasfoind Reddit History am gasit intr-un subforum niste imagini inedite cu Sibiu in Cel de-al Doilea Razboi Mondial . E prima oara cand vad aceste imagini si mai ales imagini cu armata nazista marsaluind pe strazile unui oras din Romania in afara de Bucuresti.

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L